Μέσω των πρακτικών Ολομέλειας η δημοσιοποίηση της λίστας Γιωρκάτζη

Στην Ολομέλεια της Βουλής οδηγείται αύριο η απόφαση για δημοσιοποίηση της λίστας Γιωρκάτζη από το σώμα.  Αφού ψηφιστεί η απόφαση από την Ολομέλεια, η λίστα θα δοθεί στη δημοσιότητα μέσω της ιστοσελίδας της Βουλής.

imagewΚατά τη σημερινή συνεδρία της Ad Hoc  Επιτροπής για τη Διερεύνηση Θεμάτων που αφορούν σε Δάνεια Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων, στην παρουσία των Νομικών Συμβούλων της Βουλής Κρις Τριανταφυλλίδη, Σίμου Αγγελίδη και Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, συζητήθηκε ο τρόπος της δημοσιοποίησης της λίστας και αποφασίστηκε όπως αυτή δοθεί μέσω της ιστοσελίδας ως μέρος των πρακτικών της αυριανής συνεδρίας.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής ο Πρόεδρος της  Βουλής Αδάμος Αδάμου είπε πως η υπάρχει σχέδιο απόφασης που θα αναγνωστεί στην Ολομέλεια αύριο και αφού ψηφιστεί η λίστα Γιωρκάτζη θα δοθεί στη δημοσιότητα.

Όπως είπε, θα διευκρινιστεί πως το περιεχόμενο της λίστας, δηλαδή τα ονόματα φυσικών προσώπων και εταιρειών, αφορά την περίοδο κατά την οποία η λίστα δόθηκε στη Βουλή και όχι σήμερα. Η λίστα, πρόσθεσε, θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Βουλής ως συνέχεια των πρακτικών που τηρούνται κατά την Ολομέλεια. Αυτό σημαίνει, είπε, δημοσιοποίηση της λίστας εντός της Βουλής.

«Αυτή η ιστορία βαίνει στο τέλος της», είπε ο κ. Αδάμου σημειώνοντας πως η ad hoc Επιτροπή δεν έχει μόνο αυτό το θέμα να ασχοληθεί και δεν θα σταματήσει να εργάζεται με το τέλος της υπόθεσης της λίστας Γιωρκάτζη και τη δημοσιοποίησή της. Δεν καταργείται η Επιτροπή, έχει μια πλειάδα άλλων θεμάτων που έθεσαν οι συνάδελφοι και θα τεθούν στις επόμενες συνεδρίες», είπε και σημείωσε πως όσα δεν προλάβει αυτή η Επιτροπή να εξετάσει, θα οδηγηθούν στη Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές του Μαΐου.

Ερωτηθείς αν η αυριανή απόφαση της Ολομέλειας χρειάζεται υπογραφή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και δημοσιοποίηση στην επίσημη εφημερίδα της Βουλής, είπε πως αυτό ήταν ένα από τα θέματα που υπήρχε μια διχογνωμία εντός της Επιτροπής, αλλά όπως έκριναν και οι νομικοί σύμβουλοι πως δεν χρίζει να δημοσιευτεί στην επίσημη εφημερίδα.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Αδάμου είπε πως το κύριο αντικείμενο της σημερινής συνεδρίας ήταν ο τρόπος δημοσιοποίησης της λίστας, ώστε αυτή η απόφαση να μην προσβάλλεται εύκολα ενώπιον Δικαστηρίου.

Ερωτηθείς αν ένα από τα επόμενα θέματα της Επιτροπής αποτελούν οι πληροφορίες για αριθμό βουλευτών που δεν έχουν φορολογικό φάκελο, ο κ. Αδάμου είπε πως αυτό είναι ένα θέμα που τέθηκε από βουλευτές. Αυτή η Επιτροπή δεν θα σταματήσει να εργάζεται. Δεν είναι μόνο αυτή η πληροφόρηση που είχαμε ότι υπάρχουν και συνάδελφοι βουλευτές που δεν έχουν φορολογικό φάκελο», αλλά είναι και άλλα θέματα. Όπως είπε, αυτή είναι μια πληροφορία η οποία θα πρέπει να επιβεβαιωθεί αλλά και να ακουστεί και ο αντίλογος.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Αδάμου ανέφερε πως η λίστα Γιωρκάτζη δεν έπρεπε να είχε έρθει στη Βουλή με τον τρόπο που ήρθε καθώς περιλαμβάνει στοιχεία, τα οποία δεν είναι η δουλειά του σώματος για να εξετάσει. Αν ήθελαν να στείλουν τέτοια λίστα, θα έπρεπε να είχαν στείλει μια λίστα που αφορά Βουλευτές, αφορά Υπουργούς, αφορά άτομα των θεσμικών οργάνων και όχι εταιρείες, Δημάρχους, Κοινοτάρχες», είπε και τόνισε πως με την αυριανή απόφαση για δημοσιοποίηση της λίστας αισθάνεται ανακουφισμένος καθώς ήταν ένα από τα δύο θέματα που είχε βάλει ως στόχο στο σύντομο διάστημα της θητείας του.