Πρόκληση οι προσλήψεις στο Προεδρικό λέει το ΑΚΕΛ

Τι απαντά η κυβέρνηση

 

Για πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών στην εφαρμογή των πολιτικών λιτότητας καταγγέλλει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ, δια του εκπροσώπου Τύπου Γιώργου Λουκαΐδη, ο οποίος αναφερόμενος σε στοιχεία που απέστειλε το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή για τις προσλήψεις στην Κυβέρνηση την περίοδο που υπήρχε η απαγόρευση προσλήψεων στο δημόσιο, κάλεσε την κυβέρνηση σε τάξη.det_proedriko10

«Έχουμε ενώπιον μας στοιχεία, τα οποία συνιστούν κορυφαία πρόκληση», είπε ο κ. Λουκαΐδης σε δηλώσεις στη Βουλή.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε, σε ό,τι αφορά την Προεδρία και το Προεδρικό Μέγαρο, τα στοιχεία που έχουν δοθεί από το αρμόδιο τμήμα της Κυβέρνησης δείχνουν ότι στις 31/12/2011 είχαμε αγορά υπηρεσιών από ένα μόλις πρόσωπο, ενώ στις 31/3/2015 έχουμε αύξηση, με αποτέλεσμα 36 πρόσωπα να εργοδοτούνται μέσω αγοράς υπηρεσιών στην Προεδρία και το Προεδρικό Μέγαρο.

«Υπογραμμίζουμε ότι αυτή η πρακτική της Κυβέρνησης συνιστά κορυφαία πρόκληση προς την κοινωνία και ειδικότερα προς τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού», είπε ο Γιώργος Λουκαΐδης, κάνοντας λόγο για «επιλεκτική ευαισθησία και επιλεκτικά κριτήρια» των κυβερνώντων ως προς την επιβολή πολιτικών λιτότητας.

«Για όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες του πληθυσμού έχουν εξαντλήσει όλα τα όρια της αυστηρότητας σε ό,τι αφορά την απαγόρευση προσλήψεων στο δημόσιο. Όταν όμως το ζήτημα αφορά την Προεδρία και το Προεδρικό Μέγαρο, ενώ θα έπρεπε να ενεργούν με τρόπο που να παραδειγματίζουν, ενεργούν με εντελώς αντίθετο τρόπο», είπε.

«Δεν υπάρχει καμιά ευαισθησία στη λογική της λιτότητας και στην τήρησή της, αντίθετα, όπως οι αριθμοί υποδηλούν, οι κυβερνώντες έχουν πολλαπλασιάσει και έχουν επιφορτίσει με σημαντικό κόστος τον Κύπριο φορολογούμενο. Θέλουμε να καταγγείλουμε αυτή την πολιτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών από πλευράς της κυβέρνησης και θέλουμε να την καλέσουμε σε τάξη», κατέληξε.

Αφορά τρία μόνο άτομα λέει η κυβέρνηση

Σε γραπτή ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Η μίσθωση υπηρεσιών στην Προεδρία και στο Προεδρικό Μέγαρο αφορά συνολικά τρία άτομα. Δύο άτομα απασχολούνται στο Σημείο Κοινής Επαφής (Τεχνική Επιτροπή) και ένα άτομο στην Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά.

Σημειώνεται ότι επί της προηγούμενης διακυβέρνησης απασχολούνταν με μίσθωση υπηρεσιών τέσσερα άτομα, εκ των οποίων οι δύο απασχολούνταν στο Σημείο Κοινής Επαφής.

Σημειώνεται, επίσης, ότι η μισθοδοσία των τριών ατόμων υπό καθεστώς μίσθωσης υπηρεσιών, στην παρούσα Κυβέρνηση, είναι κατά πολύ χαμηλότερη -ανά άτομο- από τη μισθοδοσία των τεσσάρων ατόμων -ανά άτομο- που απασχολούνταν επί της προηγούμενης Κυβέρνησης, υπό το καθεστώς μίσθωσης υπηρεσιών».

Μετά από δηλώσεις περί αγοράς υπηρεσιών στην Προεδρία και στο Προεδρικό Μέγαρο, που να αφορά μάλιστα 36 άτομα, η Προεδρία της Δημοκρατίας σε ανακοίνωση της “προς αποκατάσταση της αλήθειας”, αναφέρει ότι “η μίσθωση υπηρεσιών στην Προεδρία και στο Προεδρικό Μέγαρο αφορά συνολικά τρία άτομα”.

Δύο άτομα, αναφέρεται, απασχολούνται στο Σημείο Κοινής Επαφής (Τεχνική Επιτροπή) και ένα άτομο στην Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά.

“Σημειώνεται ότι επί της προηγούμενης διακυβέρνησης απασχολούνταν με μίσθωση υπηρεσιών τέσσερα άτομα, εκ των οποίων οι δύο απασχολούνταν στο Σημείο Κοινής Επαφής”, προστίθεται.

Σημειώνεται, επίσης, συνεχίζει η ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας ότι η μισθοδοσία των τριών ατόμων υπό καθεστώς μίσθωσης υπηρεσιών, στην παρούσα Κυβέρνηση, είναι κατά πολύ χαμηλότερη – ανά άτομο – από τη μισθοδοσία των τεσσάρων ατόμων – ανά άτομο – που απασχολούνταν επί της προηγούμενης Κυβέρνησης, υπό το καθεστώς μίσθωσης υπηρεσιών.