Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ ζητά και τη διερεύνηση της διαρροής εγγράφων από τη Βουλή στο Al Jazeera

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επιτροπής Θεσμών ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ δήλωσε:
Σιζόπουλος«Για την ΕΔΕΚ το συγκεκριμένο σκάνδαλο του επενδυτικού προγράμματος πολιτογραφήσεων συνίσταται σε τρεις βασικές πτυχές: τις πειθαρχικές, τις ποινικές ή και τις πολιτικές ευθύνες που έχουν όσοι διαχειρίστηκαν αυτό το σκάνδαλο ή αυτό το πρόγραμμα από την αρχή της εφαρμογής του μέχρι σήμερα.  Κάτι το οποίο πρέπει να διερευνηθεί σε βάθος για να εντοπιστούν αυτοί που πραγματικά έχουν τις ευθύνες, να ονομαστούν και να τους αποδοθούν οι ευθύνες που τους αναλογούν.
Η δεύτερη πτυχή, είναι η απώλεια εσόδων από την πλευρά του κράτους κάτι το οποίο θα πρέπει να διερευνηθεί από την ελεγκτική υπηρεσία αφού παραδοθούν τα συγκεκριμένα έγραφα προς μελέτη στην βάση μιας συνεργασίας που πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και αρχές ώστε να πάρχει καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Η τρίτη πτυχή όμως είναι η διαρροή των εγγράφων προς ένα φιλοτουρκικό δίκτυο του Al Jazeera από πλευράς της βουλής και είναι επιβεβαιωμένο ότι είναι από την βουλή που έχουν διαρρεύσει, δεδομένου ότι πάνω σε αυτά έγγραφα υπάρχουν οι σφραγίδες παραλαβής από το κοινοβούλιο.
Εάν αυτά τα έγγραφα έχουν διαρρεύσει από υπηρεσιακούς παράγοντες ή από τους δεκαοκτώ βουλευτές που ήταν κάτοχοι των συγκεκριμένων εγγράφων είναι κάτι το οποίο δεν μπορούμε να γνωρίζουμε.
Όπως η διαρροή διαβαθμισμένων εγγράφων αποτελεί και μια μορφή ποινικού αδικήματος και για αυτόν τον λόγο δεν μπορεί να επικρέμαται αυτό το πρόβλημα σε βάρος του συνόλου της βουλής ή σε βάρος του συνόλου των βουλευτών που είχαν στην κατοχή τους τα συγκεκριμένα έγγραφα.
Για αυτό από την πλευρά της ΕΔΕΚ, από την στιγμή που υπήρξε μια εμπλοκή όσον αφορά την διαδικασία πρόσβασης της αστυνομίας στο κοινοβούλιο, παραλαβής των συγκεκριμένων εγγράφων και διερεύνησης της υπόθεσης για να καταλήξει στα συμπεράσματα:

  • Ποιοι είναι αυτοί που διέρρευσαν τα συγκεκριμένα έγγραφα;
  • Αυτή η διαρροή ήταν απλά για την αποκάλυψη ενός σκανδάλου;
  • Ήταν γιατί υπήρχε θέμα χρηματισμού;
  • Υπήρχε θέμα παραπλάνησης;
  • Υπήρχε ενδεχομένως άλλος λόγος για να γίνει η διαρροή;

Να μπορεί να εντοπιστεί και να γνωρίζουμε ακριβώς με ακρίβεια τί συνέβη.
Από την στιγμή που υπήρξαν τα προβλήματα που ανέφερα προηγουμένως από την πλευρά της ΕΔΕΚ θεωρήσαμε ότι είναι χρήσιμο από πλευράς της ολομέλειας του σώματος να εγκριθεί ένα συγκεκριμένο ψήφισμα στο οποίο να κάνει έκκληση σε όλους τους βουλευτές κατόχους των συγκεκριμένων διαβαθμισμένων εγγράφων να παραδώσουν τα έγγραφα αυτά στις αστυνομικές αρχές για να υποβοηθήσουμε όσο το δυνατό την διερεύνηση αυτής της υπόθεσης και ενδεχομένως της κατάληξης σε συγκεκριμένα συμπεράσματα.
Εκτιμώ και ελπίζω ότι η ολομέλεια της Βουλής μετά την σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής όταν θα κληθεί να τοποθετηθεί επί του θέματος, θα τοποθετηθεί επί της ουσίας και θα συμβάλει σε αυτό που είναι ο επιδιωκόμενος στόχος δηλαδή η πλήρης διερεύνηση όλων των πτυχών αυτού του σκανδάλου, η ενημέρωση των πολιτών, η διαφάνεια και η απόδοση ευθυνών σε οποιοδήποτε επίπεδο αυτές εντοπιστούν».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν η ολομέλεια θα τοποθετηθεί επί του ψηφίσματος σας αυτήν την Πέμπτη ή και ενδεχομένως την επόμενη Πέμπτη, ο κ. Σιζόπουλος απάντησε :
«Όχι αυτήν την Πέμπτη την επόμενη».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για ότι ο κ. Σιζόπουλος μίλησε για χρηματισμό ή και για σχέση με το κυπριακό, απάντησε:
«Όχι δεν υπάρχουν οποιαδήποτε στοιχεία, υπάρχουν όμως υποθέσεις. Γι’ αυτό ακριβώς ζητούμε και την διερεύνηση, μπορεί να είναι τυχαία η διαρροή; Μάλλον όχι. Η διαρροή είναι σκόπιμη, άρα για να γίνει μια σκόπιμη διαρροή σε ένα τέτοιο ενδεχομένως φιλοτουρκικό δίκτυο δεν είναι απλά και μόνο η αποκάλυψη ενός σκανδάλου και η κάθαρση.
Ενδεχομένως να υπάρχει θέμα χρηματισμού, ενδεχομένως να υπάρχει θέμα παραπλάνησης των κατόχων και να το δώσουν ενδεχομένως χωρίς την θέληση τους, μπορεί να υπάρχουν και άλλοι λόγοι χωρίς να αποκλείω ενδεχομένως  και λόγω της κρίσιμης φάσης που θα εισέλθει το κυπριακό ή που ήταν έτοιμο το κυπριακό να εισέλθει, να χρησιμοποιηθεί και αυτό ακριβώς σε μια προσπάθεια υπονόμευσης περαιτέρω της κρατικής υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Γιατί δεν είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο κανάλι στην ουσία έχει προβεί σε διάφορες ενέργειες και σε διάφορες εκπομπές του υπονομεύοντας και την Κυπριακή και την Ελληνική Δημοκρατία. Άρα λοιπόν στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να τοποθετηθούν όλες οι παράμετροι, να γίνει μια πλήρης διερεύνηση για να δούμε τελικά αν έχουμε δυνατό να καταλήξουμε σε κάποια ή σε κάποιες από αυτές τις εκδοχές».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ότι το Al Jazeera ενδεχομένως να έκανε την διαρροή για αλλότριους σκοπούς ο κ. Σιζόπουλος απάντησε:
«Δεν μπορώ να γνωρίζω τις προθέσεις κανενός. Εγώ αυτό που μπορώ να πω είναι ότι τον Νοέμβριο του 2014 είχα κάνει μια δημοσιογραφική διάσκεψη και παράθεσα ακριβώς στοιχεία για παράτυπες παραχωρήσεις διαβατηρίων στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος και είχα ζητήσει ακριβώς από τις αρχές να κάνουν διερεύνηση και ανάκληση αυτών των διαβατηρίων τα οποία παραχωρήθησαν κατά τρόπο παράτυπο.
Θα πρέπει να σας πω με έκπληξη και με λύπη μου ότι δεν υπήρξε καμία απολύτως υποστήριξη από τα υπόλοιπα κόμματα, ούτε και οποιαδήποτε προβολή αυτού του ζητήματος, και σας παραπέμπω ακριβώς στο ΚΥΠΕ που είναι ήδη αναρτημένη η συγκεκριμένη ανακοίνωση.
Να σας υπενθυμίσω ότι το 2016 ως ΕΔΕΚ ζητήσαμε μέσω του Κοινοβουλίου να δοθούν στοιχεία για την εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος. Δεν υπήρξε καμία υποστήριξη από κανένα κοινοβουλευτικό κόμμα. Και να υποθέσω ότι η διαρροή, όλων αυτών των στοιχείων στο All Jazeera ήταν απλά για να αποκαλυφθεί ένα σκάνδαλο, για να μπορέσουμε να δώσουμε λύση στο πρόβλημα; Θα μπορούσαμε αν θέλαμε να το διαρρεύσουμε και σε άλλα δίκτυα, θα μπορούσαμε να κάναμε και επίσημη καταγγελία στην Κυπριακή Δημοκρατία θα μπορούσαμε να κάναμε τις καταγγελίες επίσημα στο κοινοβούλιο και ας έχουν την ευθύνη όλοι αυτοί οι οποίοι θα προχωρούσαν σε συγκάλυψη σκανδάλων. Εξάλλου δεν είναι το πρώτο σκάνδαλο που συγκαλύφθηκε αν το δούμε από την περίοδο του Χρηματιστηρίου μέχρι σήμερα.
Άρα λοιπόν εγώ δεν θεωρώ ότι είναι ενδεχομένως πρόθεση αποκάλυψης του σκανδάλου μόνο το ότι πήγε στο All Jazeera. Eνδεχομένως υπάρχουν και άλλοι λόγοι.
Άρα θα πρέπει να διερευνηθούν και χαίρομαι πραγματικά που κάποιοι ξαφνικά θυμήθηκαν ότι υπάρχουν και σκάνδαλα, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχω ακούσει για τα σκάνδαλα που έχουν πει για το θέμα του χρηματιστηρίου και τις επενδυτικές εταιρείες, για το θέμα των Κυπριακών Αερογραμμών, για τα θέματα του Ακτινοθεραπευτικού του Νοσοκομείου Λεμεσού και για όλα τα υπόλοιπα που αποκαλύψαμε, για το Τραπεζικό σκάνδαλο, για το σκάνδαλο του Συνεργατισμού. Εκεί δεν υπήρχαν ευαισθησίες. Ξαφνικά οι ευαισθησίες εμφανίστηκαν μόνο τώρα.
Εύχομαι και ελπίζω ότι αυτή θα είναι μια νέα αρχή για να μπορέσουν ακριβώς να βγουν στην επιφάνεια και στο προσκήνιο, όλα αυτά τα σκάνδαλα.
Πόσα χρόνια ζητώ να μας δώσουν τα πορίσματα συγκεκριμένων σκανδάλων στη Βουλή. Γιατί δεν μας τα δίνουν;
Έγινε πόρισμα για το σκάνδαλο ενδεχομένως του Ακτινοθεραπευτικού του Νοσοκομείου Λεμεσού; Γιατί δεν δίνεται στη Βουλή; Γιατί δεν δίνονται στη Βουλή ενδεχομένως οι λόγοι για άλλα σκάνδαλα; Των Κυπριακών Αερογραμμών το έχουμε πει προηγουμένως. Του χρηματιστηρίου; Ποιος τιμωρήθηκε; Το θέμα του Τραπεζικού σκανδάλου; Το θέμα του κουρέματος των καταθέσεων; Το θέμα της μεταφοράς χρημάτων κατά συρροή από τις Τράπεζες στο εξωτερικό για σκοπούς αμφίβολων επενδύσεων και παραχώρηση επισφαλών δανείων που μας οδήγησαν στην κρίση του 2012-2013;
Πόσα εκατομμύρια πλήρωσε ο φορολογούμενος πολίτης για να ενισχύσουμε τη νομική υπηρεσία για να ολοκληρώσει αυτό το σκάνδαλο; Ζητήσαμε να δοθούν τα DVD των κλειστών κυκλωμάτων των κτιρίων διοίκησης την εβδομάδα που οι Τράπεζες ήταν κλειστές για να δούμε ακριβώς οι αξιωματούχοι των Τραπεζών που εισέρχονταν σε αυτά τα κτίρια, τι έκαναν; Απλά έκαμναν διακοπές; Άλλαζαν στοιχεία στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και δεδομένα; Μετέφεραν καταθέσεις στο εξωτερικό έναντι ενδεχομένως αμοιβής; Γιατί αρνούνται να τα δώσουν αυτά; Γιατί δεν τα αποκαλύπτουν; Και γιατί υπάρχει μια ένοχη σιωπή από τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα. Αυτά είναι ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν.
Και ότι σήμερα επιχειρείται μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού είναι δεδομένη. Πρόσφατα έχουμε και το θέμα της FOCUS. Τι έγινε με το θέμα της Focus; Γιατί δεν προχώρησε η ολοκλήρωση της έρευνας; Να δούμε που κατέληξαν αυτά τα 50 εκατομμύρια και με ποιες διαδικασίες. Εμείς από την πλευρά της ΕΔΕΚ το έχουμε ξεκαθαρίσει.
Το μέτωπο σύγκρουσης με τη διαφθορά, την αδιαφάνεια και τα σκάνδαλα είναι ανοικτό. Παραμένει ανοικτό και έναντι οποιουδήποτε τιμήματος θα συνεχίσουμε να το υπερασπιζόμαστε στη βάση στοιχείων, στη βάση τεκμηρίων, και στη βάση υποθέσεων».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το πόρισμα της Βουλής γύρω από την διαρροή, ο κ. Σιζόπουλος απάντησε:
«Η έρευνα της βουλής αποφάνθηκε μέσα από έκθεση ότι δεν είναι από τους υπηρεσιακούς και εμείς θέλουμε αυτή η έρευνα να επιβεβαιωθεί και από τις Αστυνομικές αρχές για να είμαστε απόλυτα σίγουροι και σωστοί».