Τέσσερις συλλήψεις στα Κατεχόμενα για την καταστροφή των πινακίδων

Τέσσερις συλλήψεις υπόπτων για τον βανδαλισμό» των «πινακίδων αγάπης» για τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε την love-erdogan-1-600x338Πέμπτη η αστυνομία του ψευδοκράτους.

Πρόκειται για μεγάλες διαφημιστικές αφίσες που είχαν εμφανιστεί στα Κατεχόμενα στις αρχές της εβδομάδας με την περιγραφή «Love Erdogan». Μάλιστα, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της Deutsche Welle, στην Αμμόχωστο η λέξη «Love» είναι γραμμένη και στα ελληνικά, ενώ η πινακίδα φέρει την υπογραφή του προέδρου της νεολαίας Αμμοχώστου του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία ΑΚΡ.

Aρχικά προκλήθηκαν αντιδράσεις στα τουρκοκυπριακά μέσα κοινωνικής δικτύωσης  με αναρτήσεις που παράφραζαν τη φράση «Love Erdogan». Δεκάδες Τουρκοκύπριοι άλλαξαν τις φωτογραφίες των προφίλ τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσθέτοντας φράσεις όπως Love Cyprus, Love Peace, Love Reunification.

Οι αντιδράσεις κλιμακώθηκαν, όταν άγνωστοι βανδάλισαν δύο αφίσες στην κατεχόμενη   Λευκωσία, ζωγραφίζοντας με σπρέι ένα μεγάλο Χ πάνω στο επίθετο του Τούρκου Προέδρου. Την ίδια ώρα στην Αμμόχωστο, το όνομα του Ταγίπ Ερντογάν διαγράφηκε και στη θέση του γράφτηκε με σπρέι η λέξη Diablo, (δαίμονας) παραπέμποντας και στο τραγούδι που θα εκπροσωπήσει την Κύπρο  στην Eurovision.

Την  Πέμπτη η αστυνομία του ψευδοκράτους αποφάσισε να λάβει πιο δραστικά μέτρα συλλαμβάνοντας τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων και ο ιδρυτής της τουρκοκυπριακής «Αριστερής κίνησης» Αμπντουλάχ Κορκμαζχάν, κατόπιν καταγγελίας του προέδρου της νεολαίας του ΑΚΡ στην Αμμόχωστο. Σημειώνεται ότι οι τέσσερις, οι οποίοι ανήκουν στον χώρο της τουρκοκυπριακής Αριστεράς, κατηγορήθηκαν αρχικά για «ανάρμοστες πράξεις» ενώ όταν κατάφεραν να αποδείξουν ότι δεν εμπλέκονται στην παραποίηση των αφισών, η κατηγορία μετατράπηκε σε «προσπάθεια δημιουργίας κρυφής συνεργασίας».

Όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων η είδηση της σύλληψης των τεσσάρων, δημιούργησε νέες αντιδράσεις με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθούν πορείες σε κεντρικούς δρόμους της Αμμοχώστου, της Λευκωσίας και της Κερύνειας. Σε δηλώσεις του ο ίδιος ο Αμπντουλάχ Κορκμαζχάν μίλησε για επίθεση κατά της σκέψης και της έκφρασης κατηγορώντας την κυβέρνηση Ερντογάν ότι θέλει να αφομοιώσει τους Τουρκοκυπρίους. Τόνισε ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει και πως οι δημοκρατικές εκδηλώσεις των Τουρκοκυπρίων θα συνεχιστούν.