Στις 29 Ιουνίου αρχίζουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό

Σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις πάνω στα μη επιλυθέντα κεφαλαιώδη ζητήματα εισέρχονται οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.Αυτό δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ `Εσπεν Μπαρθ `Ειντε μετά τη σημερινή τρίτη συνάντηση του Προέδρου της Δημορκατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, που διήρκεσε γύρω στις 4 ώρες.ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ - ΑΚΙΝΤΖΙ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Ο κ. `Ειντε, στη δήλωσή του μετά τη συνάντηση, είπε ότι οι δυο ηγέτες επιδίωξαν το στόχο τους για επίτευξη μιας ολοκληρωμένης λύσης το συντομότερο δυνατόν, με ισχυρή αποφασιστικότητα και καθοδηγούμενοι από την κοινή τους δέσμευση.

Ανέφερε ότι οι ηγέτες από κοινού ανασκόπησαν την εργασία που έγινε μέχρι σήμερα από τους διαπραγματευτές τους και καλωσόρισαν την επιτυχή ολοκλήρωση της βασικής αξιολόγησης που τους είχαν εμπιστευθεί κατά την πρώτη συνάντησή τους στις 15 Μαϊου 2015.

“Με την ολοκλήρωση της βασικής αξιολόγησης, οι ηγέτες εισέρχονται τώρα σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις πάνω στα μη επιλυθέντα κεφαλαιώδη ζητήματα. Οι ηγέτες συμφώνησαν ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις θα αποτελούν τον πυρήνα της εργασίας τους από εδώ και πέρα και ότι θα τις χειριστούν κατά ένα ολοκληρωμένο και αλληλένδετο τρόπο”, σημείωσε.

Συνεπώς, συνέχισε, ο κ. Αναστασιάδης και ο κ. Ακιντζί έχουν αναθέσει στους διαπραγματευτές τους να επικεντρώσουν την εργασία τους σε ένα συγκεκριμένο πακέτο κεφαλαιωδών ζητημάτων σε όλα τα κεφάλαια. Πρόσθεσε πως οι δυο διαπραγματευτές “θα εργαστούν εντατικά πάνω σε αυτή την εργασία και θα δώσουν αναφορά κατά την επόμενη συνάντηση των ηγετών που θα γίνει στις 29 Ιουνίου 2015”.

Ο κ. `Ειντε είπε επίσης ότι οι ηγέτες ανασκόπησαν την εφαρμογή των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που είχαν ανακοινωθεί προηγουμένως. Πρόσθεσε πως ο κ. Ακιντζί και ο κ. Αναστασιάδης συνέχισαν την εργασία τους για επιπρόσθετα ΜΟΕ, παράλληλα με τη διαπραγματευτική διαδικασία.

Ο Νορβηγός διπλωμάτης ανέφερε εξάλλου πως οι ηγέτες διαμόρφωσαν τους όρους εντολής για τη νέα Επιτροπή για την ισότητα των φύλων και διόρισαν τα μέλη της.

“Επιβεβαιώνοντας την εποικοδομητική ατμόσφαιρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο κ. Αναστασιάδης και ο κ. Ακιντζί εξέφρασαν για μια ακόμη φορά την αποφασιστικότητά τους να προχωρήσουν χωρίς καθυστέρηση και να επιτύχουν περαιτέρω πρόοδο προς την επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης”, είπε κ. `Ειντε.

Πρόσθεσε πως όπως συμφωνήθηκε προηγουμένως η επόμενη συνάντηση των ηγετών θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015.

Πρόεδρος Αναστασιάδης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης εξήρε σήμερα το έργο που επιτέλεσαν οι διαπραγματευτές των δύο κοινοτήτων με την καταγραφή των συγκλίσεων και αποκλίσεων στο Κυπριακό ενόψει της ουσιαστικής διαπραγμάτευσης στις 29 του μηνός.

Σε δηλώσεις στο Προεδρικό Μέγαρο κατά την επιστροφή του από τη συνάντηση του με τον Τ/κ ηγέτη, και ερωτηθείς αν στη σημερινή συνάντηση «μπήκαν στα βαθιά», ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε «όχι ακόμα”.

“Αλλά”, πρόσθεσε, “ έχουμε διαπιστώσει ότι οι δύο διαπραγματευτές έχουν επιτελέσει ένα σημαντικό έργο καταγράφοντας συγκλίσεις, αποκλίσεις εφ΄ όλης της ύλης, κάτι που μας δίνει την ευχέρεια, στους δύο ηγέτες, να δώσουμε περαιτέρω οδηγίες για επεξεργασία με βάση και την αλληλένδετη διαπραγμάτευση κεφαλαίων, έτσι ώστε στις 29 του μηνός να μπούμε πραγματικά σε μια ουσιαστική διαπραγμάτευση για τα κεφάλαια που θα είναι ενώπιον μας».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι χθες ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό σε δηλώσεις του εμφανίσθηκε υπέρμετρα αισιόδοξος για την κατάληξη της διαδικασίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η προσπάθεια μας είναι το συντομότερο δυνατόν να εξευρεθεί μια λύση. Αυτό, βεβαίως θα εξαρτηθεί από την πορεία του διαλόγου.”

“Συνεπώς”, πρόσθεσε, “είμαστε όλοι συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι με το κλίμα που επικρατεί και τη δουλειά που γίνεται ενδέχεται και να υπάρξει μια ευτυχής κατάληξη, αλλά, επαναλαμβάνω (είμαστε) συγκρατημένα αισιόδοξοι για να δούμε όταν θα μπούμε στην οριστική διαπραγμάτευση τί είναι αυτό που μας ενώνει, τί είναι αυτό που μας χωρίζει και τί είναι αυτά που μπορούν να μας ενώσουν – και να ξεπεραστούν προβλήματα – τα οποία θα δημιουργούν μια λύση βιώσιμη, λειτουργική και απόλυτα εναρμονισμένη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Ερωτηθείς να συμφώνησαν με ποια κεφάλαια θα αρχίσει η διαπραγμάτευση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «θα είναι μια διαπραγμάτευση αλληλένδετων κεφαλαίων με επιλογή των ηγετών».

Ακιντζί

Από την πλευρά του ο Τ/κ ηγέτης Μ.Ακιντζί δήλωσε ότι από τις 29 Ιουνίου αρχίζουν οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη μιας συνολικής λύσης στην Κύπρο,λέγοντας ότι δεν συμφέρει σε καμιά πλευρά το χάσιμο χρόνου.

Μιλώντας κατά την επιστροφή του στα κατεχόμενα από την συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι διαπίστωσαν πως οι δύο διαπραγματευτές ολοκλήρωσαν το καθήκον που τους είχε ανατεθεί στις 15 Μαΐου και αφορούσε την εξέταση από την εργασία που έχει γίνει μέχρι σήμερα και στο πλαίσιο της 11ης Φεβρουαρίου 20104 σε ποια θέματα ποιες είναι οι θέσεις των πλευρών. Έγινε μια διαπίστωση αυτών των θέσεων, πρόσθεσε λέγοντας ότι το πρώτο μέρος είχαν πάρει από τους διαπραγματευτές στην προηγούμενη συνάντησή τους οι ηγέτες και σήμερα πήραν και το δεύτερο και τελευταίο μέρος.

Τώρα, είπε, έχουν στα χέρια τους τις συμφωνίες ή τα έγγραφα Ακιντζί – Αναστασιάδη, όπου υπάρχουν θέματα που έχουν συνταχθεί με μαύρο, οι τουρκικές απόψεις που αναφέρονται με κόκκινο και οι απόψεις της άλλης πλευράς με μπλε. “Δηλαδή, υπάρχουν θέματα στα οποία δεν μπόρεσε να επιτευχθεί συμφωνία. Αυτά είναι κάτω από διαφορετικά κεφάλαια, δεν είναι όλα κάτω από ένα κεφάλαιο. Τώρα ήρθε η ώρα για τους ηγέτες να συμμετάσχουν στη διαδικασία με έναν πιο ενεργό ρόλο”.
Είναι στόχος όλων μας να δημιουργηθεί στην Κύπρο άμεσα μια ομοσπονδιακή δομή που θα μπορεί να γίνει αποδεκτή και από τις δύο πλευρές και θα προέλθει από τις δύο συνιστώσες πολιτείες εντάσσοντας στο διεθνές δίκαιο την τ/κ κοινότητα και λυτρώνοντας από την αβεβαιότητα τις νέες γενιές, όπως είπε ο ίδιος και στο παρελθόν, σημείωσε ο κ. Ακιντζί.

Αναφερόμενος στα ΜΟΕ ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι είναι μια παράλληλη διαδικασία, υπάρχουν σημεία που έχουν εφαρμοστεί, άλλα που βρίσκονται στη διαδικασία εφαρμογής και άλλα για τα οποία συνεχίζεται η προετοιμασία. Επιπλέον, συνέχισε, αξιολόγησαν και κάποια άλλα θέματα τα οποία θα ανακοινωθούν όταν έρθει η ώρα τους.

Σήμερα, ανέφερε ο κ. Ακιντζί, καθόρισαν και τα καθήκοντα της Επιτροπής για την ισότητα του κοινωνικού φύλου και ανακοίνωσε τα μέλη της τ/κ ομάδας που είναι: Μινέ Ατλί, Ουμούτ Μποζκούρτ, Μινέ Γιουτζέλ, Ντογούς Ντεριά, Ομούρ Γιλμάζ, Αφέτ Οζτζιαφέρ, Ιζλέμ Γκιουρτσάγ και Ντεριά Μπεγιατλί.

Σε ερώτηση για τα ΜΟΕ πέντε σημείων που είχαν ανακοινωθεί προηγουμένως και περιλάμβαναν την ηλεκτρική ενοποίηση, την λειτουργία των κινητών τηλεφώνων, και αν τα συζήτησαν σήμερα, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι εξέτασαν ένα μέρος αυτών και πως στο θέμα του ηλεκτρισμού υπάρχει ένα σχέδιο τριών σταδίων το οποίο αξιολογούν οι Ε/κ. Το πρώτο στάδιο μπορεί να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων ημερών σύμφωνα με την ενημέρωση που έδωσε η ε/κ πλευρά, πρόσθεσε λέγοντας ότι δεν υπάρχει δυσκολία σε αυτό το θέμα, ωστόσο στο δεύτερο και το τρίτο στάδιο – είπε – οι Ε/κ πιστεύουν ότι πρέπει να γίνουν κάποιοι έλεγχοι, να διερευνήσουν κάποια πράγματα.

Αυτά, ανέφερε, είναι τεχνικά ζητήματα επισημαίνοντας ότι οι δύο ηγέτες έχουν πάρει μια πολιτική απόφαση και οι τεχνικοί της “αρχής” ηλεκτρισμού ΚΙΒ ΤΕΚ και της ΑΗΚ έχουν συναντηθεί ήδη. Όταν γίνουν οι απαραίτητες τεχνικές διεργασίες θα εφαρμοστούν σημείωσε λέγοντας ότι “ειδικά στο θέμα του ηλεκτρικού δεν υπάρχει καμία δυσκολία”.

Όσον αφορά και τις άλλες αποφάσεις που πήραν, είπε, εφαρμόζονται με δόσεις ενώ σε κάποιες χρειάζεται προετοιμασία. Ανέφερε δε ότι η τ/κ πλευρά κατάργησε από την πρώτη μέρα το έγγραφο βίζας στις διελεύσεις σημειώνοντας ότι γι` αυτό δεν χρειαζόταν και μεγάλη προετοιμασία. Αλλά υπάρχει ένα θέμα με τα κουβούκλια της “αστυνομίας” ( στα σημεία διέλευσης οχημάτων) που, με βάση την ενημέρωση που έχει ο ίδιος, γίνονται κάποιες εργασίες. Ωστόσο σε κάποια άλλα ο χρόνος προετοιμασίας που απαιτείται είναι μεγαλύτερος, αλλά όλα θα έχουν αποτέλεσμα το συντομότερο και θα εφαρμοστούν το συντομότερο, σημείωσε.

Σε ερώτηση για το εάν υπήρξε συζήτηση σήμερα μιας πιθανής συνεργασίας για πυρκαγιές στην νεκρή ζώνη και κοινή αντιμετώπισή τους, με αφορμή την πυρκαγιά στην περιοχή της Δερύνειας που επηρέασε την κλειστή περιοχή των Βαρωσίων, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι δεν συζήτησαν κάτι τέτοιο.