Η ΕΔΕΚ επιμένει στην σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης με τη συμμετοχή των 5 του Σ.Α.

 

Ο πρόεδρος του  Κ.Σ. ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος είχε σήμερα συνάντηση  Σιζόπουλοςμε τον Πρέσβη της Ρωσίας Στάνισλαβ Οσάτσι.Μετά τη συνάντηση τόνισε ότι η   ΕΔΕΚ επιμένει στην σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό με τη συμμετοχή και των Πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ανέφερε συγκεκριμένα:

“Σήμερα είχα την ευκαιρία με τον Πρέσβη στη Λευκωσίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας κύριο Οσάτσι να ανταλλάξουμε κάποιες απόψεις για τα όσα τεκταίνονται και στην Κύπρο μετά την άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη της Γενεύης, αλλά και τα όσα συμβαίνουν στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου.
Είναι στο πλαίσιο κάποιων μπορώ να πω τακτικών συναντήσεων, ανταλλαγής απόψεων γι’ αυτά τα ζητήματα, δεδομένου ότι θεωρούμε ως ΕΔΕΚ ότι ο Ρωσικός παράγοντας είναι πάρα πολύ σημαντικός.
Είναι ένας διαχρονικός υποστηρικτής των δίκαιων θέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και όταν συμβαίνουν όλα αυτά σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή αντιλαμβάνεστε ότι ο ρόλος της Ρωσικής Δημοκρατίας είναι πάρα μα πάρα πολύ σημαντικός.
Και γι’ αυτό ακριβώς θεωρώ ότι οφείλουμε να έχουμε μια πάρα πολύ καλή συνεργασία, ανταλλαγή απόψεων και να δει η κάθε πλευρά πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις κοινές θέσεις που μπορούμε να διατυπώσουμε προς όφελος κυρίως και της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή αλλά πάνω απ’ όλα προς όφελος της ενίσχυσης της κρατικής υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και τις προσπάθειες εξεύρεσης μιας δημοκρατικής, λειτουργικής λύσης μακριά από τους εθνοτικούς ή τους φυλετικούς διαχωρισμούς που η Τουρκική πλευρά δυστυχώς με την υποστήριξη και άλλων παραγόντων επιχειρεί να προωθήσει και να εφαρμόσει στην Κύπρο.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν τέθηκε στη συζήτηση η τουρκική απαίτηση για λύση δύο κρατών, ο κ. Σιζόπουλος απάντησε:
Τέθηκε και αυτό το ζήτημα, έγινε ανταλλαγή απόψεων και γι΄αυτό το ζήτημα όπως επίσης τέθηκε και το θέμα της σταθερής θέσης της ΕΔΕΚ για την αναγκαιότητα σύγκλησης μιας Διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό με τη συμμετοχή και των Πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για να συζητηθεί κατά προτεραιότητα η διεθνής πτυχή του Κυπριακού.
Φαίνεται ότι από την πλευρά της Ρωσικής Δημοκρατίας αυτή η θέση σε περίπτωση που θα την υιοθετήσουμε ή σε περίπτωση που ο Γενικός Γραμματέας το ζητήσει. ότι θα είναι θετική.
Και θεωρώ ότι εμείς ακριβώς ως Κυπριακή Δημοκρατία για να απεγκλωβιστούμε πια από επικίνδυνες και ύποπτες διαδικασίες όπως είναι οι άτυπες Πενταμερές Διασκέψεις, όπως τόνισα πολλές φορές τον ύποπτο Βρετανικό ρόλο που κινείται τις περισσότερες φορές στο παρασκήνιο αλλά και στο προσκήνιο, θα πρέπει το θέμα να το φέρουμε καθαρό στο προσκήνιο με την εμπλοκή και των υπολοίπων μελών, Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για να υπάρξει μια εξισορρόπηση και κυρίως για να μπορέσουμε να αυξήσουμε σημαντικά τις πιθανότητες για μια σωστή για μια δημοκρατική λύση στο πλαίσιο των παραμέτρων του οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών. Και όταν μιλούμε για παραμέτρους δεν μιλούμε μόνο για το θέμα της ΔΔΟ με πολιτική ισότητα αλλά και όλων των υπολοίπων αποφάσεων που αφορούν την Γενική Συνέλευση και το Συμβούλιο Ασφαλείας αλλά πολύ περισσότερο στην βάση των αρχών που διέπουν τον καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών που είναι πάρα πολύ σημαντικό.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ότι η κυπριακή κοινή γνώμη θεωρεί ότι το Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει μεροληπτική στάση νοουμένου πως δεν καταδίκασε τις τουρκικές θέσεις που τέθηκαν εκτός πλαισίου, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ απάντησε:
Εμείς έχουμε τονίσει την θέση μας για την μεροληπτική στάση. Όπως έχετε ήδη διαπιστώσει είμαστε και κόμμα το οποίο δημόσια τοποθετηθήκαμε και επικρίναμε συγκεκριμένες συμπεριφορές του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Από εκεί και πέρα αντιλαμβάνεστε δεν αναμένουμε να έχουμε απάντηση πάνω σε αυτά τα ζητήματα αλλά εκτιμώ ότι οφείλουν να το λάβουν σοβαρά υπόψη και οι ενέργειες τους να τείνουν ακριβώς προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης της νομιμότητας όσον αφορά ακριβώς την διαχείριση του κυπριακού ζητήματος.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το πώς θα γραφτούν τα ονόματα των κομμάτων ο κ. Σιζόπουλος απάντησε:
Εμείς από την πρώτη στιγμή ξεκαθαρίσαμε τη θέση μας ότι θα είμαστε συνεπείς με αυτό που η Νομική Υπηρεσία και ενδεχομένως η Υπηρεσία Εκλογών θα έχουν αποφασίσει. Εάν θα είναι τα ονόματα των κομμάτων όπως είναι αναγραμμένα στο μητρώο πολιτικών κομμάτων, εμείς θα το σεβαστούμε. Από εκεί και πέρα αν θα γίνουν οποιεσδήποτε παρεκκλίσεις διεκδικούμε και για την δική μας την περίπτωση την παρέκκλιση που εμείς επιθυμούμε. Άρα θα πρέπει όλοι να βρισκόμαστε στο ίδιο πλαίσιο και όχι με διαφορετικές ενδεχομένως προσεγγίσεις ανάλογα με τα κόμματα.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν επιφυλάσσεται η ΕΔΕΚ να πάει στο δικαστήριο γι’ αυτό το ζήτημα απάντησε:
Όχι εμείς δεν θα προσφύγουμε στο Εκλογοδικείο μετά τις βουλευτικές εκλογές. Εμείς από την στιγμή που η απόφαση είναι ότι θα πρέπει να διεκδικήσουμε τις εκλογές στην βάση του ονόματος όπως είναι κατοχυρωμένο στο μητρώο πολιτικών κομμάτων   θα το σεβαστούμε. Από εκεί και πέρα το κάθε κόμμα μπορεί να καθορίσει την δική του συμπεριφορά ανάλογα. Όλοι θα κριθούμε από την συμπεριφορά μας. Εμείς θέλουμε να είμαστε νομότυποι, θέλουμε να είμαστε σοβαροί, υπεύθυνοι, μετριοπαθείς σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία. ”