Παγκόσμιο ενδιαφέρον για το τραγούδι της Κύπρου «El Diablo»

Τι απαντά στο CNN η Έλενα Τσαγκρινού για τις αντιδράσεις

 

tsTο παγκόσμιο ενδιαφέρον έχει τραβήξει η Έλενα Τσαγκρινού που θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στη φετινή Eurovision με το πολυσυζητημένο «El Diablo».

To συγκεκριμένο τραγούδι έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σε χριστιανικές ομάδες στην Κύπρο, ενώ εναντίον του έχουν καταφερθεί τόσο η Ιερά Σύνοδος όσο και Συνδέσμοι Θεολόγων καθώς και ο Μητροπολίτης Μόρφου.

Η Ιερά Σύνοδος μάλιστα έχει καλέσει την κυβέρνηση, η οποία διορίζει το ΔΣ του ΡΙΚ και στην οποία είναι υπόλογο, να μεριμνήσει για την ακύρωση της επιλογής του συγκεκριμένου τραγουδιού και την αντικατάστασή του με άλλο «το οποίο να εκφράζει την Ιστορία, τον πολιτισμό, τις παραδόσεις και διεκδικήσεις μας».

Από την άλλη, έγιναν  απειλές από πολίτες ότι θα κάψουν τον τηλεοπτικό σταθμό ΡΙΚ εξαιτίας της επιλογής του τραγουδιού αυτού.

Από τη μεριά της η  κυβέρνηση με γραπτή δήλωση που εξέδωσε ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Βίκτωρας Παπαδόπουλος για το τραγούδι που θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στη Eurovision, ξεκαθαρίζει:

«Σεβόμαστε τις όποιες απόψεις της Ιεράς Συνόδου ή όσων διαφωνούν με τον τίτλο του τραγουδιού που θα εκπροσωπήσει φέτος την Κύπρο στη Eurovision.

Την ίδια ώρα, όμως, η Κυβέρνηση σέβεται απολύτως την πνευματική και καλλιτεχνική ελευθερία της δημιουργίας, η οποία δεν μπορεί να παρερμηνεύεται ή να περιορίζεται λόγω του τίτλου ενός τραγουδιού και δεν θα πρέπει να δίνονται διαστάσεις που δεν χρειάζονται», αναφέρει ανακοίνωση.

Θέμα στο CNN

Η Έλενα Τσαγκρινού έγινε θέμα ακόμα και στο αμερικανικό CNN, το οποίο φιλοξενεί δήλωσή της για τις αντιδράσεις που έχουν διατυπωθεί για το τραγούδι.

Σε εκτενές άρθρο στην ιστοσελίδα του, το οποίο αναπαράγουν ΜΜΕ ανά τον πλανήτη, το CNN προβάλλει το music video του «El Diablo» και αναφέρεται στις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από ιερωμένους, φιλοξενώντας δήλωση της ίδιας Έλενας Τσαγκρινού, καθώς και του διευθυντή του ΡΙΚ.

«Το “El Diablo” είναι αλληγορικό τραγούδι, για μια γυναίκα που καταφέρνει να φύγει από μια τοξική σχέση και στέλνει ένα μήνυμα δύναμης. Η μουσική, όμως, μας ενώνει όλους, δεν μας χωρίζει!

Εγώ και οι συνεργάτες μου παραμένουμε προσηλωμένοι στο στόχο μας: να εκπροσωπήσουμε επάξια την Κύπρο στον διαγωνισμό», ανέφερε η ταλαντούχα τραγουδίστρια στο CNN μετά από επικοινωνία με την δισκογραφική της εταιρεία.

Στο μεταξύ, το «El Diablo» γνωρίζει επιτυχία ανά την Ευρώπη, κατακτώντας ακόμα και το no1 στα ψηφιακά charts, ενώ το music video παραμένει σταθερά στο top3 των trends του YouTube και πλησιάζει το 1 εκατομμύριο views σε λιγότερο από επτά ημέρες.

Παράλληλα, οι fans της Eurovision το αποθεώνουν, κατατάσσοντάς το στις αγαπημένες τους φετινές συμμετοχές.

Υπενθυμίζεται πως  το τραγούδι που θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στον 65ο Διαγωνισμό της Eurovision κι έχει τίτλο: «»El DIablo» προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις . Μάλιστα πρόσφατα η αστυνομία στην Κύπρο τέθηκε σε συναγερμό μετά από απειλητικά τηλεφωνήματα αγνώστων στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, ότι θα κάψουν το κτίριο για το τραγούδι που θα εκπροσωπήσει τη χώρα στη Eurovision, ενώ την ακύρωση της συμμετοχής ζητούν με ψήφισμα πολίτες που αυτοπροσδιορίζονται ως «χριστιανοί».

Συγκεκριμένα άγνωστοι απείλησαν ότι θα κάψουν το κτίριο, εκφράζοντας έτσι την διαμαρτυρία τους για την επιλογή του τραγουδιού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το ΡΙΚ το τραγούδι «εξιστορεί την περιπέτεια μιας κοπέλας που βρίσκει τον εαυτό της δέσμια σε μια σχέση εκμετάλλευσης μ’ έναν αλήτη, εξού και τον αποκαλεί «El diablo». Πρόκειται για την αιώνια πάλη του κακού με το καλό. Μέσα από αυτή την προβληματική σχέση με σύνδρομα Στοκχόλμης (…) και παρά την παράνοια που βιώνει, στο τέλος λάμπει πάντα η αλήθεια, όπου αποζητά βοήθεια για έξοδο και αποτίναξη των δεσμών σε μια πορεία για ελευθερία».

«Ειδικά στις μέρες μας, ευελπιστούμε το τραγούδι και η σωστή του ερμηνεία να αποτελέσουν έμπνευση όχι μόνο για γυναίκες αλλά για οποιονδήποτε βιώνει παρόμοιες καταστάσεις», καταλήγει η ανακοίνωση.

Λάβρος κατά της απόφασης του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου να επιλέξει το τραγούδι με τίτλο «El DIablo» για να εκπροσωπήσει την Κύπρο και  ο γνωστός θεολόγος Θεόδωρος Κυριακού.

Χαρακτηρίζει ως απαράδεκτους τους στίχους που αναφέρονται στον διάβολο, και επιρρίπτει βαρύτατες ευθύνες στους εκπροσώπους της κυπριακής αποστολής στον διεθνή διαγωνισμό τραγουδιού που θα διεξαχθεί στο Ρότερνταμ της Ολλανδία.