Καθολική η απαίτηση παραίτησης της διοικητού και των μελών του Δ.Σ. της Κ.Τράπεζας

Καθολική ήταν η απαίτηση των κοινοβουευτικών κομμάτων  για την παραίτηση της Διοικητού της Κεντρικής και των μελών του Δ.Σ. της Κ.Τ  κατά τη σύσκεψη που είχαν στο Προεδρικό Μέγαρο και την οποία είχε συγκαλέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.ΣΥΣΚΕΨΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ - ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος παρακάθισε στη σύσκεψη, δήλωσε ότι ακούστηκαν οι απόψεις των κομμάτων και οι αποφάσεις θα ληφθούν από τον Πρόεδρο και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να αναμένεται ανακοίνωση της απόφασης του Προέδρου όταν αυτή ληφθεί.

Δεν αποκλείεται οι αποφάσεις του Προέδρου να ανακοινωθούν απόψε, καθώς στις 6 το απόγευμα θα δεχθεί τα μη εκτελεστικά μέλη του ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας, στις 1900 τα εκτελεστικά μέλη και στις 19.45 τη Διοικήτρια της ΚΤ Χρυστάλλα Γιωρκάτζη.

ΔΗΣΥ

Υπέρ της παραίτησης της Διοικήτριας, αλλά και του συνόλου του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας, τάσσεται με σημερινή ανακοίνωση ο ΔΗΣΥ.

“Υπό τις περιστάσεις, φαίνεται πως είναι αναπόφευκτη η παραίτηση της Διοικήτριας, αλλά και του συνόλου του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας”, αναφέρει στην ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι “για τις λύσεις που θα δοθούν θα πρέπει ωστόσο να υπάρξει ενημέρωση και διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως προβλέπεται από τα θέσμια της Ευρωζώνης”.

Ο ΔΗΣΥ αναφέρει ότι “με λύπη και προβληματισμό διαπιστώνουμε ότι έχει κλονιστεί πολύ σοβαρά η εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι σε όλους σχεδόν τους θεσμούς” και “επιβάλλεται να γίνει άμεσα συστηματική προσπάθεια για επανόρθωση της θεσμικής τάξης και αποκατάσταση της εμπιστοσύνης”.

“Πιστεύουμε ότι λύσεις πρέπει να δοθούν με ηρεμία και μέσα σε συνθήκες ομαλότητας, διότι η συγκυρία είναι αρκετά κρίσιμη για την όλη πορεία αποκατάστασης της οικονομίας της χώρας, την οποία δεν πρέπει με κανένα τρόπο να παραβλάψουμε περισσότερο”, προσθέτει.

Σύμφωνα με τον ΔΗΣΥ, “μέσα στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί και με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, επαναφέρουμε παλαιότερη πρότασή μας για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου διακυβέρνησης της κεντρικής τράπεζας”.

“Η πρόταση για την υιοθέτηση θεσμικού πλαισίου που θα σχεδιαστεί κατά τα πρότυπα της γερμανικής Bundesbank και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποκτά άμεση επικαιρότητα και θα πρέπει να εξεταστεί το συντομότερο”, προσθέτει.

Σε σχέση με τα “πολύ σοβαρά ζητήματα που έχουν εγερθεί πρόσφατα γύρω από τις διαδικασίες `εξυγίανσης` που αφορούν τη Λαϊκή Τράπεζα”, ο ΔΗΣΥ θεωρεί ότι “η διαχείριση των εναπομεινάντων περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας αυτής πρέπει να αποδοθεί στους πιστωτές της, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και οι καταθέτες που έχουν υποστεί τεράστιες απώλειες”.

ΑΚΕΛ 

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού δήλωσε ότι ακόμα και εάν θυσιάζονται αθώοι, η Διοικητής και το ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας πρέπει να παραιτηθούν επειδή αυτό επιβάλλει το συμφέρον της οικονομίας και του τόπου.

Ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι προσδοκία του κυπριακού λαού από τα πολιτικά πρόσωπα είναι να βρεθούν τρόποι να ξεπεραστεί η κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει ως χώρα και ως οικονομία.

Συνεχίζοντας, είπε πως ταυτόχρονα ο λαός θέλει να ξεπεραστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει καθημερινά με τρόπο κοινωνικά δίκαιο, και όχι με μετάθεση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης στους ώμους κάποιων.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ παρατήρησε ότι έχουν διοριστεί κάποιοι άνθρωποι, ως οι άριστοι των αρίστων για να ικανοποιήσουν αυτές τις προσδοκίες και δυστυχώς έχουν αποτύχει παταγωδώς, διότι τα κριτήρια με τα οποία γίνονται διορισμοί και ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν κάποιοι άνθρωποι που διορίζονται σε κάποια πόστα, έχει γνώμονα την εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων των όποιων κατεστημένων είτε αυτά είναι κομματικά, είτε είναι οικονομικά. Αφού διευκρίνισε ότι η αναφορά του είναι γενική τοποθέτηση και όχι στα συγκεκριμένα που συζητήθηκαν σήμερα, είπε ότι είναι πολύ λανθασμένος τρόπος λειτουργίας ανθρώπων, οι οποίοι κατέχουν σημαντικά θεσμικά πόστα.

Επανέλαβε ότι θέση του ΑΚΕΛ σε σχέση με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί αναφορικά με την Κεντρική Τράπεζα, είναι ότι τα δεδομένα που δημιουργήθηκαν επιβάλλουν παραίτηση της Διοικητού και του Διοικητικού Συμβουλίου στο σύνολο του έστω και αν αυτό θα σημαίνει ότι κάποιοι άνθρωποι, που ενδεχομένως δεν έχουν ευθύνες, θα θυματοποιηθούν με τις παραιτήσεις.

“Δεν μπορεί να λειτουργήσει η κατάσταση στον οικονομικό τομέα εάν δεν υπάρξει αυτή η παραίτηση”, συνέχισε προσθέτοντας ότι το τι θα κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι δική του υπόθεση. Ανέφερε περαιτέρω ότι “εκείνος έχει διορίσει τη Διοικήτρια και τα μέλη του ΔΣ, δίχως να μας ρωτήσει και να ζητήσει την άποψη και έτσι εκείνος θα πάρει τις αποφάσεις και θα έχει την ευθύνη των περαιτέρω ενεργειών”.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως εάν τελικά το ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας θα παραιτηθεί και θα διοριστούν άλλοι με τα ίδια κριτήρια αυτό δεν εγγυάται μια καλύτερη προοπτική, αλλά αντιθέτως θα οδηγήσει σε παρατεταμένα προβλήματα που θα απογοητεύσουν ακόμα περισσότερο τον κυπριακό λαό.

Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, δικαιολογημένα υπάρχουν ανησυχίες προς αυτή την κατεύθυνση. Πρόσθεσε πως για να μην αδικηθούν άνθρωποι πρέπει να επαναλάβει ότι για το ΑΚΕΛ είναι καθαρό πως η λίστα που δόθηκε στη δημοσιότητα για τα πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα ετοιμάστηκε πολύ πριν ζητηθεί επίσημα από τη Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας.

Συνεχίζοντας είπε πως “ η απαίτηση μας είναι να διερευνηθεί και διακριβωθεί ποιος έδωσε οδηγίες για την ετοιμασία αυτής της λίστας, για ποιο λόγο και για ποιες σκοπιμότητες” και ανέφερε πως το κόμμα του θα επιμένει επίσης ότι πρέπει να διευρυνθούν, όλα όσα ακούστηκαν στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, τόσα αυτά που αφορούν το Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, που πρέπει να αντικριστούν μέσα από μια ευρύτερη διάσταση, όσο και τα ζητήματα που αφορούν την ίδια τη Διοικήτρια και μέλη του ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ δήλωσε ότι “είμαστε πολύ επιφυλακτικοί έναντι ατόμων, τα οποία με δημόσιο τρόπο διαχωρίζουν τη θέση τους από τις πραγματικές σκοπιμότητες από τις οποίες υποκινούνται.

Περαιτέρω, αναφέροντας ότι αυτές τις θέσεις κατέθεσε στη σύσκεψη, επανάλαβε ότι η απόφαση για τα περαιτέρω βήματα αφορά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και όχι τα κόμματα.

Ο κ. Κυπριανού συνεχίζοντας ανέφερε πως είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει μια γενικότερη απαξίωση από τον κυπριακό λαό έναντι θεσμών και κυρίως των πολιτικών προσώπων και των πολιτικών κομμάτων και εξέφρασε την άποψη ότι συνιστά υποχρέωση των πολιτικών κομμάτων και των πολιτικών προσώπων να εξετάσουν τους τρόπους με τους οποίους θα αντιμετωπίσουν την απαξίωση που έχει δημιουργηθεί.

“Άποψη μας είναι ότι απαιτείται η λήψη θεσμικών και νομικών μέτρων προς την κατεύθυνση που θα στέλνει μήνυμα, το οποίο θα ενισχύει την αξιοπιστία, τη βεβαιότητα ότι τα πάντα θα λειτουργούν στο πλαίσιο διαφάνειας και αντικειμενικότητας”, ανέφερε, προσθέτοντας πως ταυτόχρονα απαιτούνται έμπρακτες ενέργειες από την πλευρά των κομμάτων και των πολιτικών προσώπων, που θα πείθουν, ότι “εκείνο που μας καθοδηγεί είναι να υπηρετούμε σωστά τον τόπο μας και το λαό μας και όχι τα όποια προσωπικά συμφέροντα”.

Καταλήγοντας ανέφερε ότι το επόμενο διάστημα το ΑΚΕΛ θα προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες που θα δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση.

ΔΗΚΟ

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας παραίτηση της Διοικητού και του ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας και ο ίδιος ο ΠτΔ να πει συγνώμη προς το λαό για την κατάντια των θεσμών.

Σε δήλωση μετά τη σύσκεψη με των κομμάτων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι τέθηκαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας οι έντονοι προβληματισμοί για το πλήγμα που υπέστησαν σημαντικοί θεσμοί του κράτους τις τελευταίες ημέρες, όπως η Κεντρική Τράπεζα που έχασε την αξιοπιστία και το κύρος των οποίων πρέπει να χαίρουν στην κοινή γνώμη.

Ανέφερε ότι υποβλήθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο λόγος για τον οποίο δεν έχει αρχίσει ακόμα ποινική υπόθεση εναντίον του κ. Βγενόπουλου και άλλων οι οποίοι ευθύνονται για την κατάρρευση της Λαϊκής Τράπεζας και ευρύτερα για την κατάρρευση της οικονομίας, δύο χρόνια μετά το κούρεμα.

Ο κ Παπαδόπουλος διερωτήθηκε γιατί ακόμα δεν έχει πάει έστω και ένας λειτουργός της νομικής υπηρεσίας στην Ελλάδα για να πάρει έστω και μία κατάθεση και ανέφερε ότι ρώτησε επίσης τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πώς είναι δυνατόν πριν μερικούς μήνες όταν είχε προκύψει το θέμα με τη σύγκρουση συμφερόντων της Διοικητού να διαβεβαίωνε ότι τα προβλήματα έχουν επιλυθεί με αλλαγή του συμβολαίου της κ. Γιωρκάτζη και σήμερα να είμαστε εδώ και να συζητούμε για τη σύγκρουση των συμφερόντων της κ. Γιωρκάτζη.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως εισηγήθηκε όπως σύσσωμο το ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας και η Διοικητής να θέσουν στη διάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας τις παραιτήσεις τους, επειδή έχουν χάσει στην εμπιστοσύνης της κοινής γνώμης, των καταθετών και δεν μπορούν πλέον ακόμα και εάν έχουν καλές προθέσεις να διαφυλάξουν τη σταθερότητα του κυπριακού τραπεζικού συστήματος.

Καταλήγοντας ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι σε προσωπικό επίπεδο ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να πει συγνώμη στον κόσμο για την άσχημη εικόνα της οποίας είμαστε μάρτυρες τις τελευταίες μέρες σε σχέση με αυτούς τους πάρα πολύ σημαντικούς θεσμούς.

ΕΔΕΚ 

Αυτόβουλη παραίτηση όσων φάνηκαν λιγότεροι του λειτουργήματος, ζήτησε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ζητώντας ταυτόχρονα από το λαό να αναλάβει την ευθύνη της κάθαρσης εάν τα συνταγμένα όργανα της πολιτεία αδυνατούν να το πράξουν.

Ο κ. Σιζόπουλος προέβη στη δήλωση μετά τη σύσκεψη αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η αξιοπιστία των θεσμών της κυπριακής πολιτείας βρίσκεται στην ώρα μηδέν, ανέφερε ο κ. Σιζόπουλος, προσθέτοντας ότι ο μόνος τρόπος για να υπάρξει ανόρθωση, είναι να υπάρξει άμεσα κάθαρση και για αυτό κάποιοι πρέπει να αναλάβουν πολιτικές ευθύνες, κάποιοι αυτόβουλα θα πρέπει να παραιτηθούν από πολιτειακές και κρατικές θέσεις και κάποιοι πρέπει να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ συνεχίζοντας είπε πως “εάν τα συντεταγμένα όργανα της κυπριακής πολιτείας αδυνατούν να το πράξουν, τότε εκτιμούμε ότι ο λαός έχει την ευθύνη να αναλάβει την εκτέλεση αυτού του έργου”.

Πρόσθεσε ότι η κάθαρση θα φέρει την ανόρθωση και ταυτόχρονα τη λύτρωση.

Ερωτηθείς με ποιο τρόπο ο λαός θα αναλάβει την κάθαρση, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως ο λαός έχει πολλούς τρόπους να το πράξει και ανέφερε τις διεκδικήσεις, τις κινητοποιήσεις και τη σθεναρή στάση που πρέπει να επιδείξει και την ψήφο, την οποία θα δώσει στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Πρόσθεσε ότι η ψήφος πρέπει να είναι ψήφος επιδοκιμασίας και ταυτόχρονα ψήφος αποδοκιμασίας.

Ερωτηθείς εάν το Κίνημα ζητά πρόωρες εκλογές, ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε ότι αυτό δεν είναι θέμα το οποίο θα καθορίσουμε εμείς, αλλά την οποιαδήποτε στιγμή θα υπάρχουν εκλογικές διαδικασίες ο λαός έχει την ευθύνη πια να σηκωθεί από τον καναπέ και να διεκδικήσει.

Είπε ότι αυτό που πρέπει να τονισθεί κατά τρόπο εμφαντικό και ξεκάθαρο, είναι ότι του στέρησαν τις καταθέσεις, σήμερα επιχειρείται να του στερήσουν την περιουσία και ο λαός πρέπει να καταλάβει ότι αύριο δεν θα έχει ούτε καναπέ και όσο πιο γρήγορα ενεργοποιείται και διεκδικεί και όσο πιο γρήγορα και σωστά διεκδικεί τόσο πιο γρήγορα θα επιβληθεί η κάθαρση και η επανόρθωση των θεσμών και της αξιοπιστίας μας.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι όλοι όσοι προκύψει μέσα από τις έρευνες ότι ενέχονται σε σκάνδαλα, σε διαφορά, διαπλοκή ή σε εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων, προς εξυπηρέτηση οργανωμένων οικονομικών ή άλλων συμφερόντων και έχουν λειτουργήσει κατά τρόπο αρνητικό σε βάρος του κυπριακού ελληνισμού πρέπει να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Συνεχίζοντας ανέφερε πως η κυπριακή οικονομία με πολιτικά λάθη, παραλείψεις ή και σκοπιμότητες, με ενδεχόμενη κακοδιαχείριση και με ανεπάρκεια κρατικών αξιωματούχων οδηγήθηκε στην κατάρρευση και την ίδια στιγμή μεγάλο μέρος του λαού σε κοινωνική εξαθλίωση.

“Αυτά όλα δεν μπορεί να τα προσπερνούμε με αδιαφορία” παρατήρησε προσθέτοντας πως “οφείλουμε να εντοπίσουμε τα προβλήματα, να πάρουμε έγκαιρα σωστές αποφάσεις ώστε να υπάρξει η καλύτερη και ταχύτερη επανόρθωση των θεσμών και της αξιοπιστίας μας”.

Συμμαχία Πολιτών 

 

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε ότι η Συμμαχία ζητά την παραίτηση της Διοικητού και του ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας και ριζική μεταρρύθμιση θεσμών.

Σε δήλωση μετά τη σύσκεψη των αρχηγών των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι η παρέμβαση του στη σύσκεψη ήταν πάρα πολύ σύντομη και για αυτό υπήρχε λόγος.

Εξήγησε ότι το Συμβούλιο Αρχηγών δεν έχει λόγο να ασχολείται με καθαρά διοικητικού χαρακτήρα θέματα. Πρόσθεσε ότι αποτελεί αποκλειστική ευθύνη και δικαίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας να πάρει τις αποφάσεις που ο ίδιος κρίνει ότι πρέπει να ληφθούν για να ξεπεραστεί η κρίση που έχει προκύψει αναφορικά με τη Διοικήτρια και το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας.

Πρόσθεσε ότι η θέση που εξέφρασε στο Συμβούλιο Αρχηγών, είναι πως δεν θα τοποθετηθεί επί του θέματος και ότι ισχύουν οι θέσεις που εκφράστηκαν εδώ και αρκετούς μήνες δημόσια για παραίτηση της Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας, όπως και για παραίτηση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΤ.

Είπε ότι εκφράστηκε επίσης η θέση ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να καλέσει τη Διοικητή σε παραίτηση και ταυτόχρονα η Βουλή να άρει την εμπιστοσύνη της προς τη Διοικητή ώστε να εξαναγκαστεί να παραιτηθεί.

Ανέφερε ότι “οι πολιτικές δυνάμεις δεν μπορεί να καμωνόμαστε ότι πραγματικά λαμβάνουμε υπόψη τις απόψεις των πολιτών, να δηλώνουμε ότι ανησυχούμε για τη σήψη και τη διαφθορά στους θεσμούς και να αρκούμαστε κάθε φορά σε μπαλωματικές λύσεις για τα σκάνδαλα και τη σήψη όταν αυτά έρχονται στην επιφάνεια, όπως συνέβη και στη συγκεκριμένη περίπτωση”.

Είπε πως έπρεπε να διαρρεύσει η λίστα με τους Βουλευτές για να κινητοποιηθούν και να ευαισθητοποιηθούν και κάποια κόμματα για να ζητήσουν την παραίτηση της Διοικητού της ΚΤ.

Ο κ. Λιλλήκας συνεχίζοντας ανέφερε ότι κατέθεσε πρόταση που “δυστυχώς απορρίφθηκε” και αφού, όπως ανέφερε υπάρξει έλλειψη πολιτικής βούλησης, το θέατρο που διαπιστώνει ο λαός θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες και τα επόμενα λίγα χρόνια, επειδή δεν θα αντιμετωπιστούν οι πραγματικές αιτίες

Εξήγησε ότι η πρόταση είναι ότι πρέπει να υπάρξει σύσκεψη κατά την οποία να “συζητήσουμε τη ριζοσπαστική μεταρρύθμιση όλων των θεσμών του κράτους και του πολιτικού συστήματος” και ανέφερε ότι η Συμμαχία Πολιτών έχει προς τούτο συγκεκριμένες προτάσεις να καταθέσει”.

“Εάν οι πολιτικές δυνάμεις και η Κυβέρνηση πιστεύουν και είναι ειλικρινείς όταν λένε πως ανησυχούν για τους θεσμούς, θα πρέπει να γίνει αυτή η σύσκεψη και με ανάληψη της πολιτικής ευθύνης, που αναλογεί στον καθένα, να αναζητήσουμε τις ελάχιστες κοινές συγκλίσεις για μεταρρύθμιση και εκσυγχρονισμό του κράτους και του πολιτικού συστήματος”.

Την παραίτηση Γιωρκάτζη και των μελών του Δ.Σ. της Κ.Τράπεζας ζήτησαν και τα άλλα κόμματα ενώ εγέρθηκαν και ζητήματα που αφορούν ποινικές διώξεις.