Εργαζόμενοι ΑΗΚ: « …Οχι δεν πωλείται»

Πιο δυναμικά μέτρα θα πάρουν οι εργαζόμενοι  οι οποίοι διαμήνυσαν στους κυβερώντες πως δεν θα επιτρέψουν «να πουλήσουν  την αγελάδα για λίγο γάλα…»

 

Μονόωρη προειδοποιητική στάση εργασίας από τις 12:00 μέχρι τις 13:00 πραγματοποίησαν σήμερα, στους χώρους εργασίας τους, οι εργαζόμενοι της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ), οι οποίοι έστειλαν το μήνυμα ότι ο αγώνας τους θα συνεχιστεί με άλλα μέτρα.ÁÇÊ ÓÔÁÓÇ ÅÑÃÁÓÉÁÓ

Οι εκπρόσωποι των συντεχνιών ΕΠΟΠΑΗ – ΣΗΔΗΚΕΚ – ΣΕΠΑΗΚ – ΣΥΒΑΗΚ, στην παρουσία του ΓΓ της ΟΗΟ ΣΕΚ Αντρέα Ηλία και του ΓΓ της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ Αντώνη Νεοφύτου, καθώς και το τεχνικό προσωπικό της περιφέρειας Λευκωσίας συγκεντρώθηκαν στα Κεντρικά Γραφεία της ΑΗΚ στο Στρόβολο.

Οι συγκεντρωθέντες κρατούσαν πανό τα οποία έγραφαν: «Όχι δεν πωλείται», «Η ΑΗΚ ανήκει στο λαό», «Τέρμα στη διαφθορά. Τέρμα στη διαπλοκή», «1954 Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου |Ενέργεια Ζωής|, 2015 Τέλος ηλεκτρισμού Κύπρου. Σκότος!», «Ιδιωτική ΑΗΚ =Ακριβότερο ρεύμα», «Όχι στην εκμετάλλευση του Ηλεκτρισμού», «Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις. Το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό», «Πωλούν την αγελάδα για να αγοράσουν λίγο γάλα», «Ο λαός θα πληρώνει ενώ άλλοι θα κερδίζουν».

Πάνω στο κτίριο των Κεντρικών Γραφείων της ΑΗΚ, το προσωπικό είχε κρεμάσει δύο πανό, τα οποία έγραφαν: «Πωλείται» και «Όχι δεν πωλείται».

Μιλώντας στους εργαζόμενους, ο Πρόεδρος της Συντεχνίας Επιστημονικού Προσωπικού ΑΗΚ (ΣΕΠΑΗΚ) Άδωνις Γιασεμίδης είπε ότι πρόσφατα ο Έφορος Αποκρατικοποιήσεων έχει προκηρύξει διαγωνισμό με σαφή κατεύθυνση προς τον επιτυχόντα προσφοροδότη για εξεύρεση συμβούλου ο οποίος θα εκπονήσει μελέτη για το νομικό διαχωρισμό, την εταιρικοποίηση και ιδιωτικοποίηση της ΑΗΚ, η οποία μελέτη ουσιαστικά χαράζει την αρχή του τέλους για την ΑΗΚ.

«Πρόκειται για μια μεθόδευση για ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου της ΑΗΚ και αν αυτή η μεθόδευση τελεσφόρηση για κάποιους, οδηγούμαστε σε απρόβλεπτες συνέπειες για την κοινωνία και τον απλό πολίτη. Ο Οργανισμός μας είναι σε μια φάση τεράστιων μεταρρυθμίσεων. Τεράστιες μεταρρυθμίσεις που γίνονται και αγγίζουν όλο το φάσμα του προσωπικού της ΑΗΚ. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε προς το τέλος αυτής της μεταρρύθμισης, η οποία γίνεται σε συνεργασία των συντεχνιών και του ΔΣ, πάντοτε υπό την εποπτεία της ΡΑΕΚ. Δεν είναι μόνο οι ΡΑΕΚ η οποία έχει εγκρίνει αυτές τις μεταρρυθμίσεις, αλλά και η πολιτεία μέσω διαφόρων θεσμών», πρόσθεσε.

Ο κ. Γιασεμίδης είπε, επίσης, ότι έχουν φτάσει πλέον στο σημείο να διερωτώνται αν όντως μια ιδιωτικοποίηση θα προσφέρει οτιδήποτε σε αυτό τον τόπο και αν θα προσθέσει αξία σε αυτό τον τόπο.

«Απεναντίας, πλέον, είμαστε πεπεισμένοι ότι τα πράγματα δεν πάνε καθόλου σωστά, καθώς δεν έχουμε δει πουθενά ιδιωτικοποιήσεις ανά το παγκόσμιο οι οποίες να είναι πετυχημένες. Έχουμε να κάνουμε πλέον όχι με ένα εισπρακτικό θέμα αλλά με κάτι άλλο που δεν ξέρουμε που θα μας οδηγήσει», συμπλήρωσε.

Ο Γραμματέας της Κλαδικής ΣΗΔΗΚΕΚ-ΑΗΚ Δημήτρης Κωνσταντίνου, σε δικό του χαιρετισμό, είπε ότι ο αγώνας που γίνεται δεν είναι μόνο για τους υπαλλήλους της ΑΗΚ ή των υπολοίπων ημικρατικών οργανισμών, αλλά γίνεται και για όλη την κοινωνία.

Όπως είπε, ο αγώνας θα συνεχιστεί και πρόσθεσε ότι απλά σήμερα ήταν μια προειδοποιητική απεργία μίας ώρας.

«Θέλουμε να δώσουμε το μήνυμα σε όλους τους έχοντας εξουσία, έχοντας εξουσία να παίρνουν αποφάσεις ότι αυτές οι αποφάσεις τους είναι και μεθοδευμένες και θα είναι καταστροφικές στο τέλος της ημέρας για την κοινωνία ολόκληρη. Το ρεύμα σίγουρα θα ακριβώσει. Το παραδέχονται και οι ίδιοι. Το μήνυμα που θα πρέπει να δοθεί στον καθένα είναι ότι απλά σήμερα είναι μια προειδοποίηση. Εμείς θα προσπαθήσουμε να ενημερώσουμε τους πάντες για το δίκαιο του αγώνα μας, γι` αυτό να είμαστε σε εγρήγορση και ο αγώνας πολύ σύντομα θα συνεχιστεί με άλλα μέτρα», πρόσθεσε.

Ο ΓΓ της ΕΠΟΠΑΗ – ΟΗΟ ΣΕΚ Πέτρος Πετρίδης, σε χαιρετισμό του, είπε ότι οι μάσκες έχουν πέσει και πρόσθεσε ότι έχουν ξεκαθαρίσει πλέον το θολό τοπίο γύρω από τα τεκταινόμενα στην ΑΗΚ, τις επιδιώξεις των διαφόρων λειτουργών ή κυβερνητικών παραγόντων για το μέλλον της ΑΗΚ αλλά και του ηλεκτρικού τομέα γενικότερα.

«Σήμερα τροχιοδρομούνται μελέτες οι οποίες έχουν προκαθορισμένο αποτέλεσμα. Μελέτες οι οποίες θα στοιχίσουν στον κυπριακό λαό, αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια και καλούμε τους αρμόδιους οι οποίοι κόπτονται για το δημόσιο χρήμα και για την διαφθορά και την διαπλοκή να εξετάσουν αυτό το ζητούμενο. Οι μελέτες οι οποίες γίνονται είναι προκαθορισμένες και η συγκεκριμένη μελέτη η δική μας, έχει ένα αποτέλεσμα: Τη διάλυση και το ξεπούλημα της ΑΗΚ. Θα ξεπουλήσουν το δημόσιο πλούτο. Θα ξεπουλήσουν την περιουσία του κυπριακού λαού και θα γίνουν οι πολίτες, οι καταναλωτές έρμαιο του ιδιωτικού κεφαλαίου», συμπλήρωσε.

Η προσπάθεια όλων, συνέχισε, να μπουν και να διαχειριστούν την περιουσία του κυπριακού λαού η οποία έχει χτιστεί εδώ και δεκαετίες, η προσφορά των υπηρεσιών που παίρνουν από αυτούς τους οργανισμούς είναι στο περιθώριο και όλα γίνονται στο βωμό του κέρδους.

«Δεν ξέρω αν οι κυβερνώντες έχουν διερωτηθεί για το αποτέλεσμα. Εκτός και αν δεν τους ενδιαφέρει το αποτέλεσμα και τους ενδιαφέρει μόνο ο λεγόμενος φιλελευθερισμός στην οικονομία. Να μπει ο ανταγωνισμός. Ποιος ανταγωνισμός; Έχουν στοιχεία ότι η ΑΗΚ με τη σημερινή της πορεία εμποδίζει κάποιον να μπει στον ανταγωνισμό; Δεν μπορούμε να δεχτούμε τις προτάσεις ότι ο ανταγωνισμός θα επέλθει εάν και εφόσον τα μηχανήματα και ο εξοπλισμός της ΑΗΚ φύγουν από τα χέρια της ΑΗΚ και καταλήξουν στα χέρια του ιδιώτη. Είναι πραγματικά ένα ερώτημα που πρέπει να απασχολήσει τον κάθε Κύπριο. Το ρεύμα θα είναι πιο ακριβό. Τη νύμφη θα την πληρώσει ο απλός καταναλωτής. Ο αγώνας συνεχίζεται. Η σημερινή συγκέντρωση είναι προειδοποιητική και επιστροφή δεν υπάρχει. Σας καλούμε να είστε επί των επάλξεων και θα προχωρήσουμε με όλα τα στη διάθεση μας μέσα», συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος της ΣΥΒΑΗΚ Χάρης Ιωάννου, στο δικό του χαιρετισμό, είπε ότι θα προχωρήσουν και πιο κάτω.

«Κάποιοι πρέπει να μας ακούσουν ότι στην ΑΗΚ με μια ιστορία πέραν των 60 χρόνων έχουμε δημιουργήσει μια περιουσία η οποία είναι του κυπριακού λαού και την οποία έχουμε δημιουργήσει όλοι στους σταθμούς παραγωγής νύχτα – μέρα, 365 μέρες το χρόνο για να παράξουμε ρεύμα, όπως όλοι οι συνάδελφοι μέσα στα χιόνια, πάνω στους στύλους νύχτα – μέρα, σε αντίξοες συνθήκες για να δώσουμε ανά πάσα στιγμή ρεύμα στον κόσμο. Αυτή την περιουσία που δημιουργήσατε συνάδελφοι, εμείς και οι συνταξιούχοι, που δημιουργήσαμε στον κυπριακό λαό, λέμε σήμερα ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να κάθετε στα γραφεία και να κάνει ασκήσεις επί χάρτου πως θα την πουλήσει ή θα την ξεπουλήσει. Θα μας βρει μπροστά του», πρόσθεσε.

Ο εργαζόμενος σε ηλεκτροπαραγωγούς σταθμούς Ερωτόκριτος Κατελάρης, σε δηλώσεις του, είπε ότι από το 2004 η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι πλήρως φιλελευθεροποιημένη.

«Δηλαδή οποιοσδήποτε μπορεί να παράξει και να πωλήσει ρεύμα. Λόγω του ότι η ΑΗΚ είναι ένας δημόσιος οργανισμός κοινής ωφελείας και οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος της διατηρεί όσον το δυνατό χαμηλότερο σε σχέση πάντοτε με το καύσιμο που χρησιμοποιούμε είναι αδύνατο για τον ιδιώτη να παράξει. Άρα, κάποιοι βλέπουν αυτή τη δυσκολία στο να έρθει κάποιος ιδιώτης και μεθοδεύουν τον κατακερματισμό της ΑΗΚ αλλά ταυτόχρονα και τη διάλυση της. Εμείς θα αντιδράσουμε και ας είμαστε ασπίδα στο να προστατεύσουμε και την υστεροφημία του Προέδρου που πιστεύω ότι κάποιοι που κρύβονται πίσω από την επιστημονική τους κατάρτιση μεθοδεύουν στο να πωληθεί το πελατολόγιο του κράτους, δηλαδή εμείς οι καταναλωτές στον ιδιώτη. Θα είμαστε μια ασπίδα προστασίας αυτού του δημόσιου πλούτου», συμπλήρωσε.

Ο εργαζόμενος της ΑΗΚ με το σύστημα βάρδιας Λούκας Ιωάννου, σε δήλωση του είπε ότι δεν θα επιτρέψουν να ξεπουλήσουν τα πάντα σε αυτό τον τόπο.

«Να μας απαντήσουν γιατί θέλουν να κλείσουν την ΑΗΚ, να πουλήσουν την ΑΗΚ, την CYTA, την Αρχή Λιμένων που στηρίζει αυτό το κράτος από το 1960; Να μας απαντήσουν γιατί στηρίζουν τις τράπεζες και όχι τον κόσμο που δούλεψε σε αυτό τον οργανισμό;», κατέληξε.