Επανεκλέγηκε ο Α.Κυπριανού Γ.Γ.της Κ.Ε του ΑΚΕΛ

Με την επανεκλογή του Αντρου Κυπριανού στη θέση του ΓΓ του ΑΚΕΛ ολοκληρώθηκε σήμερα στη Λευκωσία το 22ο Συνέδριο του ΑΚΕΛ. Ο κ. Κυπριανού εκλέχτηκε από τη νέα Κεντρική Επιτροπή με 99 ψήφους υπέρ και μια κατά, ενώ υπήρχαν τρία λευκά ψηφοδέλτια.ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ Α.ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΓΓ ΑΚΕΛ

Σε ομιλία του μετά την εκλογή του, ο κ. Κυπριανού, αναφερόμενος στην άποψη που εκφράστηκε, όπως είπε, ότι ήταν αντιδεοντολογικό το ότι άσκησε τόση έντονη κριτική κατά την έναρξη του Συνεδρίου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στην παρουσία του, σημείωσε πως “το ΑΚΕΛ είναι ισχυρό για εννιά δεκαετίες για αυτό και είναι έντιμο και ότι έχει να πει τα λέει μπροστά στους άλλους”.

“Δεν ξέρει να κρύβεται και να προσπαθεί να καλοπιάνει τον οποιονδήποτε. Το ΑΚΕΛ, τους λέω ξεκάθαρα ότι θα λέει με θάρρος και παρρησία, με πατριωτισμό και υπευθυνότητα τις θέσεις του παντού και πάντοτε, όποιοι και να είναι παρόντες”, πρόσθεσε.

Ο κ. Κυπριανού είπε πως γράφτηκαν πάρα πολλά και λέχθηκαν διάφορα από το ΔΗΣΥ αναφορικά με την εισηγητική του ομιλία στο συνέδριο. “Γράφτηκε το εκπληκτικό ότι δεν ήταν δική μου η ομιλία, ότι μου επέβαλε η απελθούσα Γραμματεία να κάνω αυτή την ομιλία”, είπε, σημειώνοντας πως αυτό είναι ανάξιο σχολιασμού, για να συμπληρώσει παράλληλα πως “έκανα την ομιλία, τους την έδωσα, την είδαν, είχαν απόψεις, εμπλούτισαν την ομιλία με τις προτάσεις τους”.

Είπε ακόμη πως όσοι επέκριναν την ομιλία του “δεν τόλμησαν να κρίνουν τις θέσεις μας που ήταν μέσα στην ομιλία, να μας πουν αν αυτές οι θέσεις είναι σωστές ή όχι και να αντιτάξουν το δικό τους αντι-επιχείρημα.

“Προσπάθησαν να μας δώσουν μαθήματα για το τι είναι πολιτικός πολιτισμός. Κατά την άποψή μας προσβάλλουν τον πολιτικό πολιτισμό οι ύβρεις, οι χαρακτηρισμοί, οι τραμπουκισμοί, τα ψέματα, η λασπολογία, το κρυφτό με τις λέξεις και την αλήθεια. Στα 90 χρόνια ζωής μας και στην ομιλία μου δεν μπορεί να βρει κάποιος αυτά τα στοιχεία. Ας τα αναζητήσουν στις δικές τους συμπεριφορές αυτά τα στοιχεία”, δήλωσε.

Ο κ. Κυπριανού είπε ακόμη πως “δεν μπορούν να διακρίνουν ότι ένα πολιτικό κόμμα μπορεί να στηρίζει τη διαδικασία στο Κυπριακό, αλλά δεν έχει καμία απολύτως υποχρέωση να αλλοτριώνεται στις θέσεις τους για τα κοινωνικο-οικονομικά στα οποία μας χωρίζει ένα χάος από τη φιλοσοφία του ΔΗΣΥ”.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, σημείωσε πως “η εκλογή του Ακιντζί έχει δημιουργήσει ένα θετικό κλίμα που πρέπει να αξιοποιήσουμε” για να προσθέσει πως, ωστόσο, “έχουμε μπροστά μας ένα πολύ δύσκολο δρόμο” και πως το ΑΚΕΛ θα πρωτοστατήσει για να υπάρξει ενότητα σε αυτή τη δύσκολη πορεία.

Είπε ακόμη πως δεν μπορεί οποιοσδήποτε να απαιτεί ενότητα πάνω σε μια διαφορετική βάση από εκείνη για την οποία δεσμευτήκαμε εδώ και 38 χρόνια προς τη διεθνή και την τ/κ κοινότητα.

“Η υπόσχεση την οποία εμείς δίνουμε στον κυπριακό λαό είναι ότι θα εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να αξιοποιήσουμε τα μερικά περιθώρια που υπάρχουν, να μετατρέψουμε το μικρό άνοιγμα του παραθύρου ευκαιρίας σε μια τεράστια πόρτα που θα μας οδηγήσει στην επανένωση της πατρίδας μας”, σημείωσε.

Είπε πως θέλει να διαβεβαιώσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη πως το ΑΚΕΛ δεν είναι ΔΗΣΥ, και “ως κόμμα πατριωτικό θα στηρίξει τη διαδικασία και θα στηρίξει τις προσπάθειες εφόσον αυτές βασίζονται στις διαχρονικές θέσεις του Εθνικού Συμβουλίου και εφόσον λειτουργήσει ( ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας) σοβαρά, υπεύθυνα και εποικοδομητικά”.

“Και καλά κάνουν όσοι επιχειρούν να βρουν στη διατύπωση των θέσεών μας για άλλα ζητήματα οποιεσδήποτε σκοπιμότητες να καταλάβουν ότι το ΑΚΕΛ δεν είναι ΔΗΣΥ, που καθοδηγείται από σκοπιμότητες εκλογικές και το έχει αποδείξει κατ` επανάληψη. Σε κρίσιμες στιγμές για την Κύπρο και τον κυπριακό λαό έθεσε τα παραταξιακά συμφέροντα πάνω από το συμφέρον της Κύπρο”, σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της οικονομίας, ο κ. Κυπριανού διερωτήθηκε αν υπάρχει κάτι που είπε στην ομιλία του στην έναρξη του συνεδρίου που δεν είναι πραγματικότητα. “Υπάρχει οτιδήποτε από εκείνο το οποίο ανέφερα που δεν το είχε πει προεκλογικά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και δεν το αναίρεσε με τη μεγαλύτερη ευκολία μετεκλογικά;”, πρόσθεσε, και αναφέρθηκε στο ζήτημα του “κουρέματος” των καταθέσεων.

`Εκανε λόγο για αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνώντων, που στοχεύουν να εξυπηρετήσουν ένα μικρό αριθμό ανθρώπων και με τις οποίες, όπως ανέφερε, το ΑΚΕΛ ουδέποτε θα συναινέσει.

Είπε πως “εμείς δεν θα σταματήσουμε να λέμε αλήθειες προς τον κυπριακό λαό, όσο και εάν τους ενοχλούν, και θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι αυτός είναι ο ρόλος του ΑΚΕΛ στα 90 χρόνια ζωής του”.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως το συνέδριο του ΑΚΕΛ έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις πως “όποιος διανοήθηκε τα τελευταία χρόνια ότι υπάρχει δυνατότητα να εξαφανίσει το ΑΚΕΛ από την πολιτική σκηνή του τόπου θα απογοητευτεί οικτρά. Το ΑΚΕΛ είναι και τώρα εδώ και θα μείνει πάντα εδώ, ισχυρό δυνατό, για να υπερασπίζεται τα συμφέροντα της Κύπρου και του λαού μας”.

Επεσήμανε πως η Κεντρική Επιτροπή έχει ανανεωθεί κατά 50% περίπου, κάτι που στέλλει το μήνυμα ότι το ΑΚΕΛ είναι το κόμμα της συνεχούς ανανέωσης.

Ο κ. Κυπριανού είπε πως οι αποφάσεις που λήφθηκαν κατά το συνέδριο του ΑΚΕΛ είναι πάρα πολύ σημαντικές και δεν πρέπει να μείνουν στα χαρτιά και πως πρέπει να φροντίσουν να προωθηθούν στη Βουλή, εκεί όπου χρειάζεται, και στην κοινωνία ώστε να γίνουν κτήμα του κυπριακού λαού.

Ανέφερε πως “πρέπει να είμαστε πολύ απαιτητικοί από τη νέα Κεντρική Επιτροπή ότι θα πρέπει να αναλώσει όλο της το χρόνο στην υπηρεσία του κόμματος και του κυπριακού λαού”.

Είπε ακόμη πως “κανένα άλλο πολιτικό κόμμα δεν αναπτύσσει τόσο δημοκρατικό διάλογο όσον αναπτύξαμε εμείς τις τελευταίες τέσσερις ημέρες”, προσθέτοντας πως το ΑΚΕΛ είναι το πιο δημοκρατικό κόμμα του τόπου.
Εκλογή Κυπριανού και νέα ΚΕ
——————————
Η εκλογή του κ. Κυπριανού έγινε από τη νέα Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, στην παρουσία 103 από τα 105 μέλη της Επιτροπής (απουσίαζαν ο Βενιζέλος Ζαννέττος και λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων ο γιατρός Αθως Καζαντζής).

Οπως αναφέρθηκε, ζητήθηκαν υποψηφιότητες και υπήρξαν αρκετές προτάσεις που αφορούσαν μόνον τον Αντρο Κυπριανού.

Σημειώνεται τέλος πως κατά την εκλογή της της νέας Κεντρικής Επιτροπής, ο κ. Κυπριανού εξασφάλισε 882 ψήφους καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση, μετά τους Γιώργο Λουκαϊδη (897 ψήφοι) και Αριστο Δαμιανού (893 ψήφοι).