Επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και πολιτών στο κέντρο της Λευκωσίας

imagewΕπεισόδια σημειώθηκαν χθες  στο κέντρο της Λευκωσίας, με τους αστυνομικούς να προβαίνουν σε χρήση βίας κατά πολιτών, στο πλαίσιο διαμαρτυρίας ομάδων από αντιφασιστικό χώρο – Εξωκοινοβουλευτική Αριστερά – Ριζοσπαστική οικολογία. Η πορεία ονομάστηκε “Ως Δαμαί με τον κρατικό αυταρχισμό”.

Αστυνομικοί  χτύπησαν διαμαρτυρόμενους με γκλοπ, έσυραν άτομα στο έδαφος, ενώ έκαναν αυξημένη χρήση δακρυγόνων. Επίσης έγιναν ρίψεις νερού με το όχημα “Αίαντας”.

Την ώρα των επεισοδίων χτυπήθηκαν από αστυνομικούς γυναίκες και παιδιά. Η Αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις. Επίσης μοίρασε εξώδικα πρόστιμα, αφού έγινε παραβίαση επιδημιολογικών μέτρων.

Τα πιο πάνω σημειώθηκαν στη λεωφόρο Στασίνου, στους γύρω δρόμους και στο πάρκο Κολοκάση.

Η διαμαρτυρία οργανώθηκε από οργανωμένα σύνολα, τα οποία διαμαρτύρονται για τη διαχείριση της πανδημίας, αλλά και τη διαφθορά.

Υπενθυμίζεται ότι με αφορμή την πορεία, η Αστυνομία έχει εκδώσει από την Παρασκευή ανακοίνωση, με την οποία εφιστούσε την προσοχή σε όλους τους πολίτες, αφού απαγορεύονται οι μαζικές συγκεντρώσεις, ένεκα των επιδημιολογικών μέτρων που βρίσκονται σε ισχύ.

Έρευνα ζητά ο Αρχηγός

Τη διενέργεια έρευνας από την Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας (ΑΑΔΙΠΑ), σε σχέση με τη χθεσινή διαμαρτυρία πολιτών στη Λευκωσία, κατά την οποία η Αστυνομία προχώρησε σε 11 συλλήψεις, ζητά μέσω επιστολής που απέστειλε  , ο Αρχηγός Αστυνομίας, Στέλιος Παπαθεοδώρου.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος του Κλάδου Επικοινωνίας της Αστυνομίας, συγκεκριμένα ο Αρχηγός Αστυνομίας θα αποστείλει επιστολή στην ΑΑΔΙΠΑ, με σκοπό τη διενέργεια έρευνας από μέρους της, για το κατά πόσον ασκήθηκε υπέρμετρη ή δυσανάλογη βία κατά οποιουδήποτε προσώπου από μέλη της Αστυνομίας, κατά τη χθεσινή διαμαρτυρία πολιτών.

Επίσης, σημείωσε ότι η διερεύνηση από πλευράς της ΑΑΔΙΠΑ θα διασφαλίσει την αντικειμενική και αμερόληπτη εξέταση του θέματος.

Σημειώνεται ότι χθες σημειώθηκαν επεισόδια και 11 συλλήψεις προσώπων κατά τη διαμαρτυρία που πραγματοποιήθηκε από ομάδες πολιτών στο κέντρο της Λευκωσίας, παρά το διάταγμα απαγόρευσης, ενώ η αστυνομία εξέδωσε έξι εξώδικες καταγγελίες, που αφορούν στον περί Λοιμοκάθαρσης Νόμο.

Οι καταγγελίες αφορούσαν, μεταξύ άλλων, σε επίθεση κατά αστυνομικού, σε αντίσταση κατά τη νόμιμη σύλληψη και σε οχλαγωγία.

Εξάλλου, ισχυρή αστυνομική δύναμη βρέθηκε σε διάφορα σημεία της Πρωτεύουσας, με στόχο την πρόληψη και καταστολή της διαμαρτυρίας.

Αντιδράσεις

Το Κ.Σ. ΕΔΕΚ με ανακοίνωση καταδίκασε την υπέρμετρη βία που υπέδειξαν χθες οι αστυνομικές αρχές στην εκδήλωση διαμαρτυρίας στη Λευκωσία και τονίζει πως τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεν τιμούν ούτε την αστυνομία ούτε καθρεφτίζουν τον αναγκαίο σεβασμό που οφείλει ένα ευρωπαϊκό κράτος να επιδεικνύει απέναντι στους πολίτες του.
Επαναλαμβάνουμε πως το δικαίωμα των πολιτών στην διαμαρτυρία, με κοσμιότητα και χωρίς προκλήσεις που αποβαίνουν σε βάρος των διεκδικήσεων τους, είναι αναφαίρετο.
Η αστυνομία οφείλει να επιδεικνύει σεβασμό απέναντι στους πολίτες και στις διεκδικήσεις τους.

Το ΑΚΕΛ με ανακοίνωση του αναφέρει ότι “η απρόκλητη και αδικαιολόγητη αστυνομική βία εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών, χθες στη Λευκωσία, συνιστά νέο επεισόδιο στον αυταρχισμό και την αλαζονεία της κυβέρνησης Αναστασιάδη-Συναγερμού. Η Υπουργός Δημόσιας Τάξης και ο Αρχηγός της Αστυνομίας πρέπει να δώσουν απαντήσεις για τις εντολές που έδωσαν χθες και να μην επιχειρήσουν να μετακυλίσουν τις ευθύνες αλλού.

Γίνεται ξανά φανερό ότι αποτελεί πολιτική επιλογή της κυβέρνησης Αναστασιάδη-Συναγερμού να μετέλθει, ανάμεσα σε άλλα, τον αυταρχισμό και την κρατική καταστολή απέναντι στη λαϊκή οργή για τα αδιέξοδα στα οποία οδήγησε τη χώρα. Πρόκειται για μια πορεία επικίνδυνη για τις δημοκρατικές ελευθερίες των πολιτών και το κράτος δικαίου.

Οι συνολικές πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης δεν αναιρούν τις ευθύνες της Υπουργού, η οποία άλλωστε έχει δείξει δείγματα γραφής της νοοτροπίας και των πρακτικών της. Η Υπουργός οφείλει να πάψει να κρύβεται. Η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης για τα κρούσματα κρατικού αυταρχισμού και η παραίτηση της Υπουργού αποτελεί μονόδρομο.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θα κληθεί να λογοδοτήσει ενώπιον της Βουλής, όπου θα εγγράψει το θέμα το ΑΚΕΛ, τόσο για τις εντολές που έδωσε στην αστυνομία κατά τη χθεσινή διαδήλωση όσο και για τη συνεχιζόμενη αντισυνταγματική απαγόρευση των διαδηλώσεων.”

Η Συμμαχία Πολιτών καταγγέλλει την υπέρμετρη βία  από μέρους της Αστυνομίας και ζητά  διερεύνησης.
“Δηλώνουμε υπέρμαχοι της τήρησης των μέτρων υγειονομικής προστασίας λόγω της πανδημίας και αντιλαμβανόμαστε πλήρως την αναγκαιότητα της εποπτείας εφαρμογής τους. Ωστόσο, δεν μπορεί η πανδημία να αποτελεί δικαιολογία για άσκηση της οποιασδήποτε μορφής βίας, ή να καταπατείται το αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών στη διαμαρτυρία.
Η Συμμαχία Πολιτών απαιτεί άμεση, λεπτομερή και ανεξάρτητη έρευνα των γεγονότων, προκειμένου να διαπιστωθεί η πάσα αλήθεια και να αποδοθεί δικαιοσύνη.”

Πρόεδρος ΔΗΣΥ

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος τυ ΔΗΣΥ αν΄έφερε:

“Τα όσα έγιναν χθες στο κέντρο της Λευκωσίας δεν τιμούν τη χώρα μας.

Ως Δημοκρατικός Συναγερμός καταδικάζουμε έντονα την υπέρμετρη βία που ασκήθηκε χθες από την αστυνομία και ζητούμε εξηγήσεις τονίζοντας οτι η έρευνα θα πρέπει να διενεργηθεί από ανεξάρτητη επιτροπή αφού η Αστυνομία δεν μπορεί να ελέγξει τον εαυτό της.

Την ίδια ώρα, με δεδομένο το δικαίωμα του κάθε πολίτη να διαμαρτύρεται, καταδικαστέα είναι και η παραβίαση των διαταγμάτων κατά του κορωνοϊού.

Σ’ αυτό τον δύσκολο και άνισο αγώνα κατά της πανδημίας η τήρηση των μέτρων και η εφαρμογή των διαταγμάτων πρέπει να γίνεται από όλους χωρίς εξαιρέσεις.”

Κίνημα Οικολόγων

“Με μεγάλη μας λύπη παρακολουθήσαμε τα χθεσινά αιματηρά επεισόδια κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης κατά της διαφθοράς στη Λευκωσία.

Με μεγάλο προβληματισμό και έκπληξη παρακολουθήσαμε τη στάση της Αστυνομίας, η οποία πριν καν ξεκινήσει η διαδήλωση, ανέμενε τους διαδηλωτές με το όχημα «Αίαντας» και πάνοπλους αστυνομικούς, έτοιμη για βίαιη αντιπαράθεση με τους διαδηλωτές.

Οι εικόνες με τους διαδηλωτές να αιμορραγούν, τα δακρυγόνα, τα σπρέι πιπεριού και το κανόνι νερού, αποδεικνύουν την υπέρμετρη βία που ασκήθηκε από πλευράς της Αστυνομίας.

Οι σκηνές βίας που διαδραματίστηκαν δεν περιποιούν τιμή για κανένα. Πώς μπορεί να δικαιολογηθεί η χρήση τέτοιας αστυνομικής βίας προς διαμαρτυρόμενους πολίτες; Ποιος έδωσε διαταγές για αυτές τις ενέργειες κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης; Ποιος θα αναλάβει την πολιτική ευθύνη για αυτά τα φαινόμενα; Μήπως θα επιχειρηθεί και πάλι να μετακυλιστεί η ευθύνη στην Αστυνομία; Ποιες οι ευθύνες της πολιτικής προϊστάμενης της Αστυνομίας, της υπουργού κ. Γιολίτη; Μήπως αυτά τα γεγονότα αποτελούν ακόμα ένα λόγο για παραίτηση;

Η Κυβέρνηση φαίνεται να έχει ξεπεράσει κάθε όριο.”

Κίνημα Αλληλεγγύη

“Με την χθεσινή υπέρμετρη βία που επέδειξε η Αστυνομία Κύπρου και οι δυνάμεις καταστολής εναντίον διαδηλωτών, αποδεικνύεται ότι έχει καταλυθεί η δημοκρατία και μας θυμίζουν εικόνες από την αμερικανική βία εναντίον του George Floyd, οι οποίες πυροδότησαν κύμα αντιδράσεων σε ολόκληρο τον πλανήτη με το σύνθημα Black Lives Matters.
Δεν γίνονται αποδεκτές σε καμμιά περίπτωση αυτές οι δικτατορικές συμπεριφορές που παραπέμπουν στα μαύρα χρόνια του ολοκληρωτισμού.
Θα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες και οι υπεύθυνοι να παραιτηθούν και να φύγουν.
Όσο αφορά στους διαδηλωτές, νομίζουμε πώς η δράση τους δεν ήταν σύννομη προς τις διατάξεις για την προστασία από τη διασπορά του κορωνοϊού, εν τω μέσω αιματηρών μέτρων για την οικονομία και την επιβίωση του λαού (δεδομένου ότι με διατάγματα απαγορεύονται οι διαδηλώσεις), αλλά εκτιμούμε ότι όλες αυτές οι δήθεν αυθόρμητες κινητοποιήσεις είναι κατευθυνόμενες από το ΑΚΕΛ και άλλους «νεοφανείς» επαναστάτες που για χρόνια απομυζούσαν τον Δημοκρατικό Συναγερμό και την εξουσία.
Ανάμεσά τους φυσικά, υπήρξαν και αγνοί αγανακτισμένοι πολίτες. Σημασία όμως έχει ότι η εκδήλωση δεν ήταν αυθόρμητη αλλά καθοδηγούμενη.”

ΔΗΚΟ

“Ως Δημοκρατικό Κόμμα καταδικάζουμε με τον πλέον έντονο τρόπο την υπερβολική βία που άσκησε χθες η αστυνομία εναντίον πολιτών που διαδήλωναν κατά της διαφθοράς.
Ο τρόπος που ενήργησε η αστυνομία συνιστά επικίνδυνη εκτροπή από τη δημοκρατία και συμπεριφορά αυταρχικού καθεστώτος.
Είναι απαράδεκτο η κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ να χρησιμοποιεί τα υγειονομικά μέτρα ως πρόσχημα για να αποσιωπεί την κριτική που ασκείται εναντίον της.
Για τα έκτροπα υπάρχει ξεκάθαρη πολιτική ευθύνη η οποία πρέπει να αναληφθεί. Ως Δημοκρατικό Κόμμα αναμένουμε ότι η Υπουργός Δικαιοσύνης θα πράξει το αυτονόητο: να παραιτηθεί.”