Συνεχίζεται το μπάχαλο με την υπόθεση Χρ.Γιωρκάτζη

Θα τηρηθούν  οι πρόνοιες του Συντάγματος λέει ο Πρόεδρος

Ρεζίλι διεθνώς  έγινε η Κύπρος με το Γιωρκάτζη-γκέιτ ενώ η κυβερνηση Αναστασιάδη προσπαθεί να μπαλώσει και να διορθώσει ότι όφειλε να πραξει από τον περασμένο Νοέμβριο οταν προέκυψε προβλημα με την αλλαγή του συμβολαίου της.Σήμερα ο δικηγόρος Ανδρέας Γιωρκάτζη επέμενε φορτικά πως ο Πρόεδρος όπως και όλο ο κόσμος γνώριζαν πως το δκηγορικό του γραφείο εκπροσωπούσε τον Ανδρέα Βγενόπουλο δύο χρόνια πριν το διορισμό της κας Γιωρκάτζη .Ο ίδιος με δηώσεις του στα Μ.Μ.Ε  άφησε αιχμές και βαριές υπόνοιες για ανεπάρκεια δικηγόρων στην Αρχή Εξυγίανσης ενώ απέδωσε το σάλο σε βάρος της πρώην συζυγου του σε πολιτικές και επαγγελματικές σκοπιμότητες και συμφέροντα.ÊÏÉÍÏÂÏÕËÅÕÔÉÊÇ ÅÐÉÔÑÏÐÇ ÈÅÓÌÙÍ - ÊÅÍÔÑÉÊÇ ÔÑÁÐÅÆÁ ×ÑÕÓÔÁËËÁ ÃÉÙÑÊÁÔÆÇ

Χθες ο  Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είχε  τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντάγκι για το θέμα που προέκυψε με την Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη και την εξέταση των δεδομένων για ενεργοποίηση των συνταγματικών προνοιών για απομάκρυνσή της.

Όπως δήλωσε σήμερα ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος,  το απόγευμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικοινώνησε με τον επικεφαλής της ΕΚΤ και του ανέλυσε την κατάσταση έτσι όπως εξελίσσεται στην Κύπρο.

Πρόσθεσε ότι ο κ. Ντράγκι είπε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι, “εφόσον τηρηθούν οι Νόμοι, το Σύνταγμα και οι διαδικασίες δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα”.

Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος δήλωσε σήμερα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σεβόμενος το Σύνταγμα, έδωσε ρητές οδηγίες στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας προκειμένου να ακολουθηθούν οι διαδικασίες που το Σύνταγμα προβλέπει για το θέμα απομάκρυνσης της Διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας.

Ο κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος σχολίαζε δήλωση του ΔΗΚΟ για το θέμα της Διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας, είπε ότι “είναι παράδοξο ένα κόμμα με Πρόεδρο δικηγόρο νομικού κύρους να μη γνωρίζει τις διαδικασίες απομάκρυνσης ενός ανεξάρτητου αξιωματούχου από τη θέση του και ιδιαιτέρως της Διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας, ειδικότερα όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σεβόμενος το Σύνταγμα, έδωσε ρητές οδηγίες στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας προκειμένου να ακολουθηθούν οι διαδικασίες που το Σύνταγμα προβλέπει για το θέμα αυτό”.

Πρόσθεσε ότι όσον αφορά τους ισχυρισμούς του ΔΗΚΟ ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωνε ότι δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα, λόγω διορθωτικών ενεργειών από πλευράς της κας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, “η αλήθεια είναι άλλη” και πρόσθεσε ότι “αυτό που ο Πρόεδρος διαβεβαίωνε είναι ότι με την τροποποίηση των όρων του συμβολαίου της κας Γιωρκάτζη αποκαθίστατο η υποχρέωση της Διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας να αποφεύγει τη συμμετοχή της σε Όργανα, οσάκις υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων για την ίδια”.

Ο κ. Παπαδόπουλος χαρακτήρισε ως απαράδεκτο να υιοθετούνται οι ισχυρισμοί του κ. Ανδρέα Γιωρκάτζη ότι ο Πρόεδρος γνώριζε ή θα έπρεπε να γνώριζε για τις δραστηριότητες του Γραφείου του επικαλούμενος μάλιστα δημοσίευμα ημερήσιας εφημερίδας και να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι το καθήκον και η υποχρέωση να αποκαλύψει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τις σχέσεις του δικηγορικού γραφείου του συζύγου της με τον κ. Βγενόπουλο ανήκε στην ίδια την κα Γιωρκάτζη.

Όσον αφορά το ερώτημα για την καθυστέρηση στο να κινηθούν οι διαδικασίες κατά του κ. Βγενόπουλου και την επίρριψη ευθυνών στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Παπαδόπουλος υπενθύμισε ότι “ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν ταυτίζεται με τις διωκτικές Αρχές και, όπως όφειλε να γνωρίζει ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ ο οποίος επαναλαμβάνει το ερώτημα τις τελευταίες ημέρες, η συνταγματική αρμοδιότητα ανήκει στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και τις διωκτικές Αρχές”.

“Παρά ταύτα, είναι καλά γνωστό ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, με δική του πρωτοβουλία, σε πέντε τουλάχιστον διαδοχικές συναντήσεις που είχε με τον Γενικό και τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα και με τους ανακριτές, προκειμένου να επισπευτούν οι έρευνες ικανοποίησε το αίτημά τους παραχωρώντας επιπλέον 15 αστυνομικούς ανακριτές, ενέκρινε την πρόσληψη εξειδικευμένου Οίκου, αλλά και την αγορά του αναγκαίου τεχνικού εξοπλισμού (server) κόστους πέραν των 700 χιλιάδων ευρώ, για να υποβοηθηθούν και να επισπευτούν οι έρευνες των ανακριτικών Αρχών”, είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, “αν είναι κάποιοι που πρέπει να απολογηθούν στον κυπριακό λαό είναι όσοι μέσα από την προσπάθεια μηδενισμού των πρωτοβουλιών και των προσπαθειών της Κυβέρνησης επιδιώκουν να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη εκμεταλλευόμενοι τη δίκαιη αξίωση των πολιτών για προσαγωγή των ενόχων για την καταστροφή της οικονομίας ενώπιον της δικαιοσύνης”.

Όπως είπε, ο Πρόεδρος “από την αρχή της θητείας του είχε δηλώσει μηδενική ανοχή στη διαφθορά και τη διαπλοκή και αυτό καταφαίνεται από τη συστηματική προσαγωγή ενώπιον της δικαιοσύνης και την καταδίκη επωνύμων και μη, που για πρώτη φορά συμβαίνει στα 54 χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας».