Σχέδιο για κυπριακό ζήτησε από τον Μπαν γκι Μουν ο Νταβούτογλου

Και ο Ερογλου λέει πως θα κλείσει το κυπριακό σε δύο χρόνια

“Χρειαζόμαστε τώρα ένα σχέδιο Μπαν γκι-Μουν στο Κυπριακό”, είπε στον ΓΓ του ΟΗΕ ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, στη διάρκεια της μακράς συνάντησης που είχαν σήμερα στην έδρα του ΟΗΕ. Η συνάντηση με τον ΓΓ που ήταν προγραμματισμένη να διαρκέσει μισή ώρα, τελικά ξεπέρασε τη μία ώρα, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου του Τούρκου Πρωθυπουργού.Davutoglu selected to replace Turkey's Erdogan as prime minister

Πλην του Κυπριακού, άλλα θέματα που συζήτησαν ήταν η κατάσταση στη Συρία και η ανακούφιση των προσφύγων, το Ιράκ, η Ουκρανία, η Λιβύη και άλλα περιφερειακά ζητήματα. “Το Κυπριακό είναι στην κοινή μας ατζέντα περισσότερο από μισό αιώνα. Συζητήσαμε τις συναντήσεις στην Κύπρο. Η νέα τουρκική θέση είναι καθαρή. Το 2004 εμείς υποστηρίξαμε το σχέδιο Ανάν. Εισηγήθηκα στο ΓΓ πως τώρα χρειαζόμαστε ένα “σχέδιο Μπαν γκι-Μουν” πριν το τέλος της θητείας του, για να τερματίσουμε αυτή τη μακρόβια κρίση” είπε.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός ζήτησε από τους Ελληνοκυπρίους να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. “Χρειαζόμαστε να έχουμε μια διεθνή διάσκεψη το συντομότερο δυνατόν, όπως αυτή που είχαμε το 2004. Υπάρχουν πολλά ζητήματα γύρω από το Κυπριακό που μπορούν να συζητηθούν. Αντί να δημιουργείται ατμόσφαιρα προκλήσεων με μονομερείς ενέργειες για τους φυσικούς πόρους, είναι καλύτερο να καθίσουμε στο τραπέζι και να συζητήσουμε”, είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου χαιρέτισε τις προσπάθειες του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, σημειώνοντας ότι ήταν συνάδελφοι όταν ο τελευταίος ήταν Υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας.

Και ο Ερογλου τα δικά του 

Αποφασισμένος να υπάρξει κατάληξη στο Κυπριακό τα επόμενα δύο χρόνια, δηλώνει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου, λέγοντας παράλληλα πως αυτός είναι και ο λόγος που είναι υποψήφιος στις επερχόμενες «προεδρικές εκλογές» στο ψευδοκράτος.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σε δήλωσή του, ο κ. Έρογλου αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και τότε η τ/κ πλευρά θα ζητήσει να τεθεί χρονοδιάγραμμα.

Σε δύο χρόνια θα καταστεί εμφανές κατά πόσο μια συμφωνία είναι εφικτή ή όχι, προσθέτει.

Αναφέρεται τέλος σε «ακραίες απαιτήσεις» της ε/κ πλευράς σε περιουσιακό, εδαφικό, διακυβέρνηση, ΕΕ και ασφάλεια και εγγυήσεις.