Διευρύνεται η στήριξη προς τον Ακκιντζί

Σειρά διαδοχικών επαφών με Τ/κ πολιτικούς είχε τη Δευτέρα ο Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος θα αναμετρηθεί την ερχόμενη Κυριακή με τον Ντερβίς Έρογλου στο δεύτερο γύρο των παράνομων εκλογών, στα κατεχόμενα.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Ακιντζί, συναντήθηκε με τους ανθυποψηφίους του στον πρώτο γύρο, Σιμπέλ Σιμπέρ και Κουντρέτ Οζερσάι, καθώς και με τον πρώην ηγέτη των Τ/κ Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Ταλάτ και Σιμπέρ εξέφρασαν την υποστήριξή τους προς τον κ. Ακιντζί.

Πρώτα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση με τον κ. Οζερσάι, με τον κ. Ακιντζί να δηλώνει ότι επρόκειτο περί εθιμοτυπικής, καθώς ο πρώην Τ/κ διαπραγματευτής έχει ήδη δηλώσει πως δεν προτίθεται να κατευθύνει τους ψηφοφόρους του.

Συνεχάρη τον κ. Οζερσάι για το αποτέλεσμα, ενώ είπε ότι ο διάλογος μεταξύ τους θα συνεχιστεί.

Ερωτηθείς αν είναι αισιόδοξος για το β` γύρο, ο κ. Ακιντζί απάντησε καταφατικά.

Σε άλλη ερώτηση, σχετικά με την έναρξη των διαπραγματεύσεων και σε παρατήρηση ότι τόσο ο ίδιος, όσο και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι από τη Λεμεσό, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι «θα δούμε τι θα γίνει όταν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις». Πρόσθεσε ότι «είναι καλό το ότι είμαστε από την Κύπρο».ÊÁÔÅ×ÏÌÅÍÁ - "ÐÑÏÅÄÑÉÊÅÓ ÅÊËÏÃÅÓ" 2015 - ÌÏÕÓÔÁÖÁ ÁÊÉÍÔÆÉ

Αργότερα το απόγευμα, ο κ. Ακιντζί συναντήθηκε και με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, με τον οποίο όπως δήλωσε τους ενώνουν κοινά ιδανικά για την επίλυση του Κυπριακού και το μέλλον της νήσου, όπως η επιδίωξη της ειρήνης και η ομοσπονδιακή λύση.

Δεν θέλουμε οι επόμενες γενιές να ζήσουν όσα έζησαν οι παλαιότεροι, είπε ο κ. Ακιντζί, ενώ αναφέρθηκε στη δυνατότητα να ξημερώσει μια νέα μέρα για την Κύπρο και τους Τ/κ μετά την αναμέτρηση της επόμενης Κυριακής.

Από την πλευρά του, ο κ. Ταλάτ εκφράστηκε υπέρ της επιλογής του Μουσταφά Ακιντζί, ενώ είπε ότι θα εργαστεί και ο ίδιος για επιτυχή έκβαση της «υποψηφιότητάς» του στο δεύτερο γύρο.

Αναφέρθηκε σε «σημείο καμπής», λέγοντας ότι υπάρχει το ενδεχόμενο άρσης του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις, ενώ χαρακτήρισε τα προηγούμενα πέντε χρόνια ως μια άκαρπη περίοδο, λόγω της στάσης του Ντερβίς Έρογλου.

Κάλεσε τέλος τους Τ/κ να απαλλαγούν από τον νυν Τ/κ ηγέτη, ο οποίος, όπως είπε, δεν έχει όραμα για τη λύση.

Ο κ. Ακιντζί συναντήθηκε εξάλλου και με την Σιμπέλ Σιμπέρ, που είχε την στήριξη του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος και ήρθε τρίτη στον πρώτο γύρο των «εκλογών».

Μετά το πέρας της συνάντησης, η κ. Σιμπέρ εξέφρασε τη στήριξή της προς τον κ. Ακιντζί και του ευχήθηκε καλή επιτυχία, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι θα παραμείνει ενεργή στην πολιτική, ως «πρόεδρος» της ψευδοβουλής.

Στ μεταξύ χθες η Κ.Ε. του ΡΤΚ αποφάσισε να στηρίξει στον β’ γύρο των εκλογών την υποψηφιότητα Ακιντζι