Δάνειο και έκπτωση στην τιμή παράδοσης Φ.Α. στην Ελλάδα προσφέρει η Ρωσία

Πακέτο οικονομικής στήριξης στην Ελλάδα, μέσα στο οποίο βρίσκεται και η χορήγηση δανείου, αναμένεται να προσφέρει στον Αλέξη Τσίπρα ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ρωσικού Τύπου. Ως αντάλλαγμα θα ζητηθεί η επί ίσοις όροις συμμετοχή της Ρωσίας στις αποκρατικοποιήσεις που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση.tsipras-putin_4

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Kommersant, η οποία φιλοξενεί δήλωση Ρώσου αξιωματούχου, η Μόσχα είναι έτοιμη να εξετάσει το ενδεχόμενο να δώσει δάνειο στην Αθήνα. Την πρόταση αυτή εκτιμάται μάλιστα πως θα κάνει ο Β. Πούτιν στον Έλληνα πρωθυπουργό κατά τη συνάντησή τους την Πέμπτη στο Κρεμλίνο.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες , το δάνειο αυτό μπορεί να είναι ύψους έως 10 δισ. δολαρίων και από ρωσικές πηγές αναφέρεται πως για να προωθηθεί η χορήγησή του αρκεί να το ζητήσει η ελληνική πλευρά.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, η Ρωσία με εντολή του Προέδρου της Βλαντιμίρ Πούτιν είναι διατεθειμένη να στηρίξει οικονομικά την Ελλάδα, αφενός με την άρση του εμπάργκο στα ελληνικά αγροτικά προιόντα, κάτι που μπορεί να γίνει άμεσα και αφορά τους Έλληνες παραγωγούς τη στιγμή που η καλλιέργεια της φράουλας είναι σε άνθιση και ακολουθούν και άλλα προιόντα τα οποία εξάγονταν σε μεγάλες ποσότητες στη Ρωσία, αφετέρου δε και σε θέματα ενέργειας.

Η ρωσική πλευρά είναι έτοιμη να χαρίσει πρόστιμα εκατομμυρίων στην Ελλάδα από τη μειωμένη κατανάλωση κατά 40% την περασμένη χρονιά. Αυτό φέρεται να γίνεται με παρέμβαση του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Gazprom, όπως επίσης και να συζητείται η μείωση στην τιμή παράδοσης του φυσικού αερίου από εδώ και στο εξής.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας Kommersant, η Ρωσία εκείνο που θα ζητήσει από την πλευρά της είναι η συμμετοχή της στις αποκρατικοποιήσεις που θέλει να κάνει η Ελλάδα. Σημειώνεται πως η Μόσχα έχει εκφράσει ενδιαφέρον για τον ΟΣΕ και τα λιμάνια.

Το δε «πάγωμα» στην ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ λόγω των εντάσεων που προβάλλει η Κομισιόν να περάσει στην Αζέρικη Socar, σαφώς και προκαλεί το ρωσικό ενδιαφέρον, όταν μάλιστα ο αρμόδιος υπουργός Παναγιώτης Λαφαζάνης έχει πει πως ο διαγωνισμός μπορεί να προκηρυχθεί εκ νέου με νέους όρους.

Εν αναμονή λοιπόν της επίσκεψης Τσίπρα στη Μόσχα αύριο εντείνεται και η ανησυχία από πλευράς Ευρωπαικής Ένωσης. Κι αυτό φαίνεται από τα επιθετικά δημοσιεύματα κατά της Ελλάδας και της κυβέρνησης τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση με τους εταίρους της προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημα ρευστότητας.