Νέο πακέτο 40 εκ. για στήριξη εργαζομένων από την πανδημία ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο

Νέο πακέτο στήριξης ύψους 40 εκ. ευρώ για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας που αφορούν εργαζομένους, ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό imagewΣυμβούλιο, το οποίο παράλληλα αποφάσισε την αύξηση της κυβερνητικής εγγύησης προς της Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων κατά 30 εκ. ευρώ.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε πρώτα ότι το Υπουργικό αποφάσισε την αύξηση της κυβερνητικής εγγύησης προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων κατά 30 εκ. ευρώ για να δοθεί η δυνατότητα σύναψης δανείου από την εταιρεία υποδομών φυσικού αερίου, ώστε να χρηματοδοτηθεί το ενεργειακό έργο Cyprus gas to EU, για την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών για την έλευση του φυσικού αερίου στην Κύπρο, και εξουσιοδοτήθηκε το Υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει με την παραχώρηση της εγγύησης.

Επίσης, όπως ανέφερε ο κ. Κούσιος, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα τα νέα μέτρα στήριξης για αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού και αφορούν την απασχόληση και τις επιχειρήσεις, υπενθυμίζοντας πως είχε ανακοινωθεί ένα πακέτο 70 εκ, με τα 30 εκ. εξ αυτών από το Υπουργείο Οικονομικών και αφορούν την καταβολή εφάπαξ ποσού για την επιδότηση λειτουργικών εξόδων και ενοικίων των επιχειρήσεων.

«Σήμερα εγκρίθηκαν τα νέα μέτρα του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ύψους 40 εκ. ευρώ που αφορούν οκτώ τομείς: Ειδικό σχέδιο ξενοδοχειακών μονάδων και τουριστικών καταλυμάτων με επιδότηση 97% των εργαζομένων για τα κλειστά καταλύματα, ειδικό σχέδιο οικονομικών δραστηριοτήτων συνδεόμενων με την τουριστική βιομηχανία ή οικονομικών δραστηριοτήτων που επηρεάζονται από τον τουρισμό με επιδότηση 97%, ειδικό σχέδιο πλήρους αναστολής των εργασιών της επιχείρησης που αφορά νομικά ή φυσικά πρόσωπα τα οποία είναι σε αναγκαστική αναστολή εργασιών, ειδικό σχέδιο μερικής αναστολής των εργασιών της επιχείρησης που αφορά νομικά ή φυσικά πρόσωπα που δεν μπορούν να εργαστούν ή μπορούν να εργαστούν με τηλεργασία στη βάση των διαταγμάτων του Υπουργείου Υγείας, ειδικά σχέδια στήριξης ανέργων που έχουν εξαντλήσει το ανεργιακό τους επίδομα, ειδικό σχέδιο για ορισμένες κατηγορίες αυτοτελώς εργαζομένων, ειδικό επίδομα απουσίας από την εργασία για λόγους υγείας, ειδικό επίδομα απουσίας για τη φροντίδα παιδιών», είπε.

Ο κ. Κούσιος ανέφερε πως τα σχέδια αυτά θα δημοσιευθούν την ερχόμενη Παρασκευή και στη συνέχεια το Υπουργείο Εργασίας θα δώσει τις λεπτομέρειες.

Οσον αφορά το θέμα της παράτασης των εκποιήσεων, ο κ. Κούσιος είπε πως η θέση της Κυβέρνησης είναι ταυτόσημη με τη θέση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

Ο κ. Κούσιος, αναφερόμενος στο θέμα είπε ότι ήταν ξεκάθαρη η θέση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας ενώπιον της Βουλής ότι τυχόν αλλαγή θα μας οδηγήσει σε απρόβλεπτες συνέπειες και αν το πλαίσιο αποδυναμωθεί υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθούν αυξημένες κεφαλαιουχικές ανάγκες στις τράπεζες, με απρόβλεπτες συνέπειες για τις ίδιες και τους καταθέτες.

«Η θέση, λοιπόν, της Κυβέρνησης είναι ταυτόσημη με τη θέση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Ταυτόχρονα να υπενθυμίσω ότι, όπως έχει δηλώσει και ενώπιον της Βουλής ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, υπάρχουν υπαλλακτικές λύσεις, έχουμε την προστασία της πρώτης κατοικίας μέσω του Εστία και τη μετατροπή της ΚΕΔΙΠΕΣ σε οργανισμό διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων όπου πρόθεση είναι να εφαρμοστεί μια κοινωνική πολιτική, όπως το mortgage for rent, και αυτά μπορούν να δώσουν μια λύση χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα», ανέφερε.