Ο ευρωβουλευτής Κ.Μαυρίδη επικρίνει τον Μπορέλ για την στάση του Ε.Σ. έναντι Τουρκίας


Παρέμβαση είχε ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης για το ζήτημα των τουρκικών παράνομων ενεργειών στα Βαρώσια στη σχετική συζήτηση στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στηλιτεύοντας την μέχρι τώρα στάση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απέναντι στην Τουρκία.
Στην παρέμβαση του ο Κύπριος Ευρωβουλευτής ανέφερε τα ακόλουθα:
«Το μέγιστο ζήτημα ενώπιον μας είναι ότι αυτό το ψήφισμα στέλνει ξεκάθαρα δύο μηνύματα στην Τουρκία για τις παρανομίες της στα Βαρώσια. Ζητάμε: Πρώτον την μεταβίβαση της περιοχής στους νόμιμους κατοίκους της υπό την προσωρινή διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών και επιπλέον, ζητάμε από την Τουρκία να αποσύρει τα κατοχικά της στρατεύματα. Αυτό δηλαδή, που ζητούν και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ εδώ και δεκαετίες. Με την απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων θα υπάρξει και η εφαρμογή των κανόνων δικαίου της ΕΕ σε όλη την Κύπρο και αυτό θα αποτελέσει την βάση για συνολική λύση που θα φέρει ειρήνη, ασφάλεια και ευημερία και θα επιτρέψει σε όλους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, να έχουν κοινό μέλλον».
Απευθυνόμενος στον Ύπατο Αρμοστή και Αντιπρόεδρο της Ευρ. Επιτροπής κ. Borrell, ο οποίος είχε αναφερθεί στην αρχική του παρέμβαση για διασφάλιση των ψηφισμάτων για τα Βαρώσια και ότι το ζήτημα βρίσκεται υψηλά στην ατζέντα, κατέληξε ως εξής:
«κ. Borrell απευθύνομαι σε εσάς: αρκετά με ψηφίσματα και ατζέντες. Ενόσω, στην πράξη επιμένετε στην αποτυχημένη πολιτική του κατευνασμού, όσο και να το αρνείστε στα λόγια, είστε σε διάσταση με τις αρχές και αξίες της ΕΕ αλλά και σε διάσταση και με την πλειοψηφία των πολιτών της Ευρ. Ένωσης. Η ΕΕ δεν είναι μόνο εμπόριο όπλων και εμπόριο πραγμάτων με την Τουρκία. Το μέγιστο συμφέρον μας είναι οι αξίες μας». 

Για  την τουρκική προπαγάνδα του “Euronews-Turkey”


Εξάλλου με  παρέμβαση του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ, S&D) στηλιτεύει την ανοχή της Ευρ. Επιτροπής στην προβολή ελεγχόμενων ειδήσεων από την τουρκική κυβέρνηση μέσω του «Euronews-Turkey», ενώ ταυτόχρονα το «Euronews» λαμβάνει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Η χρηματοδότηση από την ΕΕ αποτελεί καθοριστικό μέρος των εσόδων του «Euronews» και αντιστοιχεί στο ένα τρίτο περίπου του ετήσιου κύκλου εργασιών του, ύψους €24,5 εκατομμυρίων κατά μέσο όρο ετησίως.

Συγκεκριμένα, κ. Μαυρίδης αναφέρει αρχικά ότι, ενώ το «Euronews» ιδρύθηκε το 1993 με σκοπό την παρουσίαση ειδήσεων μέσα από προβολή της «ευρωπαϊκής προοπτικής» (European perspective), σήμερα το κανάλι ανήκει (περίπου 88%) στην Media Globe Networks, με ιδιοκτήτη Αιγύπτιο δισεκατομμυριούχο, ο οποίος ζει εκτός ΕΕ. Επιπλέον, το 2009, ο τουρκικός κρατικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός «TRT» αγόρασε ποσοστό των μετοχών του «Euronews», το οποίο ξεκίνησε να εκπέμπει στα Τουρκικά μέχρι και σήμερα. Ο Κύπριος Ευρωβουλευτής υπογραμμίζει επίσης ότι στην πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου υποδεικνύεται η απουσία μηχανισμού που να ελέγχει την δέσμευση του «Euronews» για διατήρηση της αμεροληψίας των ειδήσεων και της ευρωπαϊκής προοπτικής καθώς και των κριτηρίων παροχής της χρηματοδότησης από την Ευρ. Επιτροπή.

Ακολούθως, ο κ. Μαυρίδης αφού επισημαίνει τον παρεμβατικό ρόλο της τουρκικής κυβέρνησης, μέσω της κρατικής τηλεόρασης «TRT», στην σύνταξη ειδήσεων του «Euronews-Turkey» αλλά και την σφοδρή αντίθεσή της στην ελευθερία του λόγου στην Τουρκία, θέτει και τα εξής:

α) Δεδομένης της απουσίας μηχανισμού αξιολόγησης της αμεροληψίας στις ειδήσεις του «Euronews» στην τουρκική γλώσσα, ποιος χορηγεί και παράγει τις ειδήσεις στα τουρκικά στο «Euronews-Turkey» και ταυτοχρόνως διασφαλίζει την ιδρυτική δέσμευση για ευρωπαϊκή προοπτική στις ειδήσεις του;

β) Πότε η Ευρ. Επιτροπή θα δημιουργήσει μηχανισμό συντακτικής αμεροληψίας του τηλεοπτικού καναλιού «Euronews»;

Για το εν λόγω θέμα, προγραμματίζεται από τον κ. Μαυρίδη εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο με ανάλογους συζητητές.