Μαχητικές διαδηλώσεις κατά της λιτότητας σε Ελλάδα και Ευρώπη

Δώστε στην Ελλάδα μια ευκαιρία  και ανάσα αξιοπρέπειας βροντοφώναξαν διαδηλωτές στο Βερολίνο, το Βελιγράδι, τις Βρυξέλλες, το Λουξεμβούργο, το Παρίσι, το Λονδίνο, τη Λισσαβόνα, τη Λευκωσία, και το Άμστερνταμ.

 

Περισσότερα από 20.000 άτομα συγκεντρώθηκαν σήμερα, Κυριακή, στην πλατεία Συντάγματος, ζητώντας «ανάσα αξιοπρέπειας» και διαδηλώνοντας κατά της λιτότητας. Συγκεντρώσεις συμπαράστασης στις ελληνικές θέσεις πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.B95esYhIYAIUkrB.jpg-small

Νέα συγκέντρωση έχει οριστεί για αύριο, Δευτέρα, στις 17:00 το απόγευμα, ημέρα διεξαγωγής του κρίσιμου Eurogroup.

Στην πλατεία Συντάγματος ο κόσμος κατέκλυσε τη λεωφ. Αμαλίας, τη Βασ. Σοφίας (έως τα ανθοπωλεία), την Όθωνος, τη Γεωργίου Α’ και τη Σταδίου. Το συλλαλητήριο ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 20:00.

Η συγκέντρωση ήταν μεγαλύτερη από την προηγούμενη, ανήμερα του Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου, κατά την οποία είχαν συγκεντρωθεί περίπου 15.000 πολίτες.

Στην πλ. Συντάγματος, όπως και στις προηγούμενες συγκεντρώσεις, δεν υπρχαν κάγκελα και αστυνομικές δυνάμεις.

Μεταξύ των διαδηλωτών ήταν και κάποιοι με αποκριάτικες στολές πολιτικής «έμπνευσης», ενώ εξελίχθηκε και ένα θεατρικό δρώμενο, με θέμα τον Αλέξη Τσίπρα να δίνει μάχη κατά της λιτότητας και του χρέους.

Εκτός από την Αθήνα, συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο, στον Βόλο, την Πάτρα, την Κέρκυρα, τη Μυτιλήνη και σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας.B95etujIcAEYgVR.jpg-small

Μεγάλη η συγκέντρωση στο Λευκό Πύργο, όπου προβλήθηκε το μήνυμα «Give Greece a Chance». Περισσότεροι από 8.000 διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους, ζητώντας απαλλαγή από τα μνημόνια και τη λιτότητα. Πολλοί κρατούσαν πλακάτ κατά της Γερμανίας με σύνθημα «Δε φοβόμαστε, δεν εκβιαζόμαστε».

Λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης έκλεισαν κεντρικοί δρόμοι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Τουλάχιστον 3.000 οι διαδηλωτές στην πλατεία Γεωργίου στην Πάτρα.

Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στους Έλληνες πραγματοποιήθηκαν σε μεγάλες πόλεις του εξωτερικού, όπως στο Βερολίνο, το Βελιγράδι, τις Βρυξέλλες, το Λουξεμβούργο, το Παρίσι, το Λονδίνο, τη Λισσαβόνα, τη Λευκωσία, το Άμστερνταμ.B95etSDIAAAgmrM.jpg-small

 

«Για μια ακόμη ημέρα οι πλατείες στην Ελλάδα και την Ευρώπη πλημμύρισαν από τους πολίτες, δίνοντας ηχηρό μήνυμα ενάντια στη λιτότητα και αποφασιστική στήριξη στην ελληνική κυβέρνηση. Η παρέμβαση του λαού στις εξελίξεις, αυτό που δηλαδή φοβόντουσαν και πολεμούσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, θα είναι το επόμενο διάστημα ο αποφασιστικός παράγοντας για την ενίσχυση της δημοκρατίας και της κοινωνικής συνοχής σε όλη την Ευρώπη.

»Είναι η μεγάλη δύναμη της Ελλάδας και της κυβέρνησης. Η ελπίδα έδιωξε τον φόβο, οι ευρωπαϊκοί λαοί υπερασπίζονται την αξιοπρέπειά τους. Η Ευρώπη θα αλλάξει σελίδα, η δημοκρατία θα νικήσει» επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.20839839_15003401.limghandler

Οι διαδηλώσεις διοργανώθηκαν μέσω των κοινωνικών δικτύων. To hashtag για τα συλλαλητήρια στο εξωτερικό είναι #mazi.

Στο Λονδίνο, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την Εθνική Πινακοθήκη στην πλατεία Τραφάλγκαρ κρατώντας πλακάτ με συνθήματα, όπως «Δώστε μία ευκαιρία στην Ελλάδα».

Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στο Παρίσι, όπου συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες άτομα.

Στις Βρυξέλλες, μαζί με τους διαδηλωτές βγήκε στους δρόμους και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλης Γλέζος.

Το αδιαχώρητο από ομογενείς δημιουργήθηκε το Σαββατοκύριακο στο κέντρο της Μελβούρνης, στο Ελληνικό Φεστιβάλ της Lonsdale Street, εκδήλωση που, εκτός των άλλων, είχε σαν θέμα της και την έκφραση αλληλεγγύης προς τον ελληνικό λαό.B95es1jIcAAvYC6.jpg-small

«Στηρίζουμε τα αδέλφια μας στην Ελλάδα, στην προσπάθειά τους να διαπραγματευτούν μια δικαιότερη συμφωνία για το χρέος. Τους συμπαραστεκόμαστε ολόψυχα σ’ αυτή την προσπάθεια τους» δήλωσε στην ομιλία του κατά την έναρξη της εκδήλωσης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, Βασίλης Παπαστεργιάδης.

Ο αρχηγός της ομοσπονδιακής αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μπιλ Σόρτεν σημείωσε μεταξύ άλλων πως «απόψε είμαστε όλοι Έλληνες» και ζήτησε μια πιο δίκαιη αντιμετώπιση της Ελλάδας.

«Όχι μόνο απόψε, αλλά πάντα είμαστε Έλληνες» σχολίασε ο Επίσκοπος Δέρβης Ιεζεκιήλ θέλοντας να υπογραμμίσει την προσφορά της Ελλάδας.