Ο Αντώνης Πατσαλής νέος Αν. Γενικός Διευθυντής ΑΗΚ

Η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) ανακοίνωσε ότι από τις 19 Μαΐου 2015 έχει αναλάβει τα καθήκοντα του ως Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της ΑΗΚ ο Αντώνης Πατσαλής, μέχρι την ημερομηνία κανονικής πλήρωσης της θέσης του Γενικού Διευθυντή.patsalis_aik

Τον διορισμό αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΗΚ στις 17 Μαρτίου 2015 και επικυρώθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 10 Ιουνίου 2015.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου, ο κ. Πατσαλής αναλαμβάνει τα ηνία της ΑΗΚ σε μια πολύ κρίσιμη για τον Οργανισμό περίοδο, με την ΑΗΚ να καλείται να ανταποκριθεί σε μια σειρά από προκλήσεις. Οι βασικότερες είναι η υλοποίηση των ρυθμιστικών αποφάσεων για τον Λειτουργικό και Λογιστικό Διαχωρισμό της Αρχής, το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού, η υλοποίηση μεγάλων αναπτυξιακών έργων, όπως την έλευση φυσικού αερίου για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής, η ενίσχυση του συστήματος παραγωγής της ΑΗΚ με ΑΠΕ και του ηλεκτρικού δικτύου διανομής με την ένταξη έξυπνων μετρητών, η αύξηση της παραγωγικότητας και η μείωση των λειτουργικών δαπανών.

Ποιος είναι ο Αντώνης Πατσαλής;
Ο Αντώνης Πατσαλής γεννήθηκε στο Καϊμακλί το 1952. Το 1970 αποφοίτησε από την Τεχνική Σχολή και με το τέλος της στρατιωτικής του θητείας φεύγει για σπουδές στην Αγγλία.

Το 1977 παίρνει το πτυχίο από το UCL ως Μηχανολόγος Μηχανικός – BSc (Eng) και συνεχίζει στο UCL με υποτροφία, ως ερευνητής στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και συγκεκριμένα στις ανεμογεννήτριες.

Εργάζεται στην ΑΗΚ από το 1978. Για αρκετά χρόνια εργάστηκε στους Ηλεκτροπαραγωγούς Σταθμούς Μονής, Δεκέλειας και Βασιλικού, στη συνέχεια στη Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού και στην Επιχειρησιακή Μονάδα Παραγωγής, στα Κεντρικά Γραφεία της ΑΗΚ στη Λευκωσία.

Από το 2010 κατέχει τη θέση του Εκτελεστικού Διευθυντή Παραγωγής. Από τη θέση αυτή, ανέλαβε ως Διευθυντής Έργου την αποκατάσταση του Η/Σ Βασιλικού, ως επίσης και την ένταξη των προσωρινών Μονάδων Παραγωγής στο ηλεκτρικό σύστημα, για την ικανοποίηση των βασικών αναγκών των καταναλωτών, μετά την έκρηξη στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», τον Ιούλιο του 2011.

Είναι ο Συντονιστής της Ομάδας Φυσικού Αερίου της ΑΗΚ και έχει άμεση εμπλοκή με την μετατροπή των εγκαταστάσεων της ΑΗΚ για καύση φυσικού αερίου.

Πρόσφατα έχει διοριστεί από την ΑΗΚ Συντονιστής του Έργου Εφαρμογής της Ρυθμιστικής Απόφασης αρ. 04/2014 για τον Λειτουργικό Διαχωρισμό των Δραστηριοτήτων της ΑΗΚ και έχει την ευθύνη της εποπτείας των δραστηριοτήτων που αφορούν την υλοποίηση του έργου, ως επίσης και τον εξορθολογισμό και τη βελτίωση της παραγωγικότητας της ΑΗΚ.