Γιώργος Πενηνταέξ:Κράτησα την εγκυρότητα ως κόρη οφθαλμού

Η εγκυρότητα είναι το «Άλφα και το Ωμέγα» στη δημοσιογραφία και θεωρώ Untitled-107-490x310ότι την κράτησα ως κόρη οφθαλμού κατά τη διάρκεια της θητείας μου εδώ στο πρακτορείο, δηλώνει σε συνέντευξη στο ΚΥΠΕ ο Γιώργος Πενηνταέξ, ο οποίος αφυπηρετεί επίσημα από τη θέση του Διευθυντή στο τέλος Μαρτίου έχοντας συνεχή παρουσία στο πρακτορείο για 37 χρόνια.

Ο κ. Πενηνταέξ μιλάει στο ΚΥΠΕ για την πορεία του, τους κομβικούς σταθμούς στην ιστορία του πρακτορείου, τη διεθνή του δράση, τις προκλήσεις για το μέλλον, αλλά και την βασική αρχή που ο ίδιος υπηρέτησε κατά τη διάρκεια της θητείας του, αυτή, όπως λέει, της διαφύλαξης της εγκυρότητας  του πρακτορείου. Παρεμβάσεις και προσπάθειες παρεμβάσεων μπορεί να υπάρξουν κατά καιρούς, αναφέρει, «όμως όταν εμείς είμαστε σταθεροί στις αρχές μας δεν φοβόμαστε τίποτα». «Κάνουμε σωστά τη δουλειά μας και στο τέλος της ημέρας όλοι το αναγνωρίζουν αυτό», προσθέτει.

Η αρχή και τα δύσκολα πρώτα χρόνια

Ερωτηθείς για τα πρώτα χρόνια του ΚΥΠΕ αναφέρει ότι «με παίρνετε πίσω 37 ολόκληρα χρόνια, βέβαια». «Ήμουν δημοσιογράφος στην αγγλόφωνη εφημερίδα Cyprus Mail, όταν μου πρότεινε ο μακαριστός Ανδρέας Χριστοφίδης, Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επί Κυβέρνησης Κυπριανού να έρθω στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων και να ιδρύσουμε το ΚΥΠΕ». «Ακολούθησε βασικά λίγους μήνες μετά την ανακήρυξη του ψευδοκράτους τον Νοέμβριο του 1983, Έτσι, την 1η Φεβρουαρίου 1984 ξεκίνησα ως πλήρους απασχόλησης δημοσιογράφος στο ΚΥΠΕ», προσθέτει.

Σε ερώτηση αν ήταν δύσκολα τα πρώτα χρόνια απαντάει «πάρα πολύ δύσκολα». «Μπορώ να σας πω ότι είχαμε να στέλνουμε ειδήσεις μόνο στην αγγλική γλώσσα και ίσως να είναι πρωτάκουστο στο κόσμο ένα εθνικό πρακτορείο ειδήσεων να μεταδίδει σε ξένη γλώσσα παρά στην μητρική του γλώσσα, δηλαδή την ελληνική», λέει.

Όμως, εξηγεί, «η δημιουργία του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων ήταν ακριβώς μέσα στα πλαίσια της διαφώτισης προς το εξωτερικό. Γι αυτό μεταδίδαμε στην αγγλική γλώσσα όλες τις ειδήσεις».

Δεν απευθυνόμασταν, προσθέτει, «στο κυπριακό κοινό, αλλά στη διεθνή κοινή γνώμη σε μια προσπάθεια να διαφωτίσουμε για τις θέσεις της κυπριακής κυβέρνησης και του κράτους μας για την τουρκική εισβολή».

Οι κομβικοί σταθμοί του ΚΥΠΕ: Από την μετάδοση μόνο στην Αγγλική, στις τέσσερις γλώσσες

Σε ερώτηση ποιους σταθμούς στην πορεία του ΚΥΠΕ θεωρεί ως τους πιο σημαντικούς ο Γιώργος Πενηνταέξ σημειώνει την πρώτη αναφορά για Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων το 1959 με τον τότε Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Μιλτιάδη Χριστοδούλου. «Όταν ο Μακάριος επέστρεψε από τις Σεϋχέλλες στην Αθήνα, εκεί έγινε η πρώτη αναφορά. Έβγαλε ανακοινώσεις η Προεδρία τότε λέγοντας ότι η πηγή είναι το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων», λέει.

Συνεχίζει λέγοντας ότι «το 1976 με το δημοσιογράφο Αντρέα Χατζήπαπα ξεκίνησε να μεταδίδει ειδήσεις στα αγγλικά από το ΓΤΠ». Ένα κομβικό σημείο, βέβαια, αναφέρει, «ήταν το 1984 όταν πλέον απέκτησε το γραφείο του το ΚΥΠΕ». Σύμφωνα με τον ίδιο ένα άλλο κομβικό σημείο ήταν το 1989 όταν ψηφίστηκε ο περί Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων νόμος και απέκτησε πλέον νομική υπόσταση το ΚΥΠΕ.

Το 1996, προσθέτει, «ήταν η πρώτη χρονιά που άρχισε να μεταδίδει στα ελληνικά γιατί στο μεταξύ υπήρξε η ελεύθερη ραδιοφωνία στην Κύπρο και υπήρξε πλέον η ανάγκη να μεταδίδουμε ειδήσεις στην ελληνική γλώσσα».  Αναφορά έκανε και στην έναρξη της μετάδοσης ειδήσεων στην τουρκική γλώσσα το 2002 και στην αραβική το 2017.

Το ΚΥΠΕ, λέει, «είναι ένα μικρό πρακτορείο ειδήσεων το οποίο αποτελεί ίσως παράδειγμα προς μίμηση για άλλα μεγάλα πρακτορεία ειδήσεων, τα οποία δεν μεταδίδουν καν σε τέσσερις γλώσσες».

«Το δικό μας πρακτορείο, εξ ανάγκης βέβαια στα πλαίσια της διαφώτισης και της ενημέρωσης και πληροφόρησης και στην Κύπρο και στο εξωτερικό, μεταδίδει σε τέσσερις διαφορετικές γλώσσες», προσθέτει.

Η εγκυρότητα και η αντικειμενικότητα ως κόρη οφθαλμού

Ερωτηθείς ποια ήταν η κύρια αρχή την οποία πάντοτε ακολούθησε όσον αφορά τη δημοσιογραφία στο ΚΥΠΕ αλλά και τη λειτουργία του απαντάει «πρώτα και πάνω απ’ όλα η εγκυρότητα».

«Για μένα ήταν το Άλφα και το Ωμέγα η εγκυρότητα», τονίζει, «όλες οι πληροφορίες που μεταδίδονται από το ΚΥΠΕ να είναι διασταυρωμένες, να είναι σίγουρες».

Γιατί, σημειώνει, «λόγω του ότι ήταν το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων θα έπρεπε να μεταδίδουμε έγκυρες πληροφορίες και μάλιστα με αντικειμενικότητα να μεταδίδουμε όλες τις θέσεις».

Ήταν, αναφέρει ο κ. Πενηνταέξ, «πολύ βασικό στοιχείο αυτό γιατί η εγκυρότητα είναι το Άλφα και το Ωμέγα στη δημοσιογραφία και θεωρώ ότι το κράτησα ως κόρη οφθαλμού κατά τη διάρκεια της θητείας μου εδώ στο πρακτορείο».

Η διεθνής δράση του ΚΥΠΕ

Κληθείς να πει λίγα λόγια και τη δράση του ως εκπρόσωπος του ΚΥΠΕ στα διεθνή φόρα των πρακτορείων ειδήσεων απαντάει ότι «το ΚΥΠΕ στο επίπεδο του εθνικού πρακτορείου ειδήσεων παίζει και το δικό του ρόλο στο εξωτερικό».

Συμμετέχει, λέει, «σε πάρα πολλές συμμαχίες πρακτορείων ειδήσεων», προσθέτοντας ότι «το ΚΥΠΕ έχει υπογράψει συμφωνίες συνεργασίας με πάνω από 30 εθνικά πρακτορεία ειδήσεων».

Το ΚΥΠΕ, προσθέτει, είναι μέλος της Συμμαχίας των Πρακτορείων Ειδήσεων της Μεσογείου από το 1993. «Από το 2002 είμαι ΓΓ αυτής της Συμμαχίας που είναι η πιο ψηλή θέση σ’ αυτή τη Συμμαχία. Αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αυτό», σημείωσε. Ο κ. Πενηνταέξ αναφέρει επίσης ότι έχει επανεκλεγεί 7 φορές για τριετή θητεία, μάλιστα και χωρίς ανθυποψήφιο.  «Στο εξωτερικό δεν μετρά το μέγεθος της χώρας σου αλλά τι δράση επιδεικνύεις και ποιος είσαι», συμπληρώνει.

Ταυτόχρονα, συνεχίζει, το ΚΥΠΕ είναι και μέλος της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας των Πρακτορείων Ειδήσεων στο Ανώτατο Συμβούλιο της οποίας ο ίδιος υπηρέτησε για τρία χρόνια ενώ θήτευσε επίσης ως Πρόεδρος της Συμμαχίας Πρακτορείων Ειδήσεων των Βαλκανίων και της Νοτιανατολικής Ευρώπης.

Το ΚΥΠΕ, αναφέρει, «είναι επίσης μέλος της Συμμαχίας Πρακτορείων Ειδήσεων της Μαύρης Θάλασσας».

«Συμμετέχουμε σε διεθνή φόρα, στην Παγκόσμια Συμμαχία των Πρακτορείων Ειδήσεων. Ως εκπρόσωπος της Συμμαχίας των Πρακτορείων Ειδήσεων της Μεσογείου συμμετείχα σε πάρα πολλά συνέδρια και ΓΣ πολλών περιφερειακών συμμαχιών πρακτορείων ειδήσεων».

Είναι μια πτυχή, σημειώνει, «που ίσως να μην είναι γνωστή στην Κύπρο, όμως είναι πολύ σημαντική για την Κύπρο μας και για το ΚΥΠΕ να είναι στο χάρτη αυτής των διεθνών συμμαχιών πρακτορείων ειδήσεων».

«Θεωρώ ότι έχουμε να παίξουμε εκεί ένα ρόλο σημαντικό και είναι πολύ σημαντικό για την μικρή μας πατρίδα να ακούγεται σε αυτά τα φόρα», προσθέτει.

Η λειτουργία του ΚΥΠΕ εν μέσω πανδημίας

Σε ερώτηση πόσο επηρεάστηκε η λειτουργία του πρακτορείου από την πανδημία και πως διαχειρίστηκε την κατάσταση ο κ. Πενηνταέξ λέει ότι το ΚΥΠΕ πέρασε μέσα σε πολλά στάδια σε διαφορετικές χρονικές περιόδους.

Σίγουρα, αναγνωρίζει, «η πανδημία ήταν μια από τις δύσκολες περιόδους που πέρασε αλλά και περνά ακόμα το ΚΥΠΕ». Όμως, προσθέτει, «πιστεύω ότι έγινε σωστή διαχείριση». Εμείς, αναφέρει, εφαρμόσαμε σχέδια από την αρχή, προσθέτοντας ότι «έχουμε σχέδια B και Γ για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε και να κρατήσουμε σε λειτουργία το ΚΥΠΕ».

Ήταν, σημειώνει, «μια δοκιμασία την οποία πέρασε και περνά με επιτυχία το ΚΥΠΕ».  «Μέσα από τα μέτρα που λαμβάνονται για να προστατεύσουμε και το προσωπικό του ΚΥΠΕ αλλά και πολύ περισσότερο να κρατήσουμε τη συνέχεια του ΚΥΠΕ εφαρμόσαμε τέτοια σχέδια ούτως ώστε και στην περίπτωση που ασθενήσει κάποιος – και υπήρξαν περιπτώσεις – η λειτουργία του ΚΥΠΕ να συνεχίσει, γιατί θεωρούμε πάρα πολύ σημαντική τη συνεχή ροή ειδήσεων για το ΚΥΠΕ και για την πατρίδα μας», συμπληρώνει.

Όταν είμαστε σταθεροί στις αρχές μας δεν φοβόμαστε τίποτα

Κληθείς να πει αν υπάρχει κάτι για το οποίο μετανιώνει κατά τη θητεία του στο ΚΥΠΕ απαντάει ότι «δεν μπορώ να πω ότι μετανιώνω για κάτι», προσθέτοντας ότι «άνθρωπος ήμουν, μπορεί να έκανα λάθη. Αναγνωρίζω τα λάθη μου. Είναι μέσα από τα λάθη και τα βιώματα που ο άνθρωπος γίνεται σοφότερος».

Θεωρώ, λέει, «ότι έδωσα το είναι μου για το ΚΥΠΕ. Για μένα το ΚΥΠΕ δεν ήταν το δεύτερο μου σπίτι, ήταν το πρώτο μου σπίτι. Για 37 ολόκληρα χρόνια δεν ήξερα τι σημαίνει σπίτι και οικογένεια». Ήμουν, προσθέτει, «πάντοτε αφοσιωμένος, με πολύ πάθος και ζήλο να φέρω σε πέρας την αποστολή μου που μου εναπόθεσε η Πολιτεία βεβαίως».

«Πίστεψα πάρα πολύ στον ρόλο και στην αποστολή του ΚΥΠΕ», αναφέρει, σημειώνοντας παράλληλα ότι «θεωρώ ότι κρατήσαμε ψηλά τη σημαία την αντικειμενικότητας και της εγκυρότητας». Έδωσε το παράδειγμα του προϋπολογισμού το ΚΥΠΕ, ο οποίος τα τελευταία 37 χρόνια «περνά κάθε χρόνο ομόφωνα από όλα τα κόμματα στη Βουλή». Αυτό, σημειώνει, «λέει πολλά για μένα».

Σύμφωνα με τον Γιώργο Πενηνταέξ «κρατήσαμε ψηλά τις αρχές. Να εμπνέουμε τους δημοσιογράφους μας να λειτουργούν κατά αντικειμενικό τρόπο να κάνουν σωστά τη δουλειά τους και δεν έχουν να φοβηθούν από κανένα».

Παρεμβάσεις, λέει, «και προσπάθειες παρεμβάσεων μπορεί να υπάρξουν κατά καιρούς, όμως όταν εμείς είμαστε σταθεροί στις αρχές μας δεν φοβόμαστε τίποτα». «Κάνουμε σωστά τη δουλειά μας και στο τέλος της ημέρας όλοι το αναγνωρίζουν αυτό», προσθέτει.

Με στήριξη από το κράτος και όραμα το ΚΥΠΕ θα πάει μπροστά

Σε ερώτηση ποιες θεωρεί είναι οι προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει το ΚΥΠΕ στο εγγύς μέλλον αλλά και πιο μεσοπρόθεσμα απαντάει ότι «οι προκλήσεις για το ΚΥΠΕ και για όλα τα πρακτορεία ειδήσεων είναι πάντοτε εκεί».

Υπάρχουν, αναφέρει «τρομερές ανάγκες. Ειδικά στον τομέα της τεχνολογίας θα πρέπει το ΚΥΠΕ να αναβαθμίζεται συνεχώς. Να ακολουθεί την τεχνολογία».

Εδώ, σημειώνει, «θα πρέπει και το κράτος επειδή είναι ημικρατικός οργανισμός να εγκύψει με πολύ μεγαλύτερη προσοχή στο ΚΥΠΕ για να μπορέσει το ΚΥΠΕ να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις προκλήσεις της εποχής».

Τα πρακτορεία ειδήσεων, αναφέρει, «πρέπει να κοιτάζουν πάντοτε μπροστά να ψάχνουν και να εισάγουν νέες υπηρεσίες ούτως ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν».

«Θεωρώ ότι το ΚΥΠΕ θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις και χρειάζεται την κυβέρνηση και το κράτος να το ενισχύουν είτε με δημοσιογράφους, με νέα στελέχη και όχι να υποφέρει από υποστελέχωση και άλλα προβλήματα τα οποία παίρνουν πίσω το ΚΥΠΕ παρά να το πηγαίνουν μπροστά», λέει.

Εκφράζει επίσης την πεποίθηση ότι «έχει ένα λαμπρό μέλλον το ΚΥΠΕ φτάνει να εγκύψουμε πάνω στα προβλήματα του, να δούμε μπροστά και με όραμα να προχωρήσουμε στην επόμενη εποχή».

Τα επόμενα βήματα

Σε ερώτηση για τα επόμενα βήματα του, απαντάει ότι «κάθε αρχή και τέλος, αλλά κάθε τέλος και μια αρχή».

Θεωρώ, αναφέρει ο κ. Πενηνταέξ, «ότι οι προκλήσεις της ζωής είναι πάντοτε μπροστά μας. Κοιτάζοντας πίσω στο παρελθόν και στα βιώματα αυτά μας κάνουν σοφότερους για να σκεφτούμε κάτι καλύτερο».

Είμαι, προσθέτει, «δόξα τω Θεώ γεμάτος ενέργεια για να προσφέρω ακόμα περισσότερα και στον επαγγελματικό τομέα».

«Στον φιλανθρωπικό τομέα στον οποίο είμαι αναμεμιγμένος γύρω στα 40 χρόνια ως Πρόεδρος του Συνδέσμου Ένα Όνειρο Μια Ευχή για τα παιδιά με καρκίνο και μέλος του ΔΣ του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος της τράπεζας δοτών μυελού των οστών θα συνεχίσω, ό,τι και να συμβαίνει», διαβεβαιώνει.

Για μένα, εξηγεί, «είναι μια κατάθεση ψυχής. Θέλω να βοηθήσω όσον το δυνατόν το συνάνθρωπό μου».

Αναφέρεται επίσης σε ενδεχόμενες άλλες πρωτοβουλίες που θα αναλάβει «γιατί θα πρέπει να υπηρετήσουμε αυτό το λαό γιατί δεινοπαθεί, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα κάτω στον κόσμο και πρέπει να σταθούμε δίπλα του, να βάλουμε ένα στοπ σε αυτή την κατρακύλα και στις πολλές εκπτώσεις αξιών που δυστυχώς σήμερα βιώνουμε».