H Eλπίδα Κεραυνού δεν επαναδιεκδικεί τη θέση Πρύτανη στο ΤΕΠΑΚ

«Λειτούργησα με απόλυτο σεβασμό προς το Νόμο, και πάντοτε με γνώμονα το συμφέρον του Πανεπιστημίου και έχω ήσυχη τη συνείδηση μου» τόνισε

 

Την απόφαση της να μην διεκδικήσει δεύτερη θητεία ως Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης  η Πρύτανης του, Ελπίδα Κεραυνού Παπαηλιού, μιλώντας από το βήμα της τελετής αποφοίτησης του Πανεπιστημίου, δηλώνοντας πως η ίδια έχει τη συνείδηση της ήσυχη.ΤΕΠΑΚ – ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΗΣ

Η κ.Κεραυνού, η οποία αντιμετωπίζει ενώπιον του δικαστηρίου κατηγορίες για παρέμβαση σε προαγωγές προσωπικού του ΤΕΠΑΚ, ανέφερε πως «μετά από έξι και πλέον χρόνια στην ηγεσία του Πανεπιστημίου, πρώτα ως Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη φάση της λειτουργίας του Πανεπιστημίου, και στη συνέχεια ως η πρώτη Πρύτανης του Πανεπιστημίου, θέση πολύ τιμητική και επιφορτισμένη με τη βαρύτατη ευθύνη της καθοδήγησης ενός νέου ακαδημαϊκού ιδρύματος στα πρώτα σημαντικά βήματα της αυτόνομης πορείας του, εδραιώνοντας ταυτόχρονα τα ακαδημαϊκά θέσμια και τις ακαδημαϊκές αρχές, θεωρώ ότι ο κύκλος μου κλείνει με τη λήξη της θητείας μου».

Ανέφερε ακόμη πως θεωρεί τον εαυτό της τυχερό που είχε την ευκαιρία και τιμή να είναι η πρώτη Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, «παρά τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετώπισα και που, δυστυχώς, συνεχίζω να αντιμετωπίζω».

« Προσωπικά έχω τη συνείδησή μου ήσυχη, ότι σε κάθε περίπτωση λειτούργησα αξιοκρατικά, με διαφάνεια, συλλογικότητα, αυστηρώς εντός των αρμοδιοτήτων μου, με απόλυτο σεβασμό προς το Νόμο, και πάντοτε με γνώμονα το συμφέρον του Πανεπιστημίου», συμπλήρωσε.

Είπε ακόμη πως, όταν στις 8 Σεπτεμβρίου του 2007, βρισκόταν στον ίδιο χώρο του Κηποθέατρου Λεμεσού, στην τελετή έναρξης της λειτουργίας του ΤΕΠΑΚ, δεν μπορούσε να φανταστεί την άρρηκτη σχέση που θα άρχιζε με το Πανεπιστήμιο, αλλά «ούτε φυσικά θα μπορούσα να φανταστώ, και στον χειρότερο εφιάλτη μου, την περιπέτεια που βίωσα πρόσφατα».

« Μιλώντας από καρδιάς σας λέω ότι ακόμη και τα πιο άσχημα βιώματα έχουν και τη θετική τους όψη. Και όπως η ζωή μας διδάσκει, δεν γνωρίζει κανείς το πόσο δυνατός είναι, μέχρι που αυτό να είναι η μόνη επιλογή του», είπε η Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, η οποία κάλεσε τους απόφοιτους να προγραμματίσουν τη νέα πορεία τους με σύνεση, χωρίς δογματισμούς, επάρσεις, ματαιοδοξίες ή φιλαρχία, παραμένοντας σταθεροί στις αξίες σας, και προσηλωμένοι στους στόχους τους.

Μεταξύ άλλων, στην ομιλία της, η Ελπίδα Κεραυνού εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της που «το κράτος πεισματικά κωφεύει στο αυτονόητο αίτημα του Πανεπιστημίου για τη διάθεση ενός μικρού αριθμού νέων θέσεων ακαδημαϊκού προσωπικού για την κάλυψη πιεστικών αναγκών, επικαλούμενο δημοσιοοικονομικούς περιορισμούς και την οριζόντια, ισοπεδωτική εφαρμογή αυτών».

Ιδιαίτερη αναφορά στην ανάπτυξη των κτηριακών υποδομών έκανε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του ΤΕΠΑΚ, Χάρης Πουαγκαρέ, αναφέροντας ότι εντός του 2015 προγραμματίζεται η έναρξη εργασιών για την ανέγερση της Κλινικής Αποκατάστασης, του πρώτου Κτηρίου εντός του Β’ Πόλου Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου, στην περιοχή του Παλαιού Νοσοκομείου, ένα έργο που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2016.

Επίσης, συνέχισε, οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Πανεπιστημίου έχουν ήδη ετοιμάσει τα σχέδια και αναμένεται η Πολεοδομική άδεια για την προκήρυξη προσφορών με σκοπό την ανέγερση των εργαστηρίων του νέου Τμήματος Καλών Τεχνών, στο κέντρο της πόλης.
Σε σχέση με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, ο κ. Πουαγκαρέ ανακοίνωσε πως τις επόμενες μέρες θα προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός για τις εργασίες αποκατάστασης του Κτηρίου, με γενική ευθύνη και επίβλεψη από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Πανεπιστημίου. «Προγραμματίζουμε έναρξη των εργασιών τον προσεχή Σεπτέμβριο, με συμβόλαιο αποπεράτωσης του έργου 14 μήνες, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2016», συμπλήρωσε.

Επιπρόσθετα, εντός του επόμενου μήνα ολοκληρώνονται οι εργασίες αναδιαρρύθμισης του Κτηρίου της Υπηρεσίας Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας, προς ικανοποίηση των αυξημένων φοιτητικών και διοικητικών αναγκών.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου του ΤΕΠΑΚ, σχεδιάζεται η υποβολή μιας ολοκληρωμένης πρότασης προς την Κυβέρνηση, για την ανέγερση σε κρατική γη – στην Περιοχή Βερεγγάρια στα Κάτω Πολεμίδια – του μεγαλύτερου συγκροτήματος φοιτητικών εστιών στην Κύπρο.

Τέλος, ανέφερε, στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των υφιστάμενων υποδομών, ετοιμάστηκε και ήδη υλοποιείται ένα εκτεταμένο πλάνο ανακατανομής των χρήσεων των διαφόρων κτηρίων.