Προελαύνουν οι τζιχαντιστές

kemal_1Η μάχη για το κουρδικό Κομπάνι συνεχίζεται, με αναφορές από το έδαφος να υποστηρίζουν ότι οι τζιχαντιστές ελέγχουν το ένα τρίτο της πόλης και αυτό παρά τη λυσσαλέα αντίσταση των κουρδικών δυνάμεων.Οι αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές συνεχίστηκαν, αλλά οι το Πεντάγωνο -πιέζοντας και την Τουρκία να δράσει- αέφερε ότι δεν αρκούν για να κρατηθεί η πόλη.

«Η ISIS ελέγχει πάνω από το ένα τρίτο του Κομπανί» ανέφερε την Πέμπτη, σύμφωνα με το Reuters, ο επικεφαλής της οργάνωσης Συριακό Παρατρηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, το οποίο συλλέγει πληροφορίες από το συριακό έδαφος.Οι τζιχαντιστές, υποστήριξε, ελέγχουν το ανατολικό τμήμα της πόλης, μικρό τμήμα στα βορειοανατολικά και μία περιοχή στα νοτιοανατολικά.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Ράμι Άμπντελ Ράχμαν, αργά το απόγευμα (χθες) μειώθηκε η ένταση των οδομαχιών στην κουρδική αυτή πόλη που βρίσκεται στα σύνορα Συρίας – Τουρκίας.

“Οι τζιχαντιστές προέλασαν από τα ανατολικά προς το κέντρο της πόλης”, πρόσθεσε ο Άμπντελ Ράχμαν.

Οι μαχητές του ΙΚ εξαπέλυσαν το πρωί μια επιχείρηση για να ανακαταλάβουν τις περιοχές στο ανατολικό τμήμα του Κομπάνι, τον έλεγχο των οποίων έχασαν χθες , αφού τις είχαν καταλάβει την Τρίτη.Παράλληλα, ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου πρόσθεσε ότι ενισχύσεις σε άνδρες και τεθωρακισμένα Χάμβι έφτασαν στους τζιχαντιστές που βρίσκονται στα πρόθυρα του Κομπάνι από τη Ράκα, στη βόρεια Συρία, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ΙΚ.

Η προέλαση των τζιχαντιστών και η έλευση ενισχύσεων έγιναν παρά τα αεροπορικά πλήγματα του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ. “Ο συνασπισμός ενέτεινε τις επιδρομές μέσα και γύρω από το Κομπάνι” σήμερα, είπε ο Άμπντελ Ράχμαν.

Νύκτα τρόμου

 

Στο μεταξύ νύχτα τρόμου ήταν η χθεινοβραδυνή στην Τουρκία. Οι διαδηλώσεις των Κούρδων συνεχίστηκαν σε όλη σχεδόν την Τουρκία και οι νεκροί έφτασαν τους 21. Σήμερα βρίσκεται στην Άγκυρα ι ο ΓΓ του ΝΑΤΟ για επαφές με τον Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό της χώρας.

Στο Εσένγιουρτ Κωνσταντινούπολης άγνωστοι άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών, με τραγικό απολογισμό ένα νεκρό και αρκετούς τραυματίες. Διαδηλώσεις και επεισόδια με την αστυνομία έγιναν και στο Μπέγιογλου, το Οκμεϊντανί, το Γκάζι της Κωνσταντινούπολης.

Στη Σμύρνη δύο χιλιάδες άτομα συγκεντρώθηκαν στο Αλσαντσάκ για να διαμαρτυρηθούν τόσο για τις επιθέσεις στο Κομπάνι όσο και για τα επεισόδια σε όλη την Τουρκία. Μια ομάδα έριξε μολότοφ σε υπεραγορά, η οποία πήρε φωτιά ενώ σε αυτήν βρίσκονταν πελάτες.

Στα Άδανα οι διαδηλωτές έκαιγαν λάστιχα και έστησαν οδοφράγματα. Σε διαμάχη που ξέσπασε μεταξύ δύο ομάδων, ένας διαδηλωτής έχασε τη ζωή του. Η μια ομάδα επιτέθηκε σε έναν άντρα που καθόταν μπροστά από το σπίτι του. “Είσαι του ΙΣΙΛ εσύ;” τον ρώτησαν και μετά τον μαχαίρωσαν.

Στο Βαν διαδηλωτές προσπάθησαν να επιτεθούν στα γραφεία μιας ισλαμικής οργάνωσης. Οι ισλαμιστές κρατούσαν ρόπαλα έτοιμοι να προστατεύσουν τα γραφεία τους. Η αστυνομία επενέβη και διέλυσε τους διαδηλωτές.

Στην Προύσα μια ομάδα που ήθελε να διαμαρτυρηθεί για τις επιθέσεις στο Κομπάνι αντιμετώπισαν την αντίδραση της αστυνομίας και πολιτών της γειτονιάς. Έξω από τα σπίτια τους κρατώντας ρόπαλα βγήκαν ακόμη και γυναίκες. Η αστυνομία τους διέλυσε με δακρυγόνα.

Στην πόλη Άγρι οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά στο κτίριο του δημαρχείου και σε πολλά αυτοκίνητα. Έριξαν μολότοφ σε μαγαζιά και τράπεζες.

Στο Σιιρτ ένα άτομο προσπάθησε να κατεβάσει τουρκική σημαία, πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε.

Στο Ντιγιάρμπακιρ επεκτάθηκε η επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας μέχρι  αύριο στις 6.00 το πρωί.

Το ISIL απειλεί την Τουρκία

Πάντως, η Άγκυρα θεωρεί όι πίσω από τις διαδηλώσεις είναι το ΡΚΚ. Θεωρεί επίσης ότι οι ομάδες που εναντιώνονται στους διαδηλωτές και συγκρούονται μαζί τους είναι στην δυτική Τουρκία το ακροδεξιό κόμμα ΜΗΡ και στην ανατολική μια ακραία ισλαμική οργάνωση που αποχώρησε από τη Χεζμπολλάχ. Θεωρεί ότι και οι δύο θέλουν να σαμποτάρουν τη διαδικασία λύσης του κουρδικού και ανησυχεί από αυτή την συμπεριφορά. Η Άγκυρα ανησυχεί και για τις απειλές που δέχεται από τον Ισλαμικό Κράτος (ΙΣΙΛ). Μέσω του τουίτερ το ΙΣΙΛ απείλησε ότι η Τουρκία θα πληρώσει βαρύ τίμημα εάν συμμετάσχει “στις σταυροφορίες”.

Στο μεταξύ, σήμερα φτάνει στην Τουρκία ο σύμβουλος του Ομπάμα Άλεν. Στην Άγκυρα έφτασε χθες ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Ζενς Στόλντερμπεργκ. Οπως ανέφερε «Είμαστε έτοιμοι να προστατεύσουμε όλα τα κράτη σύμμαχους μας συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας»Σήμερσ  ο Στόλντερμπεργο  αναμένεται να  συναντηθεί  με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και και τον Τούρκο Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου.