Ζαχάροβα:Η Δύση δεν δίνει δεκάρα για τον Ναβάλνι

Η Δύση δεν ενδιαφέρεται για την υπόθεση Ναβάλνι καθώς πάντα μπορεί να βρει μια δικαιολογία για την επιβολή κυρώσεων εκτίμησε η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Για το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας μίλησε η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα σημειώνοντας ότι η Δύση δεν χρειάζεται κάποιον συγκεκριμένο λόγο για κυρώσεις σχετικά με την υπόθεση του Αλεξέι Ναβάλνι καθώς μπορεί πάντα να επινοήσει μια δικαιολογία.

«Δεν δίνουν δεκάρα για την ουσία της υπόθεσης [Ναβάλνι] και αυτό είναι σίγουρο. Απλά χρειάζονται μια δικαιολογία. Εάν υπάρχει λόγος, θα τον πάρουν από την πιο σκοτεινή υπόθεση, αν δεν υπάρχει λόγος, θα τον εφεύρουν. Χρησιμοποίησαν αυτήν τη μέθοδο το 2020, 2016, 2011. Ακολουθούν αυτήν την πολιτική απόπειρας περιορισμού για πολλά χρόνια» είπε η κα Ζαχάροβα.

Την Τρίτη, δικαστήριο της Μόσχας καταδίκασε τον Ναβάλνι σε ποινή φυλάκισης 3,5 ετών, αντικαθιστώντας την ποινή που είχε ανασταλεί σε υπόθεση οικονομικής παράβασης για δωροδοκίες. Πάντως, λαμβάνοντας υπόψη τον χρόνο που ο Ναβάλνι έχει ήδη περάσει σε κατ’ οίκον περιορισμό, η πραγματική ποινή θα είναι 2 χρόνια και 8 μήνες, όπως εξήγησε το ρωσικό δικαστήριο.

Ο Ναβάλνι επέστρεψε στη Ρωσία από τη Γερμανία τον περασμένο μήνα αφού έλαβε ιατρική θεραπεία μετά από την υποτιθέμενη δηλητηρίασή του, με δήθεν ίχνη του νευροτοξικού παράγοντα Novichok.

Ωστόσο, η Ρωσία έχει εισπράξεις συνεχόμενες αρνήσεις από κράτη της ΕΕ στα επανειλημμένα αιτήματά της για δείγματα παρουσίας χημικών ουσιών στις εξετάσεις του Ρώσου αντιπολιτευόμενου, ως αποδεικτικά στοιχεία.