Δεν πλήρωναν φόρους Λίλλης και Φαντούσης

Σωρεία στοιχείων και μαρτυριών κατατέθηκαν χθες στη δίκη  για την υπόθεση Aerο στη Δρομολαξιά

Με την κατάθεση μαρτύρων υπεράσπισης του Αντώνη Ιωακείμ, 8ου κατηγορουμένου στην υπόθεση για 99978413την επένδυση από το Ταμείο συντάξεων των εργαζομένων της CYTA, στο έργο Aero Centre στη Δρομολαξιά, συνεχίστηκε την Τρίτη  η ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Κύπρου στη Λάρνακα.

Αρχικά κατέθεσε η Μαρίτσα Γερολέμου, επιθεωρήτρια του Τμήματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η οποία κατέθεσε έγγραφα που αφορούν τις εισφορές στο Ταμείο του Μίμη Φαντούση, του Βάσου Σωτηρίου – Κυριάκου, πέντε εταιρειών του Νίκου Λίλλη και του Σωματείου ΑΛΚΗ.

Συγκεκριμένα η κ.  Γερολέμου ανέφερε ότι ο Μίμης Φαντούσης έχει κατατεθειμένες εισφορές στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων μέχρι το 2011 και το ίδιο ισχύει για τον Βάσο Σωτηρίου – Κυριάκου.

Αναφορικά με τις εταιρείες Wadnick Trading Ltd, Clarisano Enterprises Ltd, Esfera Holdings Ltd, N&K Renovation &Decoration Ltd και A.R.S. Alliance Real Estate Ltd, η κυρία Γερολέμου είπε ότι δεν είναι εγγεγραμμένες στο Μητρώο των Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Για το  Σωματείο ΑΛΚΗ είπε ότι από το 2004 – 2012 υπάρχουν επιδικασμένα ποσά ύψους 316 χιλιάδων ευρώ, ενώ οι οφειλόμενες εισφορές της ΑΛΚΗ για τα έτη 2008 – 2013 ανέρχονται στις 120 χιλιάδες ευρώ. Είπε ακόμα πως από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο του 2014 οι οφειλές του Σωματείου προς το Ταμείο ανέρχονται στις 16 χιλιάδες ευρώ.

Ακολούθησε η κατάθεση της Φωτούλας Κυριάκου από το Φόρο Εισοδήματος η οποία διεκπεραιώνει φακέλους για τα Δικαστήρια η οποία κατέθεσε ότι ο Νίκος Λίλλης έχει φορολογικό φάκελο αλλά από το 2007 μέχρι σήμερα δεν έχει υποβάλει φορολογικές δηλώσεις. Πρόσθεσε ακόμα ότι εκκρεμούν υποθέσεις εναντίον του Νίκου Λίλλη και πως από τις 16/12/2013 έχει δοθεί από τον Γενική Εισαγγελία της Δημοκρατίας προθεσμία τριών μηνών για να υποβάλει τις φορολογικές του δηλώσεις. Ωστόσο σημείωσε από τότε μέχρι σήμερα δεν υπάρχει οτιδήποτε.

7 χρόνια χωρίς φορολογικές δηλώσεις

Για τον Βλαδίμηρο (Μίμη) Φαντούση η κ.  Κυριάκου ανέφερε πως έχει φορολογικό φάκελο αλλά τα τελευταία 7 χρόνια δεν έχει υποβάλει φορολογικές δηλώσεις και εξήγησε πως του έχει σταλεί από το Γραφείο «ασφαλισμένη επιστολή» αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει ανταποκριθεί. Είπε ακόμα πως «όταν ζητήθηκε αναστολή της ποινικής δίωξης του Βλαδίμηρου Φαντούση από το Γενικό Εισαγγελέα έδωσε την συγκατάθεση του και ο Εφορος Φόρου Εισοδήματος αλλά μόνο για τρεις μήνες».

Για τον Βάσο Σωτηρίου – Κυριάκου είπε πως έχει φορολογικό φάκελο αλλά δεν έχει υποβάλει τα τελευταία 7 χρόνια φορολογικές δηλώσεις, προσθέτοντας πως εναντίον του δεν έχουν ληφθεί οποιαδήποτε μέτρα.

Αναφορικά με τις εταιρείες Wadnick Trading Ltd, Clarisano Holdings Ltd, Eshieklis Ltd, Esfera Holdings Ltd και A.R.S. Alliance Real Estate Ltd, είπε ότι υπάρχουν μεν φορολογικοί φάκελοι αλλά δεν έχουν υποβάλει τα τελευταία 7 χρόνια φορολογικές δηλώσεις.

«
Απαντώντας σε ερώτηση του Γιαννάκη Θωμά, συνηγόρου υπεράσπισης του Αντώνη Ιωακείμ, η κ. Κυριάκου είπε ότι δεν γνωρίζει ότι η εταιρεία Wadnick Trading Ltd τα τελευταία τρία χρόνια έχει εισπράξει το ποσό των περίπου 20 εκατομμυρίων ευρώ.

Αντεξεταζόμενη από την εκπρόσωπο της Κατηγορούσας Αρχής Ελλη Παπαγαπίου η Φωτούλα Κυριάκου είπε πως στις 11/11/2013 παραλήφθηκε έγγραφο από τη Νομική Υπηρεσία για αναστολή τριών ποινικών υποθέσεων του Νίκου Λίλλη μόνο για τρεις μήνες. Είπε ακόμα ότι από το Δεκέμβριο του 2013 που έχει ανασταλεί η υπόθεση δεν έχει μέχρι σήμερα καταχωρηθεί στο Δικαστήριο.

Σε ερώτηση από το Μάρτιο του 2013 πόσες παρόμοιες υποθέσεις που αφορούν το Φόρο Εισοδήματος έχουν ανασταλεί, η μάρτυρας απάντησε «όχι πέραν των 10. Αυτές οι δέκα υποθέσεις αφορούσαν αποφάσεις του Γενικού Εισαγγελέα για αναστολή και μετά θα γινόταν άμεση καταχώρηση στο Δικαστήριο».

Στη συνέχεια κατέθεσε η Ελένη Χατζηγεωργίου από το Τμήμα του Εφόρου Εταιρειών στο Τμήμα Πτωχεύσεων. Η κ. Χατζηγεωργίου είπε πως ο Νίκος Λίλλης υπέβαλε δύο φορές διατάγματα παραγραφής τα οποία όμως είχαν ακυρωθεί. Εξήγησε ότι η πρώτη αίτηση πτώχευσης έγινε στις 14/1/2003 και η ακύρωση στις 13/2/2003 ενώ η δεύτερη αίτηση πτώχευσης έγινε στις 3/4/2009 και η ακύρωση έγινε στις 19/5/2009.

Για τον Βάσο Σωτηρίου – Κυριάκου είπε πως το Μάιο του 2005 έχει κηρύξει πτώχευση κάτι που εξακολουθεί να ισχύει μέχρι σήμερα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Γιαννάκη Θωμά η κ. Χατζηγεωργίου είπε πως «όταν κάποιος είναι σε πτώχευση δεν μπορεί να εργάζεται ως διευθυντής σε οποιαδήποτε εταιρεία αφού κάτι τέτοιο είναι ποινικό αδίκημα».

Η κ.  Χατζηγεωργίου είπε επίσης ότι η εταιρεία N.L. Friends Communication Ltd με διευθυντές τους Νίκο Λίλλη και Λέανδρο Μιχαήλ είναι από το 2005 υπό εκκαθάριση. Πρόσθεσε πως η εταιρεία Market Media Ltd με διευθυντές τους Νίκο Λίλλη και Λέανδρο Μιχαήλ είναι σε εκκαθάριση από το 2006. Η εταιρεία έχει ένα πιστωτή που είναι η Τράπεζα Κύπρου με απλήρωτο ποσό ύψους 100 χιλιάδων ευρώ.

Ανέφερε ακόμα ότι οι εταιρείες Wadnick Trading Ltd, Clarisano Holdings Ltd, Esheklis Ltd, Esfera Holdings Ltd και A.R.S. Alliance Real Estate Ltd, από το 2000 δεν έχουν καταχωρήσει ετήσια έκθεση στον Εφορο Εταιρειών.

Στη συνέχεια κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης ο Ορθόδοξος Ορθοδόξου, υπεύθυνος του Πολιτικού Τμήματος του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας. Ο κ. Ορθοδόξου κατέθεσε στο Κακουργιοδικείο  πολιτικές αγωγές εναντίον του Νίκου Λίλλη και των εταιρειών του από διάφορους επιχειρηματίες με τους οποίους συνεργάστηκε και είχε είτε πουλήσει μετοχές των εταιρειών με τις οποίες ανέπτυξε το έργο Aero Centre στη Δρομολαξιά, είτε με τα συμβόλαια που υπέγραφε τους υποσχόταν ένα κομμάτι από τη γη πάνω στην οποία κτίστηκε το Aero Centre.

Σημειώνεται ότι ο Παλάοντας έχει πετύχει την έκδοση διατάγματος από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας με το οποίο δεσμεύονται δύο σκάλες από τη γη στην οποία κτίστηκε το Aero Centre στη Δρομολαξιά, μέχρις ότου ολοκληρωθεί η υπόθεση.

Ακολούθησε η κατάθεση της Βερόνικας Γεωργίου στενογράφου στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας η οποία ανέγνωσε πρακτικά του Δικαστηρίου που αφορούσαν τον Βλαδίμηρο Φαντούση σχετικά με την υπόθεση παράλειψης μεγάλου ποσού στον ΦΠΑ. Το πρακτικό, όπως διαβάστηκε στο Δικαστήριο ανέφερε ότι ενώ ο Φαντούσης καταζητείτο για σύλληψη από την Αστυνομία, εντούτοις οι αστυνομικοί δεν κατάφεραν να τον εντοπίσουν για εννέα περίπου μήνες.

Σύμφωνα πάντα με το πρακτικό, ο αστυνομικός που κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις γιατί δεν κατέστη δυνατή η σύλληψη του Φαντούση, ανέφερε πως τον αναζητούσαν πρωί, μεσημέρι και βράδυ και δεν τον έβρισκαν. Σύμφωνα με το Νίκο Κληρίδη συνήγορο υπεράσπισης του Βλαδίμηρου Φαντούση, οι αστυνομικοί είχαν λάθος διεύθυνση του πελάτη του ο οποίος βρισκόταν εκείνο το διάστημα στο εξωτερικό.

Στο πρακτικό αναφερόταν ακόμα ότι στις 14/11/2013 υπογράφηκε από τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα Ρίκκο Ερωτοκρίτου η αναστολή της δίωξης του Βλαδίμηρου Φαντούση για τη συγκεκριμένη υπόθεση, στις 15/11/2013 η αναστολή βρισκόταν ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας και το πρωί της  20/11/2013 είχε ανασταλεί η υπόθεση δίωξης.

Μετά την ανάγνωση του πρακτικού ο Γιαννάκης Θωμά, συνήγορος υπεράσπισης του Αντώνη Ιωακείμ, ανέφερε στο Δικαστήριο ότι το απόγευμα της ίδιας ημέρας δηλαδή στις 20/11/2013 ο Βλαδίμηρος Φαντούσης μετέβη στο Αρχηγείο Αστυνομίας και έδωσε κατάθεση στην οποία ενέπλεξε τον Αντώνη Ιωακείμ και τον Βενιζέλο Ζαννέττο στην υπόθεση του Aero Centre. Η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί αύριο Τετάρτη 15 Οκτωβρίου.