Τροφές φυτικής προέλευσης σώζουν ζωές

 

Νέα επιστημονική έρευνα αποδεικνύει τα οφέλη της διατροφής που είναι βασισμένη σε προϊόντα φυτικής προέλευσης.

Όσο πιο φυτοφάγος είναι κανείς, τόσο αποφεύγει την πιθανότητα να πεθάνει από εγκεφαλικό ή από καρδιά, σε σχέση με αυτόν που τρώει κυρίως τροφές ζωικής προέλευσης.

laxanikaΑυτό διαπίστωσε επιστημονική έρευνα, στην οποία συμμετείχε και η Ελληνίδα Ιωάννα Τζουλάκη (λέκτορας στην Επιδημιολογία και Βιοστατιστική στην Ιατρική Σχολή του Imperial College του Λονδίνου και επίκουρη καθηγήτρια Υγιεινής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων).

Η έρευνα ανέλυσε επί 12 χρόνια, στοιχεία σχετικά με τη διατροφή και τον τρόπο ζωής 451.250 Ευρωπαίων από δέκα χώρες, ηλικίας από 35 έως 70 ετών και χωρίς κάποια χρόνια πάθηση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της έρευνας, όσοι είχαν εντάξει στη διατροφή τους προϊόντα φυτικής προέλευσης σε ποσοστό τουλάχιστον 70%, είχαν κατά μέσο όρο 20% μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου, σε σχέση με εκείνους που το ποσοστό αυτών των προϊόντων δεν ξεπερνούσε το 45% της συνολικής διατροφής τους.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας Καμίλ Λασάλ, «αντί κανείς να αποφεύγει δραστικά τα ζωικής προέλευσης τρόφιμα, το να υποκαταστήσει απλώς ένα μέρος από το κρέας που τρώει, με φυτικής προέλευσης τροφές, μπορεί να αποτελέσει ένα απλό και χρήσιμο τρόπο για να μειώσει την καρδιαγγειακή θνησιμότητα».