Οι εκποιήσεις και αποκρατικοποιήσεις στο επίκεντρο των συνομιλιών Αναστασιάδη-Ντράγκι

Την εκτίμηση ότι η 5η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Απριλίου, κάτι που θα φέρει εκ νέου εντός τροχιάς το κυπριακό μνημόνιο, επιτρέποντας έτσι στην Κύπρο να συμμετέχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, φέρεται να μετέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στον Πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες.akinita-670x480

Στο επίκεντρο της συνάντησης Αναστασιάδη-Ντράγκι βρέθηκε το κυπριακό μνημόνιο, με ιδιαίτερη έμφαση στις εκποιήσεις και τις αποκρατικοποιήσεις.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φέρεται να ενημέρωσε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει τις επόμενες μέρες το 5ο νομοσχέδιο για το πλαίσιο αφερεγγυότητας.

Ο ίδιος ο επικεφαλής της ΕΚΤ εκτιμά, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, πως οι ανησυχίες που εκφράζονται για το θέμα των εκποιήσεων είναι υπερβολικές.

Η κυπριακή Κυβέρνηση φέρεται να δίνει τεράστια σημασία στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, καθώς η συμμετοχή της Κύπρου θα συμπιέσει τις αποδόσεις των κυπριακών ομολόγων, βοηθώντας έτσι την έξοδο στις αγορές και εν τέλει την ταχύτερη έξοδο από το μνημόνιο.

Το πρόγραμμα ύψους €1,1 τρις προνοεί αγορές κρατικών ομολόγων από τις δευτερογενείς αγορές ύψους €60 δις μηνιαίας αρχής γενομένης από το Μάρτιο μέχρι το Σεπτέμβριο του 2016. Η Κύπρος θα επωφεληθεί με αγορές ομολόγων ύψους €500 εκατομμυρίων περίπου.

Η έναρξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο από τον ίδιο τον κ. Ντράγκι, στη συνέντευξη Τύπου με την ολοκλήρωση της συνεδρίας του ΔΣ της ΕΚΤ, που πραγματοποιείται στην Κύπρο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Ντράγκι φέρεται να είπε ότι η συμμετοχή της Κύπρου στο πρόγραμμα είναι σημαντική, αφού θα αποτελέσει την ψήφο εμπιστοσύνης της ΕΚΤ προς την κυπριακή οικονομία.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ θεωρεί παράλληλα πως το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα συμπιέσει και τα επιτόκια δανεισμού προς τα κάτω.

Η συζήτηση στράφηκε και στην Ελλάδα, όπου επιβεβαιώθηκε πως οι επόμενοι τέσσερις μήνες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι.

Η σημερινή συνάντηση ήταν συνέχεια της συνάντησης των δύο ανδρών τον περασμένο Ιούνιο στη Φραγκφούρτη, όπου είχε τεθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η μετατροπή που ELA της Τράπεζας Κύπρου σε μαρκροχρόνιο ομόλογο.