Παραιτήθηκε πυροβολώντας από Α΄ αντιπρόεδρος ΕΔΕΚ ο Γ.Βαρνάβα

Την παραίτησή του από τη θέση του Α` Αντιπροέδρου του ΚΣ ΕΔΕΚ ανακοίνωσε σήμερα ο βουλευτής του κόμματος Γιώργος Βαρνάβας.ÊÓ ÅÄÅÊ – ÕÐÏÂÏËÇ ÕÐÏØÇÖÉÏÔÇÔÁÓ – ÃÉÙÑÃÏÓ ÂÁÑÍÁÂÁ

Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου στα γραφεία του Κινήματος, ο κ. Βαρνάβας είπε ότι διαφωνεί με τις αποφάσεις και τους χειρισμούς της ηγεσίας, οι οποίες αφορούν μεταξύ άλλων τον καθορισμό των θητειών στα διάφορα κομματικά και πολιτειακά αξιώματα. “Ως υπεύθυνο και ειλικρινές άτομο, το οποίο δεν συμφωνεί με τον τρόπο που η ηγεσία του Κινήματος ενεργεί, θεωρώ ότι θα ήταν ανέντιμο να παραμείνω σε αυτή τη θέση”, είπε.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Βαρνάβα είπε πως μετά από τις εσωκομματικές εκλογές και την εκλογή του νέου Προέδρου του Κινήματος ήταν αναμενόμενο η οποιαδήποτε εσωστρέφεια στο Κίνημα να αντικατασταθεί με την ενότητα, τη συσπείρωση δυνάμεων και τη συναγωνιστικότητα. Φαίνεται, όμως, ότι, συνέχίστηκαν  οι προσωπικές ατζέντες και τα πολλαπλά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει το Κίνημα, να μην δημιουργούν αυτήν την προοπτική.

Αφού ανέφερε ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι μετά τις εσωκομματικές εκλογές συμπεριφέρθηκε ενωτικά, δήλωσε πως οι οποιεσδήποτε αναφορές του σήμερα δεν θα πρέπει να εκληφθούν ως πικρία εξαιτίας του γεγονότος ότι με τις τελευταίες αποφάσεις του Καταστατικού Συνεδρίου τού στερείται το δικαίωμα να είναι υποψήφιος βουλευτής του Κινήματος.

“Ο λόγος είναι ότι πριν τη διεξαγωγή του Καταστατικού Συνεδρίου, είχα ήδη προαποφασίσει για προσωπικούς λόγους ότι οι πιθανότητες του να είμαι υποψήφιος, ακόμη και να μου δινόταν το δικαίωμα υποβολής υποψηφιότητας, ήταν ελάχιστες”, είπε.

Ο κ. Βαρνάβα στη συνέχεια είπε ότι η διεξαγωγή του Καταστατικού Συνεδρίου δεν ήταν αποτέλεσμα συναπόφασης συλλογικού οργάνου του Κινήματος. Επίσης, πρόσθεσε, οι εισηγήσεις της Τριμελούς Καταστατικής Επιτροπής, για τις καταστατικές αλλαγές, θα έπρεπε να στέλνονταν νωρίτερα στις Επαρχιακές Οργανώσεις και να συγκαλούνταν Τοπικές Συσκέψεις σε όλες τις Επαρχίες, ώστε να γίνουν κοινωνοί των εισηγήσεων αυτών όλα τα μέλη του Κινήματος.

Όσο αφορά την εισήγηση για καθορισμό θητειών στα διάφορα κομματικά και πολιτειακά αξιώματα, ο κ. Βαρνάβα είπε πως στόχος αυτών των περιορισμών θα πρέπει να είναι η ευκαιρία νέων ανθρώπων και ιδιαίτερα, ηλικιακά νέων ανθρώπων να μπορούν να διεκδικήσουν ένα κομματικό η πολιτειακό αξίωμα. Αυτό όμως, συνέχισε, πρέπει να γίνει με ένα σωστό τρόπο, με μια μεταβατική περίοδο, ώστε να μην δημιουργηθούν τα οποιαδήποτε προβλήματα στη λειτουργία του Κινήματος.

“Δυστυχώς, η απόφαση που λήφθηκε στο Καταστατικό Συνέδριο, η οποία είναι πλήρως σεβαστή, και η οποία στηρίχθηκε από τη νέα ηγεσία του Κινήματος, πιστεύω ότι θα επιφέρει αντίθετα αποτελέσματα από τα επιδιωκόμενα. Με την απόφαση αυτή αποψιλώνεται άμεσα το 80% της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και αν ο Πρόεδρος του Κινήματος αποφασίσει να βάλει υποψηφιότητα στην Επαρχία Λεμεσού, τότε αποψιλώνεται το 100% της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Επίσης, με αυτήν την απόφαση επηρεάζονται Δημοτικοί Σύμβουλοι του Κινήματος, οι οποίοι σήμερα διανύουν τη δεύτερη ή τρίτη τους θητεία”, είπε, και πρόσθεσε πως σχεδόν όλα τα προβεβλημένα στελέχη πρώτης γραμμής του Κινήματος, τα οποία έχουν κοινωνική αποδοχή, δεν θα μπορούν να βοηθήσουν το Κίνημα στις επικείμενες Βουλευτικές ή και Δημοτικές Εκλογές.

Εξέφρασε τη θέση ότι θα έπρεπε αφού αποφασίσθηκε να υπάρξουν στο καταστατικό οι θητείες να μην ισχύσει η αναδρομικότητα ή αν ακόμη υπήρχε αναδρομικότητα, η εφαρμογή αυτών των περιορισμών, να άρχιζε από τις μεθεπόμενες Βουλευτικές εκλογές.

Ο κ. Βαρνάβα έκανε στη συνέχεια λόγο για μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΕΔΕΚ, κάτι που διαφαίνεται, όπως είπε και από την πρόσφατη γραπτή υποβολή παραίτησης Προέδρου, του Αναπληρωτή Προέδρου και του Οργανωτικού Γραμματέα Επαρχιακής Οργάνωσης του Κινήματος, του Γραμματέα των Διεθνών Σχέσεων, όπως και άλλων στελεχών σε διάφορες Τοπικές Οργανώσεις.

“Πιστεύω ότι οι ενέργειες της νέας ηγεσίας θα οδηγήσουν το Κίνημα με μαθηματική ακρίβεια με μεγάλα προβλήματα στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές. Βάσει αυτού τα αποτελέσματα και η πορεία του Κινήματος δεν θα είναι τα επιδιωκόμενα, ούτε τα επιθυμητά. Η ΕΔΕΚ οδηγείται σε περιπέτειες”, είπε.

Πρόσθεσε πως γι αυτό το λόγο, μετά από αρκετό προβληματισμό και περίσκεψη, αποφάσισε να υποβάλει την παραίτηση του από τη θέση του Α΄ Αντιπροέδρου. “Με αυτό τον τρόπο δίνεται η ευκαιρία, όπως η νέα ηγεσία υποστηρίζει, της ανανέωσης του Κινήματος. Ευελπιστώ ένα ηλικιακά νέο στέλεχος, να αναλάβει καθήκοντα στη νέα ηγεσία. Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του, για τη νέα πορεία του Κινήματος και τα οποιαδήποτε μελλοντικά αποτελέσματα”, είπε.

Καταλήγοντας, είπε πως ως Βουλευτής του Κινήματος θα συνεχίσει να προσφέρει, με όλες του τις δυνάμεις μέχρι τη λήξη της θητείας του και πως θα παραμείνει ενεργό στέλεχος του Κινήματος, συνεχίζοντας τον αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη και απελευθέρωση της πατρίδας μας.

Η ΕΔΕΚ για τη δήλωση του Γιώργου Βαρνάβα

Σεβαστή χαρακτήριζει η ηγεσία της ΕΔΕΚ την απόφαση του Γ.Βαρνάβα προσθέτοντας πως «είναι αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα κάθε στελέχους και μέλους της ΕΔΕΚ να λαμβάνει τις αποφάσεις του και δημοκρατικά και ελεύθερα να τις εκφράζει.» Και προσθέτει:

«Διαφωνούμε ωστόσο με τις εκτιμήσεις του συναγωνιστή για την πορεία της ΕΔΕΚ και θεωρούμε ότι είναι ατυχής η διασύνδεση άσχετων γεγονότων που δεν αποδίδουν την πραγματική εικόνα για την πορεία ανανέωσης, εκσυγχρονισμού και ενδυνάμωσης του Κινήματος.

Τονίζουμε ότι οι αποφάσεις των μελών της ΕΔΕΚ λήφθηκαν με συλλογικότητα, πλήρη διαφάνεια και με απόλυτα δημοκρατικό τρόπο.

Οι θεσμοί και οι δημοκρατικές διαδικασίες είναι υπεράνω προσώπων.

Ευελπιστούμε τέλος ότι ο συν. Γιώργος Βαρνάβα θα συνεχίσει, όπως υποσχέθηκε, να αγωνίζεται για την υλοποίηση των στόχων και των οραμάτων του Σοσιαλιστικού Κινήματος για κοινωνική δικαιοσύνη και απελευθέρωση της πατρίδας μας.»