Πρόεδρος Ελλάδας:Κοινές οι αγωνίες Κύπρου – Ελλάδας

Οι δεσμοί που ενώνουν την Ελλάδα και την Κύπρο καθίστανται στενότεροι στους δύσκολους αυτούς καιρούς, τόνισε ο Πρόεδρος τη Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος έφθασε στο Προεδρικό Μέγαρο στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Κύπρο.ÐÑÏÅÄÑÏÓ ÁÍÁÓÔÁÓÉÁÄÇÓ ÐÑÏÅÄÑÏÓ ÅËËÇÍÉÊÇÓ ÄÇÌÏÊÑÁÔÉÁÓ Ð. ÐÁÕËÏÐÏÕËÏÓ

Τον Πρόεδρο Παυλόπουλο καλωσόρισε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος στη διάρκεια κατ` ιδίαν συνάντησης που είχαν τού ευχήθηκε κάθε επιτυχία στα υψηλά καθήκοντα που έχει αναλάβει, προσθέτοντας ότι προσβλέπει σε μια στενότατη συνεργασία. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι οι άρρηκτοι δεσμοί ανάμεσα στις δύο χώρες ανάγονται από αρχαιοτάτων χρόνων, σημειώνοντας ότι “μας συνδέουν εξάλλου κοινές ρίζες, κοινός πολιτισμός, κοινή γλώσσα, εθνική καταγωγή, και είμαι βέβαιος ότι κατά την εδώ παρουσία σας θα εισπράξετε και την αγάπη του λαού που έχει ανάγκη κάτω από τις κρίσιμες συνθήκες που περνούμε να νοιώσει ότι η διαχρονική και πραγματική γνήσια αγάπη και ενδιαφέρον για τον κυπριακό ελληνισμό επιβεβαιώνεται με την εδώ παρουσία σας”.

Εκφράζοντας τις ευχαριστίες του για τη θερμή υποδοχή, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας είπε ότι αν και την Κύπρο την γνώρισε κάπως αργά, όταν ήταν Υπουργός, εντούτοις “από την πρώτη στιγμή που ήρθα εδώ – και μετά ήρθα αρκετές φορές – αισθάνθηκα σαν να βρίσκομαι στην Ελλάδα και είναι σαν να βρίσκομαι στην Ελλάδα”.

“Οι δεσμοί είναι γνωστοί, μην ξεχνάμε πώς έφτασε ο Τεύκρος στην Κύπρο από την Τροία, αλλά εκείνο που θέλω να τονίσω περισσότερο είναι όσο περνάει ο καιρός και όσο συναντάμε τις δυσκολίες που συναντάμε, και όχι μόνο για το Κυπριακό αλλά γενικότερα σε αυτόν τον δύσκολο κόσμο που ζούμε και εντός και εκτός της ΕΕ, όσο συναντάμε αυτές τις δυσκολίες τόσο περισσότερο οι δεσμοί γίνονται στενότεροι”, υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.

Οπως είπε, “οι αγωνίες είναι κοινές και εκτός από τις αγωνίες τις δικές μας των δύο λαών, που στην ουσία είναι ένας, έχουμε και τις αγωνίες της Ευρώπης, γιατί ο ελληνισμός, η Κύπρος και η Ελλάδα, έχουν να παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο στο να ξαναβρεί η Ευρώπη αρχές και αξίες που έχουν ελληνικές ρίζες και οι οποίες σιγά- σιγά ξεθωριάζουν”.

Ο Πρόεδρος Παυλόπουλος ανέφερε ότι πρέπει οι χώρες να προσαρμόζονται σε όλα εκείνα τα οποία η ΕΕ και ιδίως η ευρωζώνη επιβάλλουν και τα οποία αποτελούν κοινούς κανόνες που οφείλουμε να σεβόμαστε, και πρόσθεσε ότι “να μην ξεχνάμε τις αξίες και αρχές πάνω στις οποίες εδραιώθηκε η ΕΕ”.

“Η Κύπρος και η Ελλάδα τις γνωρίζουν καλύτερα, γιατί τις έχουν βιώσει, είναι στο DNA των λαών μας και αυτός ο ρόλος μας ανήκει και πρέπει να το φέρουμε σε πέρας μαζί με την επίλυση των δικών μας προβλημάτων. Είναι γεγονός ότι σε αυτόν τον αγώνα είμαστε ενωμένοι όσο ποτέ άλλοτε και το αισθάνομαι αυτό, δεν είναι απλή δήλωση, αυτό που κάνω το αισθάνομαι και το επαναλαμβάνω είναι σαν να βρίσκομαι στην Ελλάδα και είμαι στην Ελλάδα”, κατέληξε.

Απαντώντας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε στον Πρόεδρο της Ελλάδας “καλωσορίσατε στο σπίτι το δικό σας”.

Ανώτατα παράσημα 

Οι Πρόεδροι της Κύπρου και της Ελλάδας αντάλλαξαν  ανώτατα παράσημα στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου στο νησί.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης απένειμε στον Πρόεδρο Παυλόπουλο το Μέγα Περιδέραιο του Τάγματος του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Γ`, το ανώτατο παράσημο που απονέμει η Κυπριακή Δημοκρατία σε αρχηγούς κρατών, “ως ένδειξη αγάπης και σεβασμού που τρέφουμε προς το πρόσωπό σας”.

“Είναι μεγάλη τιμή για μένα”, είπε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, δηλώνοντας ότι θα το φορά καθ`΄όλη τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κύπρο.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Παυλόπουλος απένειμε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Σωτήρος, το ανώτατο παράσημο της Ελλάδας

Οπως είπε, “αυτό είναι το παράσημο που έλαβα όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου και το θεώρησα χρέος μου – γιατί για μας δεν υπάρχει καμία διαφορά ανάμεσα στις δύο χώρες – θεώρησα αυτονόητο ότι αυτό που έχει ο αρχηγός του ελληνικού κράτος πρέπει να το έχει και ο αρχηγός του κυπριακού κράτους”.

“Ευχαριστώ θερμά, με συγκινείτε ιδιαιτέρως. Αποτελεί υψίστη τιμή για μένα”, απάντησε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.