Τ/κ Τύπος:Παράλυσε το ψευδοκράτος από την χθεσινή απεργία

Η μεγάλη εκδήλωση διαμαρτυρίας των συντεχνιών των “δημοσίων” υπαλλήλων στα κατεχόμενα και τα επεισόδια που σημειώθηκαν μεταξύ διαδηλωτών και της “αστυνομίας” έξω από το “πρωθυπουργικό” κτήριο αποτελούν το σημερινό κύριο θέμα, το οποίο οι πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες προβάλλουν πρωτοσέλιδα. Αναφορά γίνεται και στις δηλώσεις του προέδρου της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για το Κυπριακό, τη Θεία Λειτουργία στο κατεχόμενο χωριό Μάντρες και τις δηλώσεις των “υποψηφίων” στις παράνομες εκλογές.ÔÏÕÑÊÏÊÕÐÑÉÁÊÅÓ ÅÖÇÌÅÑÉÄÅÓ
Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο “Έφυγε και ο δράστης”, αναφέρει ότι ο Μουσταφά Γιαλτσίν, ο οποίος το 2011 συνελήφθη με την κατηγορία ότι πυροβόλησε εναντίον των γραφείων της εφημερίδας και καταδικάστηκε σε δέκα χρόνια φυλάκισης, έχει μεταφερθεί στην Τουρκία για να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής στη χώρα του. Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες της εφημερίδας, η απόφαση του ‘δικαστηρίου’ των κατεχομένων δεν έχει γίνει αποδεκτή από την Τουρκία και ο δράστης κυκλοφορεί ελεύθερος. Αλλού αναφέρεται σε επεισόδια που σημειώθηκαν κατά τη χθεσινή πορεία διαμαρτυρίας των “δημοσίων”υπαλλήλων προς το “πρωθυπουργικό” κτήριο μεταξύ των διαδηλωτών και λεγόμενης αστυνομίας.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο “Σκληρή προειδοποίηση προς τη κυβέρνηση”, γράφει ότι απεργία αλλά και πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χθες οι “δημόσιοι” υπάλληλοι με αποτέλεσμα η κατεχόμενη Λευκωσία να παραλύσει αφού καμία “δημόσια” υπηρεσία δεν πρόσφερε υπηρεσίες. Γράφει ακόμα ότι οι διαδηλωτές έξω από το “πρωθυπουργικό” κτήριο έκαψαν κούκλα, την οποία παρομοίασαν με την “κυβέρνηση” με αποτέλεσμα να επέμβει η “αστυνομία” και να προκληθούν επεισόδια. Αναφορά γίνεται ακόμα και στην ομιλία του προέδρου της συντεχνίας “δημοσίων” υπαλλήλων, Αρσλάν Μπιτσακλί ο οποίος κατηγόρησε την “κυβέρνηση” ότι αξιωματούχοι της τα βράδια, ενώ πίνουν το ποτό τους με άτομα που χρωστούν στο φόρο, παράλληλα τους διαγράφουν τα χρέη τους. Διερωτήθηκε ακόμα πώς η “κυβέρνηση” έχει λεφτά να προβαίνει σε προαγωγές και να διορίζει συμβούλους ενώ λέει πως δεν έχει λεφτά για να πληρώσει τους εργάτες της. Πρωτοσέλιδα η εφημερίδα δεν αναφέρεται σε άλλο θέμα πέραν της εκδήλωσης διαμαρτυρίας.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο “Ίση εργασία – Ίσος μισθός”, γράφει ότι ένα από τα αιτήματα των διαδηλωτών κατά τη χθεσινή εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω ήταν η ακύρωση της απόφασης όπως οι νεοεισερχόμενοι “δημόσιοι” υπάλληλοι, από το 2011, να πληρώνονται με βάση άλλης χαμηλότερης μισθολογικής κλίμακας. Γράφει ακόμα ότι, συνεχίζεται ο “προεκλογικός” αγώνας των “υποψηφίων”, με τον Ντερβίς Έρογλου να ισχυρίζεται ότι αυτός που δεν επιθυμεί τη λύση είναι ο Ε/κ ηγέτης, με τον Κουντρέτ Οζερσάι να υπόσχεται ότι θα μειωθεί η γραφειοκρατία και την Σιμπέρ Σιμπέλ να αναφέρει ότι θα γίνει ένας ηγέτης που θα αγκαλιάσει το “λαό” του. Αναφορά γίνεται ακόμα σε έκκληση για οικονομική στήριξη, που απηύθυνε ο “δήμαρχος” της κατεχόμενης Λευκωσίας Μεχμέτ Χαρματσί προς την “κυβέρνηση” για την αποπεράτωση των εργασιών για την ανέγερση του θεάτρου, το οποίο δεν έχει ολοκληρωθεί λόγω των οικονομικών δυσκολιών.
Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο “Παρέλυσε η ζωή στην πρωτεύουσα”, αναφέρεται στις δεκάδες εκατοντάδες “δημοσίων” υπαλλήλων που έλαβαν μέρος στη χθεσινή εκδήλωση και πορεία διαμαρτυρίας προς το λεγόμενο πρωθυπουργικό κτήριο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στην εκδήλωση έλαβαν μέρος μέλη των συντεχνιών των “δημοσίων” υπαλλήλων ενώ κύριο αίτημα τους είναι να μην ψηφιστεί ο “νόμος” περί αλλαγών στη “δημόσια” υπηρεσία. Γράφει ακόμα, ότι για πρώτη φορά μετά το 1974 πραγματοποιήθηκε χθες, ανήμερα του Ευαγγελισμού της Παναγίας, Θεία Λειτουργία στην εκκλησία του κατεχόμενου χωριού Μάντρες, την οποία παρακολούθησαν πέραν των 200 πιστών. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Τσεμίλ Τσιτσέκ, κατά ομιλία σε συνέδριο στις ΗΠΑ, ο οποίος αναφερόμενος στο Κυπριακό, ευχήθηκε όπως το 2015 να είναι η χρονιά επίλυσης του προβλήματος.
Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο `Στους δρόμους οι συντεχνίες”, γράφει ότι οι συντεχνίες των “δημοσίων” υπαλλήλων πραγματοποίησαν χθες πορεία προς το “πρωθυπουργικό” γραφείο και σε ομιλία του ο πρόεδρος της συντεχνίας Τουρκ-Σεν, Αρσλάν Μπιτσακλί, είπε ότι μια ενδεχόμενη ψήφιση του “νόμου περί αλλαγών στη δημόσια υπηρεσία” θα αποτελέσει κατάφωρη καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Γράφει ακόμα ότι, πραγματοποιήθηκαν χθες τα εγκαίνια του νέου κτηρίου των γραφείων της νεολαίας του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, τα οποία τέλεσε η “πρόεδρος της βουλής” και “υποψήφια” στις παράνομες προεδρικές εκλογές, Σιμπέλ Σιμπέρ. Αναφέρει ότι τα 100 της χρόνια γιόρτασε χθες η γιαγιά Ντιρενίς, όπως είναι γνωστή, στην παρουσία μελών του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, του οποίου είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη.