Σύντομα σύνταξη χηρείας και στους άνδρες

Πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της μελέτης του θέματος που αφορά την καταβολή σύνταξης χηρείας στους άνδρες, βρίσκεται η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, η οποία αναμένει γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανδρέας Φακοντής.40F15A411AE2EA091DC2093812232754

Σε δηλώσεις του στη Βουλή ο κ. Φακοντής είπε πως αναμένεται η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα αναφορικά με το ένα από τα δύο επικρατέστερα σενάρια, το οποίο αφορά τη σύμπτυξη των δύο συντάξεων και την παραχώρηση του 72,5% του συνολικού ποσού στο χήρο ή στη χήρα, από τη μέρα ψήφισης του νόμου.

“Χρειάζεται να ληφθεί γνωμάτευση κατά πόσον δεν θα υπάρχει αντισυνταγματικότητα” είπε, προσθέτοντας ότι αυτό είναι το σενάριο που προκρίνεται, αν είναι νομικά ορθό.

Η Επιτροπή ασχολήθηκε επίσης με το θέμα τη αναλογικής καταβολής της σύνταξης χηρείας στις περιπτώσεις που ο ή η σύζυγος που έχει αποβιώσεις είχε συνάψει δύο ή περισσότερους γάμους.

Ο κ. Φακοντής είπε ότι γίνεται αναλογιστική μελέτη που θα καταδείξει το κόστος μέσα από τα πιθανά σενάρια του επιμερισμού της σύνταξης χηρείας.

Όπως ανέφερε, έγινε σημαντική πρόοδος στο ζήτημα αυτό. Το Συμβούλιο Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχει καταγράψει 12 σημεία στα οποία χρειάζεται να ληφθούν αποφάσεις και μόνο 4 από αυτά εκκρεμούν, πρόσθεσε.

Αναμένεται γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα αναφορικά με την αναδρομικότητα, αλλά και για να ξεκαθαριστεί τι είναι σύνταξη με βάση και την τελευταία απόφαση του Ανωτάτου, συμπλήρωσε.

Ο κ. Φακοντής είπε ότι η Επιτροπή ζήτησε από το Υπουργείο και την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Απριλίου να ολοκληρώσουν τη διαδικασία στο Συμβούλιο του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ώστε μέσα στο Μάιο να κατατεθούν στη Βουλή τα σχετικά νομοσχέδια για να συζητηθούν και να ψηφιστούν.

Από πλευράς της η Βουλευτής ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα μίλησε για “εμπλοκή” στο θέμα του επιμερισμού της σύνταξης και της καταβολής σύνταξης χηρείας στους άνδρες.

“Φαίνεται ότι είναι ένα θέμα που παρόλο που χρονίζει δεν θα δοθεί λύση σύντομα. Θα πρέπει να γίνει αναλογιστική μελέτη για να διαφανεί αν υπάρχει κόστος και πόσο είναι αυτό” είπε.

Στο θέμα του επιμερισμού της σύνταξης, η κ. Μαυρονικόλα είπε πως υπάρχουν κοινωνικές πραγματικότητες για τις οποίες πρέπει να βρεθεί λύση, όσες δυσκολίες κι αν υπάρχουν.

Και η πρώην σύζυγος αναλογικά δικαιούται σύνταξη χηρείας ανέφερε, προσθέτοντας πως “δεν είναι μόνο θέμα ΤΚΑ και κόστους, είναι θέμα πολιτικής βούλησης και απόφασης της Κυβέρνησης. Είμαστε χώρα της ΕΕ και πιεζόμαστε να λύσουμε αυτό το θέμα της άνισης μεταχείρισης”.