Παραίτηση Σαμαρά από την ηγεσία της Ν.Δ ζήτησε η Ντόρα Μπακογιάννη

 

Ανοιχτά έθεσε θέμα ηγεσίας στη Ν.Δ η Ντόρα Μπακογιάννη, ζητώντας έκτακτο συνέδριο επανεκκίνησης, και αφήνοντας σαφείς αιχμές στο πρόσωπο του πρώην πρωθυπουργού λέγοντας ότι «όλοι οι πρόεδροι της ΝΔ όταν έχαναν, παραιτούνταν». Νωρίτερα, ο Αντ. Σαμαράς προκάλεσε όποιον ήθελε να θέσει θέμα ηγεσίας δηλώνοντας ότι, αν κάποιος θέλει να το πει τώρα.Η Ντόρα Μπακογιάννη σηκωσε το γάντι που πέταξε προηγουμένως ο Αντώνης Σαμαράς και ζήτησε την παραίτηση του. 2376d8ef-21ac-4151-a3c7-795ddf5b4e5c

Η σημερινή Νέα Δημοκρατία δεν έχει στίγμα. Δεν είναι το κόμμα που εκφράζει τη μεγάλη παράταξη της κεντροδεξιάς τόνισε κατά την τοποθέτηση της, η Ντ. Μπακογιάννη προσθέτοντας πως:
“Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι οι αρχηγοί της παράταξης, μετά από ήττες, παραιτούνταν. Ούτε κακοί πρωθυπουργοί ήταν, ούτε κακοί άνθρωποι”τόνισε η Ντ. Μπακογιάννη υποστηρίζοντας ότι ” χρειάζεται πάραυτα να γίνει έκτακτο συνέδριο. Ένα συνέδριο όπου θα συζητηθούν τα πάντα: η λειτουργία, η εσωκομματική Δημοκρατία,τα οργανωτικά, η στρατηγική, τα πρόσωπα”.
Αντ. Σαμαράς: Εγώ δεν είμαι παντρεμένος με τη θέση μου, αλλά δεν πρόκειται να εγκαταλείψω τη μάχη
«Αν κάποιος νομίζει ότι είναι καλό για την παράταξη ή για τη χώρα θα θέσει θέμα προέδρου να το πει τώρα και να πάρει την ευθύνη και να κινήσει τις καταστατικές διαδικασίες. Εγώ δεν είμαι παντρεμένος με τη θέση μου, αλλά δεν πρόκειται να εγκαταλείψω τη μάχη σε τέτοια δύσκολη στιγμή», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός από το βήμα της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

«Επειδή η παράταξη θα κληθεί να παίξει πρωτόγνωρους ρόλους θέλω να είμαστε ενωμένοι και να τελειώνουμε με την όποια εσωστρέφεια σήμερα. Όχι να την αφήσουμε να υφέρπει, γιατί θα κάνουμε το μεγαλύτερο δώρο στον ΣΥΡΙΖΑ», πρόσθεσε ο Αντ. Σαμαράς.
Ο Α. Σαμαράς απέρριψε την εκδοχή σύγκλησης έκτακτου συνεδρίου της ΝΔ και πρόσθεσε ότι θα συγκαλέσει την Εθνική Συνδιάσκεψη.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η ΝΔ έχασε μόνο 1,83% σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές και παρέμεινε κόμμα εξουσίας, όταν άλλα κόμματα εξουσίας ακόμη και σε καλύτερες περιόδους έπεφταν πολύ περισσότερο, ενώ το ΠΑΣΟΚ διαλύθηκε. Μάλιστα στράφηκε κατά των στελεχών της ΝΔ που είχαν διατελέσει υπουργοί και που τώρα ασκούν κριτική. Υποστήριξε δε ότι αν δεν είχαν γίνει εκλογές τώρα, η χώρα θα ήταν χωρίς μνημόνια και με ανοικτή την πόρτα για τη λεωφόρο της ανάπτυξης. Σημείωσε ότι η ΝΔ θα υπερασπίζεται ό,τι είναι προς το συμφέρον της χώρας και της ευρωπαϊκής της πορείας.
Συγκεκριμένα είπε ότι θα στηρίξει στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους το αίτημα για μείωση των πλεονασμάτων, όπως και τη «βοήθεια» χρέους, δύο θέματα για τα οποία, είπε, ότι η κυβέρνησή του έβαλε τα θεμέλια. Ξεκαθάρισε, όμως, ότι θα είναι αντίθετος στην κατάργηση των αποκρατικοποιήσεων και στο σταμάτημα των μεταρρυθμίσεων.
Ακόμη υπερασπίστηκε την προεκλογική του τακτική, λέγοντας ότι δεν ήταν εκστρατεία φόβου αλλά επισήμανση αληθινών κινδύνων και είπε ότι «εμείς θέλουμε τη δικαίωση που θα προέλθει από την κωλοτούμπα του ΣΥΡΙΖΑ και όχι από την καταστροφή της χώρας».

Έπειτα από την ομιλία του Αντ. Σαμαρά, πάντως, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής αποχώρησε από τη συνεδρίαση, όπως και ο τέως πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης.