Η Βουλή ψήφισε νόμο για μεταφορά υπαλλήλων του Τμήματος Ενέργειας στο Υπουργείο Εμπορίου

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε σε νόμο, νομοσχέδιο με το οποίο μεταφέρονται οι αρμοδιότητες του Ιδρύματος Ενέργειας στο Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού λόγω τερματισμού της λειτουργίας του ιδρύματος.ÂÏÕËÇ ÔÙÍ ÁÍÔÉÐÑÏÓÙÐÙÍ - ÐÑÏÛÐÏËÏÃÉÓÌÏÓ

Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, με το νόμο μεταφέρονται οι εργοδοτούμενοι αορίστου χρόνου του Ιδρύματος Ενέργειας στο Υπουργείο Ενέργειας, στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού του Υπουργείου Οικονομικών και στο Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας, σύμφωνα με τη δήλωση επιθυμίας που έχουν υποβάλει.

Στην έκθεση σημειώνεται ότι οι υπό αναφορά εργοδοτούμενοι θα απολαύουν όλων των δικαιωμάτων και ωφελημάτων που καθορίζονται στους βασικούς όρους απασχόλησης των εργοδοτουμένων αορίστου χρόνου της δημόσιας υπηρεσίας, έχοντας όμως παράλληλα και τα αντίστοιχα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν ενώπιον της Επιτροπής από τους κυβερνητικούς αρμοδίους, σαράντα τρεις εργοδοτούμενοι αορίστου χρόνου θα μεταφερθούν στη δημόσια υπηρεσία ως ακολούθως:

Δεκατέσσερις εργοδοτούμενοι αορίστου χρόνου που εργοδοτούνται ως Λειτουργοί Ενέργειας και δεκατρείς εργοδοτούμενοι αορίστου χρόνου που εργοδοτούνται ως Τεχνικοί θα μεταφερθούν και θα συνεχίσουν να απασχολούνται στο Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.

Ένας εργοδοτούμενος αορίστου χρόνου που εργοδοτείται ως Λογιστικός Λειτουργός και τρεις εργοδοτούμενοι αορίστου χρόνου που εργοδοτούνται ως Βοηθοί Λογιστηρίου θα μεταφερθούν και θα συνεχίσουν να εργοδοτούνται στο Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας.

Δώδεκα εργοδοτούμενοι αορίστου χρόνου που εργοδοτούνται ως Γραφείς θα μεταφερθούν και θα συνεχίσουν να απασχολούνται στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού του Υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, με τη νομοθετική ρύθμιση γίνεται προσπάθεια διόρθωσης διαχρονικών προβλημάτων που παρατηρούνται στο Ίδρυμα Ενέργειας, αφού μεγάλος αριθμός υπαλλήλων που το στελεχώνουν απασχολείται στην Υπηρεσία Ενέργειας και στην Υπηρεσία Υδρογονανθράκων του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, με αποτέλεσμα το Υπουργείο Εμπορίου να καταβάλλει το ποσό για τη μισθοδοσία των υπό αναφορά υπαλλήλων στο Ίδρυμα Ενέργειας.

Όπως επίσης επισημαίνεται στα στοιχεία αυτά, αναφέρει η έκθεση, το κράτος μέσω του Ταμείου για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΕΞΕ) καταβάλλει το ποσό που απαιτείται για την κάλυψη της μισθοδοσίας των υπαλλήλων του Ιδρύματος Ενέργειας για τιμολογημένες υπηρεσίες που αφορούν τη διεκπεραίωση των αιτήσεων στα πλαίσια των σχεδίων χορηγιών.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή πληροφόρησης, στο μέλλον με τη μεταφορά του προσωπικού στο Υπουργείο Ενέργειας, οι υπηρεσίες αυτές θα παρέχονται από το Υπουργείο και ως εκ τούτου το σχετικό κόστος για την αμοιβή των υπαλλήλων θα μεταφέρεται από τον προϋπολογισμό του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ στο Υπουργείο.

Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Ενέργειας δήλωσε στην Επιτροπή Εμπορίου ότι ως ημερομηνία της σύμβασης εργασίας των εργοδοτουμένων αορίστου χρόνου που θα μεταφερθούν από το Ίδρυμα Ενέργειας στη δημόσια υπηρεσία θα θεωρείται η ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας. Παράλληλα, η ίδια εκπρόσωπος ανέφερε ότι κάθε εργοδοτούμενος που θα μεταφέρεται στη δημόσια υπηρεσία θα διατηρεί τη μισθοδοτική του κλίμακα και η απασχόλησή του θα θεωρείται συνεχής για σκοπούς μισθοδοσίας.

Τοποθετούμενη σχετικά με το εργασιακό καθεστώς των εργοδοτουμένων αορίστου χρόνου, είπε ότι οι υπό αναφορά εργοδοτούμενοι θα έχουν σχέση ιδιωτικού δικαίου με την Κυβέρνηση, όπως ισχύει για τους εργοδοτουμένους αορίστου χρόνου του δημόσιου τομέα, και ως εκ τούτου οποιαδήποτε διαφορά προκύψει θα ανάγεται στη σφαίρα του ιδιωτικού και όχι του δημόσιου δικαίου.

Σύμφωνα με πρόσθετα στοιχεία που κατατέθηκαν στην Επιτροπή από τους κυβερνητικούς αρμοδίους, οι εργοδοτούμενοι αορίστου χρόνου που θα μεταφερθούν στο δημόσιο τομέα θα έχουν το δικαίωμα μέσα σε δύο εβδομάδες από την ημέρα που θα τους κοινοποιηθούν οι όροι υπηρεσίας τους να δηλώσουν στο Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Ενέργειας αν δεν επιθυμούν τη μεταφορά τους, οπότε σε μια τέτοια περίπτωση θα θεωρείται ότι οι υπηρεσίες τους τερματίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις του περί Τερματισμού Απασχολήσεως Νόμου.

Περαιτέρω και σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το διοικητικό συμβούλιο του Ιδρύματος Ενέργειας από την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του νόμου δεν θα ασκεί πλέον καμιά αρμοδιότητα παρά μόνο όσες κρίνονται αναγκαίες στα πλαίσια της οριστικής διάλυσής του, σύμφωνα με σχετική διάταξη του καταστατικού του.

Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας αναφέρει ρητά ότι οποιαδήποτε μεταφορά των απασχολουμένων από το Ίδρυμα Ενέργειας Κύπρου, το οποίο είναι οργανισμός ιδιωτικού δικαίου, στη δημόσια υπηρεσία παραβιάζει την αρχή της διάκρισης των εξουσιών και γενικότερα το σύνταγμα του κράτους.

Στα πλαίσια της συζήτησης, σύμφωνα με την έκθεση, η εκπρόσωπος του Υπουργείου Ενέργειας, μετά από σχετική ερώτηση που τέθηκε από μέλη της Επιτροπής, επισήμανε ότι η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας στην οποία γίνεται αναφορά στην επιστολή της Κλαδικής Συντεχνίας των Υπαλλήλων του Υπουργείου Ενέργειας αφορά τη μεταφορά εργοδοτουμένων από το Ίδρυμα Ενέργειας Κύπρου στη δημόσια υπηρεσία σε μόνιμες θέσεις και όχι σε θέσεις αορίστου χρόνου, όπως προνοούσε το νομοσχέδιο.