Tρίζει η καρέκλα του Αντώνη Σαμαρά

Περίπου 20 μέρες μετά την εκλογική ήττα της Νέας Δημοκρατίας, οι κλονισμοί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μοιάζουν να εντείνονται μέρα με τη μέρα, και να αγγίζουν πλέον ακόμα και τον Πρόεδρό της, πρώην Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.samaras (4)_6
Πριν από λίγες μέρες, δύο γνωστά στελέχη του κόμματος, αν και αρκετά παροπλισμένα τον τελευταίο καιρό, η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Γιάννης Μιχελάκης, αντέδρασαν έντονα μέσω μηνυμάτων τους στο Twitter  για την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) που καλεί την νέα ελληνική κυβέρνηση «να σεβαστεί όλες τις δεσμεύσεις».

Η λεγόμενη «μετριοπαθής πτέρυγα» της Νέας Δημοκρατίας, που εκφράζεται κυρίως από τους λεγόμενους «Καραμανλικούς», αλλά συμπεριλαμβάνει και ακραιφνώς «αντισαμαρικά» στελέχη, διατείνονται ότι ο πρώην Πρωθυπουργός, έχοντας δεσμευτεί και στην τελευταία του ομιλία στη Βουλή να στηρίξει την προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης της νέας κυβέρνησης με τους εταίρους, «αρκεί αυτή να μη σύρει τον τόπο σε περιπέτειες», φέρει ευθύνη που δεν δεν αντέδρασε στο ανακοινωθέν του ΕΛΚ.

«Κρίμα για το ΕΛΚ. Υποτιμούν ότι σε μία διαπραγμάτευση είμαστε πρωτίστως όλοι Έλληνες», έγραψε η Ντόρα Μπακογιάννη στο λογαριασμό της στο Τwitter.

Και ο Γιάννης Μιχελάκης, πρώην υπουργός επί κυβέρνησης Σαμαρά, σημείωσε πως όταν το ΕΛΚ (που αποτελείται από όλα τα δεξιά συντηρητικά κόμματα της ΕΕ), καλεί την Ελλάδα «να σεβαστεί όλες τις δεσμεύσεις της» γνωρίζοντας ότι ο νέος Πρωθυπουργός έχει άλλη άποψη, στην ουσία «αποκλείει κάθε διαπραγμάτευση».

Κατά την άποψη του κ. Μιχελάκη, τον οποίο ο Αντώνης Σαμαράς έβγαλε από την κυβέρνηση στον τελευταίο του ανασχηματισμό μετά της Ευρωεκλογές του Μαΐου 2014, δεν είναι μόνο «απαράδεκτο το ψήφισμα του ΕΛΚ», αλλά  «απαράδεκτη είναι και η αποδοχή του από την ελληνική αντιπροσωπεία».

Επίσης ο πρώην πρόεδρος της βουλής Δημήτρης Σιούφας σε δήλωση σημειώνει: «Σωστή η τοποθέτηση του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ότι θα κάνει οτιδήποτε για να παραμείνει η χώρα στην Ευρώπη και το Ευρώ. Ατυχέστατη όμως η παρέμβαση του ΕΛΚ ότι ο κ. Τσίπρας πρέπει να σεβαστεί όλες τις δεσμεύσεις. Δηλαδή να μην διαπραγματευθεί τίποτε ή να μην υπάρχει ισχυρή αναπτυξιακή διάσταση στην νέα συμφωνία».

Η κριτική που ασκείται από μερικά στελέχη της ΝΔ στον κ. Σαμαρά, είναι ότι συντάχθηκε με τους «σκληρούς» της Ε.Ε και συνυπέγραψε ένα κείμενο σαφώς στον αντίποδα της ελληνικής προσπάθειας για χαλάρωση της λιτότητας «με το βλέμμα πάντα στραμμένο στην αριστερή παρένθεση», απομακρύνοντας αργά αλλά σταθερά το κόμμα από το μετριοπαθή κεντρώο χώρο.

Αυτήν την κριτική αποκρούουν με θυμό στελέχη και βουλευτές που ουδέποτε ανήκαν στον πυρήνα των «σαμαρικών», αλλά δεν συντάσσονται με την άποψη ότι πρέπει η δεξιά παράταξη «να αφήσει τον κ. Τσίπρα να θέτει σε κίνδυνο ό,τι με τόσους κόπους κερδήθηκε τα τελευταία δύο χρόνια».

Ένας βουλευτής από επαρχιακή εκλογική περιφέρεια, είπε στο ΚΥΠΕ υπό την προϋπόθεση τήρησης της ανωνυμίας του, ότι δεν θεωρεί «καθόλου εχθρική» προς την νέα ελληνική κυβέρνηση την προτροπή του ΕΛΚ «η Ελλάδα να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της». Τόνισε δε, ότι η Νέα Δημοκρατία θα παράσχει πλήρη υποστήριξη στον κ. Τσίπρα «αρκεί επιτέλους αυτή η χώρα να μάθει να τιμά εκείνο που συμφωνεί με τους εταίρους της».

Όλα αυτά δείχνουν ότι το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, έχει εισέλθει από διάφορες πλευρές σε κλίμα εσωτερικών αναταράξεων. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα δεν περνά απαρατήρητη η «επανενεργοποίηση», όπως χαρακτηρίζουν πολλοί, του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του κόμματος Κώστα Καραμανλή ο οποίος, και λόγω ονόματος, αποτελεί πάντα μια «εμβληματική φιγούρα» της παράταξης που ίδρυσε ο θείος του, Κωνσταντίνος Καραμανλής, προσδίδοντάς της μια σαφή «μετριοπαθή και ευρωπαϊκή ταυτότητα».

Την περασμένη Τετάρτη στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της πρώην υπουργού Μαριέττας Γιαννάκου συνάντηση-δείπνο του Κώστα Καραμανλή με τον πρώην Πρόεδρο της προηγούμενης Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, κορυφαίο στέλεχος του κόμματος φέρεται να έχει δηλώσει ατύπως ότι, ενόψει συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. στις 19 Φεβρουαρίου αλλά και της σύγκλησης της Πολιτικής Γραμματείας στα τέλη του μήνα, το ενδεχόμενο να τεθεί από κάποιον ή κάποιους θέμα ηγεσίας «είναι κάτι παραπάνω από πιθανό».

Εν τω μεταξύ, εκτιμάται ότι δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν και νέα ρήγματα στο κόμμα τις επόμενες μέρες όταν αναμένεται να ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το όνομα του Δημήτρη Αβραμόπουλου, ως δική του επιλογή για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Ο κ. Αβραμόπουλος, που τώρα είναι Επίτροπος Μετανάστευσης στην ΕΕ κατ’επιλογήν Σαμαρά, λέγεται ότι έχει αποδεχθεί μετά χαράς την πρόταση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να είναι υποψήφιος. Αυτό όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είναι αρεστό στον κ. Σαμαρά, και σίγουρα θα δυσκολέψει την διαφαινόμενη τακτική του να ασκήσει σκληρή αντιπολίτευση στον Α.Τσίπρα, στα πλαίσια αυτού που στενοί συνεργάτες του ανοικτά ονομάζουν «αριστερή παρένθεση, που θα κλείσει σύντομα τον κύκλο της και θα πέσει».

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ήταν από τους πρώτους που υποστήριξαν τον Αντώνη Σαμαρά στην διεκδίκηση της ηγεσίας του κόμματος από την Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά ταυτόχρονα δεν έκρυψε ποτέ την «μετριοπαθή, κεντροδεξιά» του τοποθέτηση και, κυρίως, την αποστασιοποίησή του από την λεγόμενη «λαϊκή, εθνικιστική δεξιά».

Η ευρεία συναίνεση που φαίνεται να συγκεντρώνει η υποψηφιότητά του κ. Αβραμόπουλου για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, εφ’ όσον βεβαίως δεν υπάρξει αλλαγή σχεδίου από τον κ. Τσίπρα, εκτιμάται ότι «δεν ευνοεί τους σχεδιασμούς της ηγεσίας της ΝΔ για σκληρή αντιπαράθεση με την κυβέρνηση».

«Πολλά, πάντως, θα κριθούν από την έκβαση του κρίσιμου Eurogroup της Δευτέρας, όχι μόνο για το μέλλον του τόπου, αλλά πιθανώς και για την Νέα Δημοκρατία», είπε στο ΚΥΠΕ ο βουλευτής της ΝΔ από μεγάλη εκλογική περιφέρεια της επαρχίας.