Για «στρατηγική της Τουρκίας» με ροές προσφύγων έκανε λόγο ο Πρόεδρος

Ενήμερος για την τοποθέτηση του συρματοπλέγματος στον Αστρομερίτη, imagewδήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, κάνοντας λόγο για στρατηγική της Τουρκίας στο μεταναστευτικό εις βάρος της Κύπρου, η οποία αναλογικά με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ έχει τους περισσότερους αιτητές ασύλου.

Μιλώντας μετά από επίσκεψη στην Πλατεία Ελευθερίας, στη Λευκωσία και ερωτηθείς σχετικά, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι γνώριζε για την τοποθέτηση του συρματοπλέγματος στον Αστρομερίτη που στόχο έχει «όχι να καθορίσει ή να διαχωρίσει σύνορα. Είναι ένας φράχτης παρεμπόδισης επέκτασης μιας στρατηγικής της Τουρκίας που σε άλλες περιπτώσεις εκδηλώθηκε δια αερομεταφοράς, όπως στη Λιβύη και το Ναγκόρνο Καραμπάχ, στην Κύπρο μεθοδεύεται μέσα από τις ροές που προσπαθούν με κάθε τρόπο από την μια να αλλοιώσουν τον δημογραφικό χαρακτήρα, από την άλλη να προκαλέσουν οικονομικά προβλήματα».

Αλλά το χείριστο και πιο επικίνδυνο, πρόσθεσε, είναι ότι από τις ροές που φτάνουν καθημερινά, μόνο 5 ή 6 αποτελούν μητέρες ή παιδιά. «Οι υπόλοιποι είναι στρατευσίμου ηλικίας, Σύριοι στην καταγωγή. Αυτό ας ληφθεί καλά υπόψη απ’ όσους νομίζουν ότι τάχα ο φράχτης αποτελεί σύνορα» είπε. Είναι μια περιοχή κατάπαυσης του πυρός, σημείωσε.

Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «δεν γνωρίζω πόσοι κάτοικοι αντιδρούν. Εάν υπάρχουν οποιαδήποτε προβλήματα που προκαλούνται, θα διορθωθούν».

Αυτό που προσπαθούμε, είπε, είναι να ανακόψουμε στον βαθμό που μπορούμε ή να αποτρέψουμε, την στρατηγική της Τουρκίας. Όχι μόνο μέσα από τον φράχτη, αλλά και μέσα από τα διαβήματα στην ΕΕ – συνέχισε – «ότι επιτέλους πρέπει να λάβουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες και της Κύπρου, πέραν των υπολοίπων μεσογειακών χωρών».

Λάβετε υπόψη, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ότι οι αιτητές πολιτικού ασύλου φτάνουν σήμερα το 4% του πληθυσμού της Κύπρου, όταν στις υπόλοιπες χώρες , ακόμα και της πρώτης γραμμής, δεν υπερβαίνουν το 1%. Σε αυτό, πρόσθεσε, δεν υπολογίζει τους παράνομους μετανάστες, που έχουν διεισδύσει και δεν αιτούνται πολιτικού ασύλου.

Σεβόμαστε απόλυτα τους πρόσφυγες και παρέχουμε την μέγιστη δυνατή βοήθεια, όμως δεν είναι σε πολίτες που έχουν πραγματικά ανάγκη, που θέλουμε να παρεμποδίσουμε την είσοδο, δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αλλά «μιας στρατηγικής εξόφθαλμης εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας».