ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ επικρίνουν δηλώσεις Γ.Γ.ΟΗΕ για υποβάθμιση Κ.Δ.

file-thumb-large-thumb-large-thumb-large-768x479ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ επικρίνουν δηλώσεις του Γ.Γ. ΟΗΕ για υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας  και τονίζουν ότι η κυβέρνηση επιβάλλεται να αντιδράσει.
Το ΔΗΚΟ αφού χαρακτηρίζει προβληματικές τις δηλώσεις Γκουτέρες αναφέρει:

“Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, απαντώντας σε ερώτηση Τουρκάλας δημοσιογράφου στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ενόψει της Συνόδου Κορυφής G20, ανέφερε ξεκάθαρα ότι

  • στην επικείμενη Πενταμερή θα συμμετέχουν «οι δύο κοινότητες της Κύπρου και οι τρείς εγγυήτριες δυνάμεις συν τα Η.Ε.»

και ότι

  • «κάθε μέρος έχει το δικαίωμα να αναλαμβάνει τις πρωτοβουλίες που θέλει».

Οι απαντήσεις του κ. Γκουτέρες, επιβεβαιώνουν δυστυχώς τις ανησυχίες που έχουμε εκφράσει ως Δημοκρατικό Κόμμα.
Από τις δηλώσεις του ΓΓ του ΟΗΕ:

  • Συμπεραίνεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε κοινότητα ως προς τη σύνθεση και συμμετοχή στην επικείμενη Πενταμερή Διάσκεψη.
  • Αν αυτή η διαπίστωση είναι ορθή τότε ο κύριος Αναστασιάδης οφείλει να το πει ξεκάθαρα στο λαό.
  • Αν όχι, τότε έχει υποχρέωση να αντιδράσει άμεσα και να διαμαρτυρηθεί άμεσα προς τον ΟΗΕ.

Ως Δημοκρατικό Κόμμα θεωρούμε απαράδεκτο ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ να αγνοεί τα ψηφίσματα του Οργανισμού του οποίου είναι επικεφαλής και να αφήνει ελεύθερο το πεδίο για την Τουρκία  να θέσει στο τραπέζι λύση δύο κρατών.
Ακόμη πιο απαράδεκτο θα ήταν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας να μην αντιδράσει. “

Η ΕΔΕΚ

Η ΕΔΕΚ στην ανακοίνωση της αφού σημειώνει ότι οι δηλώσεις Γκουτέρες επιβεβαιώνουν διολίσθηση του κυπριακού σε δικοινοτική διευθέτηση τονίζει:

“Οι δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα για την πενταμερή και η αναφορά του σε συμμετοχή δύο κοινοτήτων επιβεβαιώνουν την υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε επίπεδο κοινότητας και την διολίσθηση του κυπριακού από θέματος παράνομης εισβολής, συνεχιζόμενης κατοχής και εθνοκάθαρσης σε θέμα δικοινοτικής διευθέτησης.

Η απάντησή του ΓΓ στην ερώτηση που του έγινε «περί λύσης δύο κρατών» δείχνουν πως για ακόμα μία φορά οι δηλώσεις του, δυστυχώς, ανοίγουν την προοπτική για προώθηση διαδικασιών και ενδεχομένως βάσης επίλυσης του κυπριακού εκτός των αποφάσεων του ΟΗΕ και του καταστατικού του χάρτη.
Τελικά το θέμα της πολιτικής ισότητας είναι αυτό που επιχειρεί η Τουρκία να αξιοποιήσει για να πετύχει πλήρη εξίσωση του κατοχικού καθεστώτος με την Κυπριακή Δημοκρατία σε όλα τα επίπεδα.”