Αδοξο τέλος για Aqua Sol

 

  • Σε καθεστώς εκκαθάρισης με οφειλές πέραν των 100 εκ. ευρώ

 

Επεσε άδοξα η αυλαία για την Aqua Sol, μια από τις εταιρίες μεγαθήρια στο τομέα του τουρισμού στην Κύπρο άλλα και ένας από τους 20 μεγαλοοφειλέτες της Τράπεζας Κύπρου.aquasol_tourist_village_hotel_paphos

Ο όμιλος όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση αδυνατεί να ανταποκριθεί στις δανειακές του συμβάσεις που ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια με αποτέλεσμα η Τράπεζα να διορίσει τον Ελευθέριο Φιλίππου ως Παραλήπτη διαχειριστή όλων των εταιριών που ανήκουν στον μεγαλομέτοχο της Aqua Sol Hotels Γιάννο Παναγή.Ο διορισμός Παραλήπτη προκύπτει από την συμφωνία της Αqua Sol με την Τράπεζα Κύπρου για έκδοση ομολόγων κυμαινόμενης επιβάρυνσης ύψους 70 εκατομμυρίων, ενέργεια που ωστόσο αμφισβητείται από νομικούς.

Πάντως ο διαχειριστής καλεί χρεώστες και πιστωτές των 11 εταιριών που ανήκουν στον όμιλο να επικοινωνήσουν μαζί του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρία συστάθηκε στην Κύπρο στις 25 Σεπτεμβρίου του 1992 ως ιδιωτική εταιρία περιορισμένης ευθύνης με την ονομασία Νarcissos Hotels και με έδρα την Λάρνακα ενώ στις 29 Δεκεμβρίου του 1999 μετονομάστηκε σε Aqua Sol Ηοtels με πέραν των 20 ξενοδοχειακών μονάδων σε Κύπρο, Ρόδο και Κρήτη.

Στο μεταξύ τη μεγιστοποίηση της αξίας της Aqual Sol και των περιουσιακών της στοιχείων έχει ως στόχο ο διαχειριστής/παραλήπτης της εταιρείας Ελευθέριος Φιλίππου.Σε γραπτή του δήλωση αναφέρει ότι η εταιρεία Aqua Sol καθώς και αριθμός συνδεδεμένων εταιρειών από τις 13 Οκτωβρίου 2014, έχουν νομότυπα τεθεί υπό καθεστώς παραλήπτη/διαχειριστή, βάσει των προνοιών ομολόγων κυμαινόμενης επιβάρυνσης που εκδόθηκαν από τις εταιρείες προς όφελος της Τράπεζας Κύπρου.

Πρόθεση μου, σημειώνει, είναι οι δραστηριότητες των ξενοδοχείων να συνεχιστούν κανονικά έτσι ώστε να μεγιστοποιηθεί η αξία της επιχείρησης και των περιουσιακών στοιχείων προς όφελος των εταιρειών και των πιστωτών τους. «Θα συνεργαστώ στενά με τους προμηθευτές των εταιρειών, τους υπαλλήλους και τους τουριστικούς πράκτορες, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οποιαδήποτε αρνητικά επακόλουθα», καταλήγει.

Σύμφωνα με σημερινές καταχωρήσεις στον Τύπο, έχουν τεθεί υπό διαχείριση η Aqua Sol Hotels Public Company, η Nike Hotels, η Polyphimos Hotels, η Ectoras Properties, η Raphael Panayis Properties, η Solterra Developers and Constructions, η Promitheus Investments, η Yuleba, η M. Panayis Investements, η Anelmia Hotels και η MYP Investments.

Το ομόλογο με κυμαινόμενη επιβάρυνση εκδόθηκε το Νοέμβριο του 2009.

Ο διαχειριστής καλεί χρεώστες και πιστωτές των 11 εταιρειών να επικοινωνήσουν μαζί του.

Το συγκρότημα Aqua Sol είναι ένας από τους μεγαλύτερους χρεώστες της Τράπεζας Κύπρου. Με βάση έγγραφο για τους μεγαλύτερους χρεώστες της Τράπεζας, τον Ιούνιο του 2013 όφειλε στην Τράπεζα Κύπρου κοντά στα €200 εκ., περιλαμβανομένων και των οφειλών της Napaland, στην οποία έχει συμμετοχή 50%.

Με βάση το συγκεκριμένο έγγραφο, που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Μάιο, το συγκρότημα Aqua Sol ανήκει στο Γιάννη Παναγή.

Το άνοιγμα στις εξασφαλίσεις όλων των συνδεδεμένων εταιρειών ανερχόταν πριν δύο χρόνια κοντά στα €65 εκ.

Είναι ο δεύτερος από τους μεγάλους χρεώστες της Τράπεζας Κύπρου που μπαίνει σε καθεστώς διαχείρισης.

Τον Ιανουάριο του 2014 έθεσε υπό διαχείριση τρεις εταιρείες του τουριστικού ομίλου Libra, εξαιρουμένης της μητρικής.Έκτοτε δεν έχει ανακοινωθεί η πώληση οιωνδήποτε περιουσιακών στοιχείων των εταιρειών.

Οι 20 μεγαλύτεροι χρεώστες της Τράπεζας Κύπρου όφειλαν στο τέλος Αυγούστου 2014 κοντά στα €4 δισ., εκ των οποίων τα €3 δισ. δεν εξυπηρετούνται.