Νατοϊκό κατασκεύασμα η λύση τύπου ΔΔΟ

Νατοϊκό κατασκεύασμα χαρακτήρισε σήμερα τη λύση τύπου Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ), η οποία προωθείται στο Κυπριακό, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος και κάλεσε όλους όσοι την υποστηρίζουν να επισκεφτούν τη Βοσνία και να διαπιστώσουν πώς λειτουργεί.ÊÓ ÅÄÅÊ – ÕÐÏÂÏËÇ ÕÐÏØÇÖÉÏÔÇÔÁÓ – ÌÁÑÉÍÏÓ ÓÉÆÏÐÏÕËÏÓ

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ παρέθεσε σήμερα διάσκεψη Τύπου στα γραφεία του κόμματος στον απόηχο των αποφάσεων που έλαβε την Κυριακή η ΕΔΕΚ για απόρριψη της ΔΔΟ ως μοντέλο και λύσης του Κυπριακού.

Όπως ανέφερε, η απόφαση του Συνεδρίου της ΕΔΕΚ να απορρίψει τη ΔΔΟ και ως ονοματολογία, «προκάλεσε σοβαρή ανησυχία σε διάφορους κύκλους, οι οποίοι στην αδυναμία τους να δικαιολογήσουν τη στάση τους και τις ανεδαφικές τους θέσεις, επιχειρούν με συνθηματολογία να αποδομήσουν τη θέση της ΕΔΕΚ».

Κατά τον Μαρίνο Σιζόπουλο, όσοι επικρίνουν την ΕΔΕΚ διατείνονται ότι η απόρριψη της ΔΔΟ ουσιαστικά οδηγεί στη διχοτόμηση. «Ουδέν αναληθέστερο. Στη διχοτόμηση και τον κίνδυνο ολικής προσάρτησης της Κύπρου στην Τουρκία οδηγεί η ΔΔΟ με το περιεχόμενο που κάποιοι είχαν αποδεχτεί στο Σχέδιο Ανάν το 2004 και που σήμερα δυστυχώς εξακολουθούν να συζητούν ως μορφή και περιεχόμενο της επιδιωκόμενης λύσης», ανέφερε.

Όπως εξήγησε, η άποψη αυτή επιβεβαιώνεται από έγκριτους επιστήμονες διεθνούς κύρους όπως ο πρώην εκπρόσωπος του ΟΗΕ στην Κύπρο Γκάλο Πλάζα, ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας Μιχαλάκης Τριανταφυλλίδης, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Παν/μίου Θεσσαλονίκης Σαράντης Ορφανουδάκης, και άλλοι.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ δήλωσε ότι η ΔΔΟ είναι «νατοϊκό» κατασκεύασμα με προφανή στόχο τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Προβλήθηκε αρχικά από την Τουρκία τη δεκαετία του 1960 και υιοθετήθηκε επίσημα και από τον αμερικανοβρετανικό παράγοντα μετά το 1974 όταν το σχέδιό τους για κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας με την τουρκική εισβολή του 1974 και την επιβολή της διπλής ένωσης δεν έγινε πραγματικότητα» ανέφερε.

«Είναι πράγματι άξιον απορίας κύκλοι οι οποίοι εμφανίζονται ως αντι-νατοϊκοί να υποστηρίζουν νατοϊκή λύση στο Κυπριακό» είπε, προσθέτοντας ότι θα έπρεπε τουλάχιστον να παραδειγματιστούν από την περίπτωση της Βοσνίας που αποτελεί ένα νατοϊκό κατασκεύασμα Διζωνικής Τρικοινοτικής Ομοσπονδίας» και όπου τα τελευταία χρόνια, όπως συμπλήρωσε, «η λειτουργία του βρίσκεται σε κατάσταση διάλυσης και ο πληθυσμός της την εγκαταλείπει μαζικά λόγω ανασφάλειας και κινδύνου επανάληψης των αιματηρών εχθροπραξιών».

«Αυτή τη λύση θέλουν κάποιοι για το λαό μας;» διερωτήθηκε.

Κάλεσε δε τους πολιτικούς που υποστηρίζουν τη λύση της ΔΔΟ, με όσα ουσιαστικά έχουν αποδεχθεί ως περιεχόμενο, «να επισκεφτούν τη Βοσνία και να ζήσουν από κοντά τον τρόπο λειτουργίας του κράτους και να συνομιλήσουν με το λαό της».

Είπε ακόμη πως θα ήταν ακόμα επιβαλλόμενη υποχρέωση οι κύκλοι αυτοί να αναφέρουν και τις περιπτώσεις όπου οι προβλέψεις τους επιβεβαιώθηκαν, αναφέροντας ότι η ΕΔΕΚ δεν είχε ποτέ και δεν έχει αυτό το πρόβλημα, καθώς οι θέσεις της ήταν πάντα καθαρές και δεν δίστασε όποτε χρειάστηκε να συγκρουσθεί με κύκλους εκτός και εντός Κύπρου όποτε επιχείρησαν την υπονόμευση και διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σημείωσε ακολούθως ότι η ΕΔΕΚ θα συνεχίσει να αγωνίζεται για ουσιαστική και δημοκρατική λύση του Κυπριακού, η οποία να διασφαλίζει τη συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και όλες τις επιβαλλόμενες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, ώστε όλοι οι νόμιμοι κάτοικοί της να μπορούν να συμβιώσουν ειρηνικά και να συνεργασθούν αρμονικά για τη διαμόρφωση του κοινού μας μέλλοντος με πλήρως κατοχυρωμένα τα πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα σε ολόκληρη την επικράτεια».

Δήλωσε τέλος πως για να δημιουργηθούν συνθήκες πραγματικής ασφάλειας για τις μελλοντικές γενιές πρέπει να αποκλειστεί σε περίπτωση λύσης σε τρίτες χώρες να ασκούν άμεσα ή έμμεσα κηδεμονία στη λειτουργία του κυπριακού κράτους.