Μηνύματα καταδίκης της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους, έστειλαν χιλιάδες μαθητές


imagewΜηνύματα  καταδίκης της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους, του μη συμβιβασμού με την κατοχή και τη διχοτόμηση, έστειλαν και φέτος χιλιάδες μαθητές, μέσω των ενδοσχολικών αντικατοχικών εκδηλώσεων που πραγματοποίησαν.

Την ίδια στιγμή, οι μαθητές τίμησαν την ηρωική εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου, διατρανώνοντας πως ως κυπριακή νεολαία, θα συνεχίσουν αδιάκοπα τον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον φασισμό, κρατώντας έτσι τα ιδανικά του Πολυτεχνείου ζωντανά.

Σε σημερινή ανακοίνωσή της, με αφορμή τις εκδηλώσεις καταδίκης του ψευδοκράτους και Μνήμης και Τιμής του Πολυτεχνείου, η ΠΣΕΜ χαιρετίζει τους χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της, σημειώνοντας ότι αναμφίβολα, η απόφαση για μη πραγματοποίηση των καθιερωμένων μαζικών πορειών και εκδηλώσεων, ένεκα της πανδημίας, ήταν μια επιλογή ανάγκης, που αναγκάστηκε να πάρει ένεκα των αποφάσεων της κυβέρνησης και των μέτρων που ισχύουν για την πανδημία.

«Παρόλα αυτά μέσα από τις ομιλίες της ΠΣΕΜ, τα ψηφίσματα που παραδόθηκαν στα Η.Ε. και στην Αμερικανική Πρεσβεία, αλλά και το πλαίσιο συνθημάτων και τα πανό που αναρτήθηκαν σε σχολεία, ως μαθητές στείλαμε για ακόμα μια χρονιά, έστω και έτσι, τα μηνύματα μας», προσθέτει.

Οι μαθητές διατράνωσαν και φέτος της βούλησή τους για συνέχιση του αγώνα για λύση και επανένωση της Κύπρου, ενώ τόνισαν την έντονη ανησυχία τους για τις εξελίξεις με την περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων και την παρατεταμένη στασιμότητα στο Κυπριακό πρόβλημα, απαιτώντας την άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων πάνω στις διαχρονικές θέσεις της πλευράς μας για λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Τιμές απέδωσαν και στην ηρωική εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου, με τους μαθητές να τονίζουν εκ νέου ότι το Πολυτεχνείο δεν μπορεί να μείνει ως μια ιστορική ανάμνηση και ότι ως μαθητές θα αγωνίζονται για ένα κόσμο ειρηνικό, χωρίς πολέμους, ένα κόσμο όπου οι άνθρωποι θα ζουν αξιοπρεπώς και ελεύθεροι.

Εξάλλου, η ΠΣΕΜ καταδικάζει την «απαράδεκτη» στάση πολλών διευθύνσεων σχολείων και εκφράζει την έντονη δυσφορία της, λέγοντας ότι «τα απαράδεκτα περιστατικά έλαβαν χώρα σε πολλά σχολεία, με διευθυντές/τριες να απαγορεύουν την πραγματοποίηση αντικατοχικών εκδηλώσεων, με διευθύνσεις να απειλούν με αποβολές μαθητές και μαθήτριες που απαιτούσαν να γίνουν εκδηλώσεις και να ακουστεί η ομιλία της ΠΣΕΜ, με διευθύνσεις να προσπαθούν να λογοκρίνουν την ομιλία της ΠΣΕΜ».

Καταγγέλλει, επίσης, «την ανοχή που επέδειξαν διευθύνσεις στην προσπάθεια εθνικιστικών μαθητικών οργανώσεων να μετατρέψουν σε ένα εθνικιστικό παραλήρημα τις αντικατοχικές εκδηλώσεις».

Τέλος, καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στο Λύκειο Δασούπολης στη Λευκωσία, όπου μπροστά στα μάτια της διεύθυνσης του σχολείου, με πλήρη ανοχή, μαθητές με μίσος και φανατισμό, επιτέθηκαν λεκτικά και σωματικά σε συμμαθήτριες τους, που είχαν αντίθετη άποψη από τα εθνικιστικά συνθήματα που ακούγονταν (τα οποία καμία σχέση δεν είχαν με το πλαίσιο της εκδήλωσης).

«Ως ΠΣΕΜ, θεωρούμε προσβολή για το εκπαιδευτικό σύστημα και το μαθητικό κίνημα, τα όσα έλαβαν χώρα στο συγκεκριμένο σχολείο και καλούμε άμεσα το Υπουργείο Παιδείας να επέμβει. Ταυτόχρονα δηλώνουμε πως δεν θα ανεχτούμε αυταρχικές συμπεριφορές από διευθύνσεις σχολείων, να απαγορεύουν σε μαθητές να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις της ΠΣΕΜ ή/και να αρνούνται να μεταφέρουν τις εγκυκλίους της ΠΣΕΜ στους συμμαθητές μας», καταλήγει.