Συνετρίβη αεροσκάφος Airbus 320 της Germanwings με 148 επιβαίνοντες

*Δεν πρόλαβε να εκπέμψει σήμα κινδύνου

*Ουδείς επιζών σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες

Αεροσκάφος Airbus 320 της Germanwings στο οποίο επέβαιναν 142 επιβάτες και εξαμελές πλήρωμα συνετρίβη στις γαλλικές Αλπεις, σύμφωνα με την υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της χώρας. Οι εκτιμήσεις θέλουν να μην υπάρχουν επιζώντες.New-Germanwings-main

Το αεροσκάφος είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο της Βαρκελώνης στην βορειοανατολική Ισπανία και είχε προορισμό το αντίστοιχο του Ντίσελντορφ στην δυτική Γερμανία.

Τουλάχιστον 45 από τους επιβαίνοντες ήταν Ισπανοί, ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός των θυμάτων είναι γερμανικής υπηκοότητας. Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και αργότερα αναμένεται να κάνει επίσημη δήλωση, όπως αναφέρει το Reuters.
Το σημείο της συντριβής εντοπίζεται σε περιοχή περίπου 100 χλμ. βόρεια της Νίκαιας, το Μεολάνς-Ρεβέλ κοντά στην Μπαρσελονέτ. Το συγκεκριμένο σημείο, στους πρόποδες των γαλλικών Αλπεων, είναι δυσπρόσιτο και αεροκατοικημένο.

Σύμφωνα με αναφορές σε ηλεκτρονικά ΜΜΕ της Γαλλίας, δύο ελικόπτερα της Αστυνομίας Πτήσεων έχουν εντοπίσει τα συντρίμια, σε παρακείμενη περιοχή.
Στο σημείο επικρατούσαν μέτριας πυκνότητας νεφώσεις και αντίστοιχα μέτριας ισχύος ανατολικοί-νοτιοανατολικοί άνεμοι, σύμφωνα με το weather.com.
Σύμφωνα με το airfleets.net το συγκεκριμένο αεροσκάφος τύπου A320 της Airbus ήταν ηλικίας 24 ετών και ανήκε στο στόλο της Lufthansa και της χαμηλού κόστους θυγατρικής της Germanwings από το 1991.

Ολάντ: Μεγάλος αριθμός Γερμανών στους επιβάτες – κανείς επιζών

25PLANE-master675

Συγγενής ενός εκ των επιβατών μετέβη στο αεροδρόμιο  για να μάθει περισσότερες πληροφορίες.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντα εκτίμησε ότι κανένας δεν επέζησε της συντριβής. Μεταξύ των επιβατών, κατά τον κ.Ολάντ, εκτιμάται ότι υπήρχε μεγάλος αριθμός Γερμανών πολιτών.
«Υπήρχαν 148 άνθρωποι πάνω στο αεροπλάνο … οι συνθήκες του δυστυχήματος, που δεν έχουν αποσαφηνιστεί πλήρως, να οδηγούν στην εκτίμηση ότι δεν υπάρχουν επιζώντες», όπως είπε, προσθέτοντας ότι η συντριβή έγινε «σε περιοχή που είναι εξαιρετικά δύσκολο να την προσεγγίσουν» τα σωστικά συνεργεία.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς σε δήλωσή του είπε ότι φοβάται πως «από 142 ως 150» επιβάτες και πλήρωμα έχουν σκοτωθεί, ενώ ανέφερε ότι δεν είναι προς το παρόν γνωστές οι αιτίες του δυστυχήματος.
«Φυσικά δεν γνωρίζουμε τις αιτίες για τη συντριβή … προφανώς φοβόμαστε ότι οι 142 ως 150 επιβάτες και πλήρωμα σκοτώθηκαν σήμερα, δεδομένων των συνθηκών».
Ενημέρωσε επίσης ότι έχει ενεργοποιηθεί η υπουργική ομάδα διαχείρισης κρίσεων για το συντονισμό των δράσεων στον απόηχο της συντριβής.
Ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζενέβ πηγαίνει ήδη στην περιοχή.
Επίσης, από την γερμανική κυβέρνηση υπάρχει αντίστοιχη κινητοποίηση και στο σημείο μεταβαίνει ο Γερμανός υπουργός Μεταφορών, μαζί με ομάδα ειδικών στην ασφάλεια πτήσεων.

Εκπρόσωπος της διαχειρίστριας εταιρείας του αεροδρομίου της Βαρκελώνης έδωσε τα πρώτα λεπτομερή στοιχεία για την μοιραία πτήση.
Οπως ανέφερε η εκπρόσωπος της Aena, το Airbus της Germanwings απογειώθηκε από την Βαρκελώνη στις 8.55 GMT, δηλαδή στις 9.55 τοπική ώρα ή στις 10.55 ώρα Κύπρου.
Οι πιλότοι του αεροσκάφος εξέπεμψαν σήμα κινδύνου σχεδόν μία ώρα αργότερα στις 9.47 GMT, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Η εκπρόσωπος του αεροδρομίου αρνήθηκε να προχωρήσει σε παροχή περισσότερων λεπτομερειών, ή στοιχείων για τα ονόματα των επιβαινόντων.
Αργότερα από επίσημες κυβερνητικές πηγές στη Μαδρίτη έγινε γνωστό ότι μεταξύ των επιβατών υπάρχουν 45 Ισπανοί υπήκοοι.
Ο ιδιοκτήτης ενός κοντινού κάμπινγκ δήλωσε ότι άκουσε το αεροπλάνο να πέφτει. «Υπήρξε ένας δυνατός θόρυβος και στη συνέχεια, ξαφνικά, τίποτα. Στην αρχή νόμιζα ότι επρόκειτο για μαχητικά αεροσκάφη που κάνουν συχνά ασκήσεις στην περιοχή» δήλωσε ο Πιερ Πολίτζι στην Al Jazeera.

«Το αεροπλάνο συνετρίβη μόλις δύο χιλιόμετρα από εδώ, ψηλά σε ένα βουνό» πρόσθεσε ο Πολίτζι, ιδιοκτήτης του Camping Rioclar.