Οι βασανιστές του Γιακουμάκη τον οδήγησαν στην αυτοχειρία

newego_LARGE_t_1101_54479879_type12713Στην εκδοχή της αυτοκτονίας του φοιτητή Βαγγέλη Γιακουμάκη, 20 χρονών, που εξαφανίστηκε από τις 6 Φεβρουαρίου και του οποίου η σορός βρέθηκε την Κυριακή το πρωί σε κατάσταση αποσύνθεσης κοντά στη λίμνη Ιωαννίνων, καταλήγει η Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ) έπειτα από την ιατροδικαστική έκθεση.

Σύμφωνα με την αστυνομία, κατά την νεκροτομή βρέθηκε «μία προθανάτια κάκωση (τομή από μαχαίρι) στον δεξιό καρπό. Πλην αυτής, δεν βρέθηκε άλλη προθανάτια κάκωση, ενώ όλες οι άλλες είναι μεταθανάτιες και συγκεκριμένα στο πρόσωπο και τον θώρακα, που έχουν προκληθεί από ζώα».

Το γεγονός ότι ο Βαγγέλης Γιακουμάκης ήταν αριστερόχειρας και το ότι κοντά στο πτώμα του βρέθηκε μαχαίρι, συνηγορούν, κατά την αστυνομία, στην εκδοχή της αυτοχειρίας.

Η εκτίμηση του ιατροδικαστή Θεόδωρου Βουγιουκλάκη όσον αφορά τον χρόνο του θανάτου του νεαρού σπουδαστή, φαίνεται να συμπίπτει απολύτως με την ημέρα της εξαφάνισής του, στις 6 Φεβρουαρίου.

Η εξαφάνιση του Βαγγέλη Γιακουμάκη συγκλόνισε το πανελλήνιο, καθώς μαρτυρίες και καταγγελίες λίγων συμφοιτητών του στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων όπου φοιτούσε, έκαναν λόγο για «ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο παιδί», που πολλές φορές έπεσε θύμα άσκησης ψυχολογικής και σωματικής βίας από άλλους συμφοιτητές του, και μάλιστα, όπως επισημάνθηκε, υπό την ανοχή του διευθυντή της σχολής, ο οποίος και για λόγους ευθιξίας, όπως δήλωσε, και χωρίς να αποδέχεται ευθύνη για την εξαφάνιση του νεαρού, υπέβαλε πριν μέρες την παραίτησή του.

Κι ενώ υπήρχε η υπόνοια ότι ενδέχεται αυτή η επιθετική συμπεριφορά, όπως αναγνώρισαν πολλοί στην συνέχεια φίλοι και συμφοιτητές του, να οδήγησε ως και στην δολοφονία του, μετά το ιατροδικαστικό πόρισμα περί αυτοχειρίας, η ΕΛΑΣ θεωρεί ότι πλέον δικαστικά δημιουργείται σοβαρό κώλυμα ως προς την απόδοση ευθυνών σε συγκεκριμένα άτομα για το θάνατο του νεαρού σπουδαστή.

Και αυτό γιατί, όπως κατά αστυνομικές πηγές προβλέπεται από τη νομοθεσία, για να διατυπωθεί οποιαδήποτε κατηγορία σε βάρος τρίτου ατόμου για συμμετοχή σε αυτοκτονία, πρέπει να αποδειχτεί με ατράνταχτα στοιχεία ότι «με πρόθεση έχει καταπείσει τον αυτόχειρα να αυτοκτονήσει, με βία, εξαναγκασμό ή πειθώ».

Ο θείος του Βαγγέλη Γιακουμάκη, Γιώργος Βιδιαδάκης, είναι πεπεισμένος όπως λέει ότι «κάποιοι με τις βίαιες ενέργειές τους και την άσκηση τεράστιας ψυχολογικής βίας», στον ανιψιό του, «οδήγησαν το παιδί στον θάνατο», και φέρεται αποφασισμένος να αγωνιστεί δικαστικά «για την δικαίωσή του».

Εν τω μεταξύ, η Εισαγγελία άσκησε σήμερα ποινική δίωξη για «δημόσια υποκίνηση βίας και μίσους μέσω διαδικτύου κατ` εξακολούθηση» σε βάρος των διαχειριστών σελίδας διαδικτύου, στο οποίο αναρτήθηκαν υβριστικά σχόλια για τη μνήμη του Βαγγέλη Γιακουμάκη. Η δικογραφία διαβιβάστηκε στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Οι προσβλητικές αναρτήσεις εμφανίστηκαν το απόγευμα της Κυριακής, μετά την είδηση της ανεύρεσης της σορού του Βαγγέλη Γιακουμάκη.

`Υστερα από καταγγελίες οργισμένων επισκεπτών της εν λόγω ιστοσελίδας, το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος διέγραψε κατ’ αρχάς τις αναρτήσεις αυτές, και ψάχνει τώρα να βρει τους διαχειριστές. Επίσης, ενημερώθηκαν και οι γονείς του παιδιού ότι μπορούν να κινηθούν και αυτοί νομικά εναντίον των δραστών, με την κατηγορία της προσβολής νεκρού.

Λίγο μετά τις 14:00, αναχώρησε από τα Γιάννενα η πομπή με τη σορό του Βαγγέλη Γιακουμάκη, προκειμένου να φύγει με πλοίο από τον Πειραιά, στις 21:00, για την ιδιαίτερη πατρίδα του παιδιού, τους Αρμένους Ρεθύμνου, όπου θα γίνει η κηδεία.