Μεγάλη επιχείρηση εξάρθρωσης σπείρας παραποίησης φαρμάκων στην ΕΕ


 Η αστυνομία στο Πόζναν συνέλαβε 13 άτομα και κατάσχεσε εκατοντάδες farmaka_9_0χιλιάδες ψεύτικα φαρμακευτικά προϊόντα και φάρμακα σε κοινή επιχείρηση την περασμένη εβδομάδα με αξιωματικούς από τη Γαλλία και την Ιταλία, η οποία συντονίστηκε από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF).

Οι συλληφθέντες ήταν Πολωνοί και Γάλλοι υπήκοοι. Τα κατασχεθέντα προϊόντα κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα φαρμακευτικών προϊόντων, από ογκολογικά και ψυχοτρόπα φάρμακα έως αναβολικά στεροειδή και τα λεγόμενα προϊόντα δραστικότητας. Η αστυνομία βρήκε επίσης 15 κιλά δραστικών ουσιών, καθώς και άλλα ημιτελή προϊόντα για την παραγωγή φαρμάκων, αξίας συνολικής αξίας τουλάχιστον 25 εκατομμυρίων ζλότι (5,6 εκατομμύρια ευρώ).

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε από το Διεθνές Κεντρικό Γραφείο Ερευνών της Αστυνομίας (CBŚP) στην Πολωνία. Οι αξιωματικοί εργάστηκαν για αρκετούς μήνες για να εντοπίσουν τα μέλη της ομάδας οργανωμένου εγκλήματος πίσω από την απάτη και πώς λειτουργούσαν.

Ο OLAF λειτούργησε ως συντονιστής μεταξύ των αξιωματικών στην Πολωνία, της Γαλλικής Χωροφυλακής (OCLAESP), της Ιταλικής Αστυνομίας και της Ιταλικής Τελωνειακής Υπηρεσίας.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι τα τελευταία τρία χρόνια, δώδεκα περίπου άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη ως μέρος μιας διεθνούς ομάδας οργανωμένου εγκλήματος είχαν εισαγάγει σχεδόν μισό τόνο δραστικών ουσιών στην Πολωνία από την Ασία. Στη συνέχεια αποστέλλονταν σε άλλες χώρες όπου χρησιμοποιούνται για την παρασκευή πλαστών φαρμάκων. Δεκάδες εκατομμύρια πλαστά φαρμακευτικά προϊόντα, μιμούμενα μερικές από τις πιο γνωστές μάρκες στον κόσμο, στη συνέχεια βρήκαν το δρόμο τους πίσω στην πολωνική αγορά ή πωλήθηκαν σε καταναλωτές σε όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ μέσω ηλεκτρονικών καταστημάτων.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η συμμορία είχε κλέψει επίσης σημαντικές ποσότητες γνήσιων φαρμακευτικών προϊόντων από εργοστάσια παραγωγής, τα οποία επίσης πωλήθηκαν παράνομα.

Τα έσοδα από τις πωλήσεις πλαστών και παράνομων προϊόντων χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά ορισμένων ακινήτων, τα οποία κατασχέθηκαν επίσης από την πολωνική αστυνομία.

Κατά τη διάρκεια των επιδρομών κατασχέθηκαν επίσης πλαστά έγγραφα, όπως δελτία ταυτότητας, αριθμός πυροβόλων όπλων, διάφορες ποσότητες παράνομων ναρκωτικών, πολλά πολυτελή οχήματα και μεγάλη ποσότητα μετρητών.

Οι κρατούμενοι μπορούν επίσης να αντιμετωπίσουν κατηγορίες για κίνδυνο στη δημόσια υγεία μέσω της παραγωγής, αποθήκευσης και πώλησης πλαστών φαρμάκων, καθώς και παράνομης εισαγωγής δραστικών ουσιών και τελικών φαρμακευτικών προϊόντων και ξεπλύματος χρημάτων από εγκληματικές δραστηριότητες. Εννέα από τους κρατούμενους βρίσκονται σε αστυνομική κράτηση εν αναμονή δίκης. Η υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη και η αστυνομία δεν αποκλείει περαιτέρω συλλήψεις.