Το τουρκικό ΥΠΕΞ διαμαρτύρεται για έρευνα γερμανικής φρεγάτας σε τουρκικό πλοίο

imagewΤο τουρκικό ΥΠΕΞ διαμαρτύρεται για την έρευνα γερμανικής φρεγάτας χθες το βράδυ στα ανοιχτά της Λιβυής επί ύποπτου τουρκικού πλοίου για μεταφορά οπλισμού, καταγγέλλοντας ότι έγινε χρήση βίας και πως δεν λήφθηκε άδεια από την Τουρκία για να πραγματοποιηθεί η έρευνα.

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ η επιχείρηση “Eιρήνη” χρησιμοποιείται για να τιμωρήσει τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης. “Λυπούμαστε για την κράτηση του πλοίου μας το οποίο φαίνεται ότι δεν μετέφερε οπλισμό”, αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ, υποστηρίζοντας ότι το προσωπικό του τουρκικού πλοίου αντιμετωπίστηκε ως εγκληματίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, ο στόχος και η χρησιμότητα της επιχείρησης «Ειρήνη» είναι αμφισβητούμενη και πως στο πλαίσιο αυτής της επιχείρησης, χθες το βράδυ το γερμανικό πολεμικό πλοίο “Αμβούργο” πραγματοποίησε λεπτομερή έλεγχο στο τουρκικό εμπορικό πλοίο “MV Roseline A”, το οποίο μετέφερε χρώματα και υλικό ανθρωπιστικής βοήθειας από το τουρκικό λιμάνι Αμπαρλί στην περιοχή Μισράτα της Λιβύης.

“Ο καπετάνιος συνεργάστηκε και παρείχε λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με το φορτίο και την πορεία του πλοίου. Ωστόσο, στις 17:45, ένοπλοι της Επιχείρησης Ειρήνη επιβιβάστηκαν στο πλοίο και πραγματοποίησαν μια ‘επιθεώρηση’ που διήρκεσε πολλές ώρες. Όλο το προσωπικό, συμπεριλαμβανομένου και του καπετάνιου, υποβλήθηκε σε έλεγχο δια της βίας, όλο το προσωπικό συγκεντρώθηκε και κρατήθηκε σε ένα μέρος, και τα εμπορευματοκιβώτια ερευνήθηκαν δια της βίας, ενώ ένας ένοπλος στρατιώτης στεκόταν στο κεφάλι του καπετάνιου. Η εν λόγω παρέμβαση πραγματοποιήθηκε χωρίς τη συγκατάθεση ούτε της χώρας μας ως κράτους σημαίας του πλοίου ούτε του καπετάνιου του πλοίου” αναφέρεται.

“Παρά τις δηλώσεις του καπετάνιου σχετικά με τη φύση του μεταφερόμενου φορτίου, αυτή η παρέμβαση, η οποία ξεκίνησε με μια διφορούμενη υποψία και συνεχίστηκε μέχρι τα μεσάνυχτα, τερματίστηκε μόνο ύστερα από τις επίμονες αντιρρήσεις της χώρας μας. Το ένοπλο προσωπικό έμεινε στο εμπορικό πλοίο μέχρι το πρωί και αποχώρησε στις 09:38 το πρωί”, αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ και προσθέτει: “Λυπούμαστε για την παρεμπόδιση του πλοίου μας – το οποίο φαίνεται ότι δεν παραβίασε το εμπάργκο όπλων – από τη διαδρομή του για ώρες κάτω από σοβαρές καιρικές συνθήκες και για την συμπεριφορά απέναντι στο πλήρωμα το οποίο αντιμετωπίστηκε ως εγκληματίας κατά την επιθεώρηση”.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ακόμη ότι “διαμαρτυρόμαστε για αυτήν την μη εξουσιοδοτημένη πράξη και τη χρήση βίας. Φυσικά επιφυλασσόμαστε του δικαιώματος αποζημίωσης των σχετικών φυσικών και νομικών προσώπων έναντι των ζημιών που ενδέχεται να προκύψουν από αυτό. Είναι απαραίτητο να λαμβάνεται η συγκατάθεση του κράτους της σημαίας ενός πλοίου προκειμένου να γίνεται παρέμβαση σε εμπορικά πλοία σε διεθνή ύδατα. Τα ψηφίσματα της ΣΑ του ΟΗΕ σχετικά με το εμπάργκο όπλων της Λιβύης δεν καταργούν αυτήν την υποχρέωση. Η ουδετερότητα της Επιχείρησης Ειρήνη, την οποία ξεκίνησε η ΕΕ χωρίς να συμβουλευτεί τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης, τη χώρα μας ή το ΝΑΤΟ, αμφισβητείται. Ωστόσο, αυτή η παράνομη με δυο μέτρα και δυο σταθμά  μεταχείριση που εφαρμόζεται σε πλοία που μεταφέρουν φορτίο από τη χώρα μας στη Λιβύη είναι απαράδεκτη. Όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές πριν, η επιχείρηση Ειρήνη είναι μια μονομερής επιχείρηση. Πρόκειται για μια επιχείρηση που δεν ελέγχει την αποστολή όπλων στον πραξικοπηματία Χαφτάρ και χρησιμοποιείται αυθαίρετα για να τιμωρήσει τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης”.

Διευκρινίσεις από την επιχείρηση “Ειρήνη”

imagewΔιευκρινίσεις για τη χθεσινή απόπειρα νηοψίας σε τουρκικό πλοίο εξέδωσε η επιχείρηση “Ειρήνη”, σημειώνοντας ότι το περιαστικό σημειώθηκε το απόγευμα της Κυριακής και ότι ο έλεγχος ξεκίνησε, αλλά σταμάτησε χωρίς να έχει βρεθεί παράνομο υλικό, όταν η Τουρκία ενημέρωσε πως δεν δέχεται τη νηοψία.

Συγκεκριμένα, “χθες το απόγευμα, 22 Νοεμβρίου, η Επιχείρηση Ειρήνη επιθεώρησε το Εμπορικό Σκάφος (MV) ROSELINE A, ένα πλοίο με τουρκική σημαία γενικού φορτίου – σε εφαρμογή των ψηφισμάτων 2292 (2016) και 2526 (2020) του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ηνωμένου Έθνους – σχετικά με τα όπλα εμπάργκο στη Λιβύη”.

“Το πλοίο αναχώρησε από την Γιαριμάκα (Τουρκία) στις 20 Νοεμβρίου και κατευθύνθηκε προς Μισράτα (Λιβύη)”, αναφέρει η επιχείρηση.

“Σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Επιχείρηση Ειρήνη (IRINI) κατέβαλε με καλή πίστη προσπάθειες να ζητήσει τη συγκατάθεση του κράτους του οποίου τη σημαία έφερε το πλοίο. Αφού δεν έλαβε καμία απάντηση από το κράτος αυτό, η ομάδα της γερμανικής Φρεγάτας Αμβούργο επιβιβάστηκε στο πλοίο σε διεθνή ύδατα, περίπου 160 ναυτικά μίλια βόρεια του λιμανιού της Βεγγάζης”.

“Όταν το κράτος σημαίας κατέστησε σαφές ότι αρνήθηκε την άδεια επιθεώρησης του σκάφους, η επιχείρηση IRINI ανέστειλε τις δραστηριότητες κατά τις οποίες δεν βρέθηκαν στοιχεία παράνομου υλικού επί του σκάφους και το σκάφος εκκαθαρίστηκε για να συνεχίσει τη διαδρομή του”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Δεν ολοκληρώθηκε η νηοψία λέει το Βερολίνο

Στη σημερινή κυβερνητική ενημέρωση η εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών, απαντώντας σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις σχετικά με το νέο επεισόδιο παρεμπόδισης ελέγχου τουρκικού πλοίου στα ανοιχτά της Λιβύης, έκανε λόγο για «από πολλές απόψεις προβληματική συμπεριφορά» της Τουρκίας.

Όπως ανέφερε, η συνολική συμπεριφορά της Τουρκίας – συμπεριλαμβανομένων και τέτοιων περιστατικών – βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Γερμανικού ΥΠΕΞ, Αντρέα Ζάσε, ο  Υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας «έχει καταστήσει σαφές ότι αισθανόμαστε την συμπεριφορά της Τουρκίας από πολλές απόψεις ως προβληματική. Αυτό το θέτουμε τακτικά στην Τουρκία».

Η ίδια δεν θέλησε ωστόσο, όταν ρωτήθηκε σχετικά, να εκφραστεί σε ό,τι αφορά «το νόημα της συμμετοχής της Τουρκίας» στο ΝΑΤΟ.

Δήλωσε πως «πρέπει να επαναλάβουμε ότι πήραμε πολλές φορές θέση σχετικά με την συμπεριφορά της Τουρκίας», ενώ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με ενδεχόμενη αντίδραση του Βερολίνου, δήλωσε: «Δεν μπορώ να κάνω εικασίες, αλλά μπορώ να σας πω ότι συνολικά η συμπεριφορά της Τουρκίας βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου. Και εκεί σίγουρα θα τεθούν και περιστατικά αυτού του είδους».

Αναφερόμενη στο χθεσινό περιστατικό που μετέδωσε το περιοδικό Σπίγκελ, η Αντρέα Ζάσε επισήμανε ότι η γερμανική Κυβέρνηση «το λαμβάνει πολύ σοβαρά» και υπενθύμισε ότι και στο πλαίσιο της Διάσκεψης του Βερολίνου για την Λιβύη «καταστήσαμε επανειλημμένα σαφές ότι περιμένουμε από όλους τους συμμετέχοντες να τηρούν το εμπάργκο όπλων στην Λιβύη – και αυτό ισχύει βεβαίως και για την Τουρκία».

«Όλοι θα κριθούν – συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας», είπε και διευκρίνισε ότι στο επεισόδιο «έγιναν όλα σύμφωνα με τις διαδικασίες», εκφράζοντας την ανησυχία της ότι «υπάρχουν γενικά τέτοιες περιπτώσεις, ότι υπάρχει υποψία για διάφορες χώρες ότι στέλνουν λαθραία όπλα στην Λιβύη».

Έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι «βλέπουμε και μια αποτρεπτική επίδραση της επιχείρησης «ΙRΙΝΙ» και ότι η ισχυρή παρουσία των πλοίων στην Μεσόγειο δείχνει ότι αυτή η επίδραση δείχνει αποτελέσματα», σημείωσε.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας, Κρίστιαν Τιλς, εξηγώντας την διαδικασία που προβλέπεται για τον έλεγχο στο πλαίσιο της αποστολής «IRINI», ανέφερε ότι η φρεγάτα «Αμβούργο» έλαβε εντολή από την ηγεσία της αποστολής, να ελέγξει το πλοίο «Rosaline A», με την υποψία για παραβίαση του εμπάργκο όπλων στην Λιβύη.

Πρόσθεσε δε ότι η διαδικασία προβλέπει την συγκατάθεση του κράτους του οποίου την σημαία φέρει το υπό έλεγχο πλοίο.

«Εάν δεν υπάρξει απόρριψη εντός συγκεκριμένου διαστήματος περίπου τεσσάρων ωρών, αυτό θεωρείται σιωπηρή συγκατάθεση. Από όσο γνωρίζουμε, ακριβώς έτσι έγινε χθες», τόνισε ο κ. Τιλς και επισήμανε ότι η Τουρκία δήλωσε εκ των υστέρων την αντίθεσή της στον έλεγχο, ο οποίος και διακόπηκε άμεσα.

Ο ίδιος ανέφερε πάντως ότι κατά την επιβίβαση των Γερμανών στρατιωτών στο πλοίο έως και την διακοπή της έρευνας δεν εντοπίστηκε απαγορευμένο εμπόρευμα.