Στη γραμμή του πολιτικού ερασιτεχνισμού

 

Της Ανδρούλας Γκιούρωφ

Γράφει-η-Ανδρούλα-ΓκούρωφΠολιτικός ερασιτεχνισμός ή μήπως κάτι πολύ χειρότερο επικρατεί στα κομματικά έδρανα των πλείστων όσων  έταξαν στην ζωή τους να φυλάνε …την καρέκλα τους; Μα πώς είναι  δυνατόν τόσο γκρίζο να απλώνουν γύρω μας;  Δέστε τους έναν, προς έναν. Πώς αλλοιώνονται   τα πρόσωπα τους από τις γκριμάτσες της εμπάθειας, της εγωπάθειας και της κομματικής αυταρέσκειας; Πομπώδη συνθήματα και γελοιότητες αραδιάζονται  καθημερινά, λες και δεν ζούσαμε στην Κύπρο πριν και δεν γνωρίζουμε τις «προκοπές», ή τις επιδόσεις τους στην ηττοπάθεια με την προσφιλή μέθοδο του κατευνασμού του τέρατος. Οι ψευταράδες του «εκσυγχρονισμού» και οι φορείς της  δήθεν αλλαγής , αραδιάζουν συμβουλές λες και ο κόσμος δεν βλέπει και δεν ακούει τον καλπασμό του τέρατος σε Συρία, Λιβύη, Κύπρο, Αιγαίο,  Μαύρη Θάλασσα και τώρα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ της Αρμενίας .  Παραμυθάδες της συμφοράς, ξερόλες, ανίκανοι απαρασκεύαστοι,  φλύαροι προπαγανδιστές μιας πραμάτειας ανύπαρκτης.

Χτυπούν και πάλι τις καμπάνες για να πανικοβάλουν  τον κοσμάκη, που όπως και να το κάνουμε, φοβάται το τουρκικό τέρας.  Δεν πέρασε και λίγα από τη φωτιά και το σίδερο που έσπερνε όταν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ η αιμοσταγής CIA και το κακό συναπάντημα με τα ανδρείκελα τους, του άνοιγαν τις κερκόπορτες.

Παραμονή της 60ης επετείου της ανακήρυξης της Κυπριακής Ανεξαρτησίας και μια μέρα πριν την σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ε.Ε, ο Γ.Γ.του ΑΚΕΛ κατηγόρησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για ασυνέπεια και παλινδρομήσεις   οι οποίες όπως είπε, «διευκολύνουν την Τουρκία να ξεγλιστρά συνεχώς από τις ευθύνες της…» για να προσθέσει ότι : «κάθε φορά που υποδεικνύουμε την αλήθεια για το τι έγινε, κάθε φορά που μιλούμε για το τι πρέπει να γίνει για να έχει μέλλον η Κύπρος, το Προεδρικό και ο Συναγερμός ζητούν είτε απλώς να σιωπήσουμε, είτε μας κατηγορούν για εξυπηρέτηση τουρκικών θέσεων».

Αφού προειδοποίησε ξανά ότι «το ενδεχόμενο διχοτόμησης απειλεί πλέον ευθέως την Κύπρο», ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε πως «ο μόνος τρόπος να κλείσουμε την πόρτα στον εφιάλτη είναι η εμμονή στο συμφωνημένο πλαίσιο, είναι η συνέπεια στα όσα μας καλεί ο Γενικός Γραμματέας να πράξουμε για να κρατήσουμε την ελπίδα ζωντανή».
Εφόσον ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ είναι τόσο διορατικός ( ο οποίος σύμφωνα με εκτιμήσεις αρθρογράφου   της εφ.Πολιτης « είναι ο καλύτερος Γ.Γ. που πέρασε ποτέ από το ΑΚΕΛ») (!!!) πώς και δεν κατάφεραν οι προκάτοχοι του Ν.Αναστασιάδη να επιλύσουν το κυπριακό δαμάζοντας το αδηφάγος τέρας; Και ποια αποτελεσματικότητα θα έχει η τακτική που προτείνει η οποία σύμφωνα με τον ίδιο, θα μας οδηγήσει  « στη λύση του Κυπριακού»;

Στην πασαρέλα  του ερασιτεχνισμού επιδεικνύουν   τα «κάλλη» τους   σχεδόν όλοι οι κομματικοί ταγοί, ευρωβουλευτάδες, πολιτικοί αναλυτές «πιασμένοι» και καθοδηγούμενοι  από την σάρα και την μάρα που έριξε το λιθαράκι   ή τους ογκόλιθους της για εγκλωβιστεί η Κύπρος στην ομηρία της Τουρκίας.

Ο ηγέτης του ΔΗΣΥ Αβ.Νεοφύτου, μέσα σε ένα εφιαλτικό κρεσέντο αυταρέσκειας, εκθειάζει τις άριστες σχέσεις Κύπρου -ΗΠΑ και μας υποχρεώνει  να θυμηθούμε χρόνια πριν, τις υποκλίσεις και τεμενάδες που είχε κάνει στην πρεσβεία της Αστερόεσσας στη Λευκωσία, παραμονές των εκβιασμών για το σχέδιο Ανάν. Και που τον βάφτισαν τρομάρα τους ως opinion leader , μαζί με κάποιους άλλους Ανανιστές όλων των κομματικών αποχρώσεων.

Είναι και ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ που τώρα προσέχει τα λόγια του μπας και δεν φτουρήσει η μελλοντική συνεργασία με τον Άντρο του ΑΚΕΛ αλλά τουλάχιστον αυτός τηρεί τα προσχήματα σχετικά με την επιθετικότητα της Τουρκίας φοβούμενος τις φυγόκεντρες δυνάμεις που περιμένουν στην κομματική «εξώπορτα».

 

Ο Ερντογάν δεν θα σταματήσει τους πολέμους   

Η σύνοδος κορυφής των 27 της Ε.Ε. -όπως αναμενόταν -δεν αποφάσισε κυρώσεις κατά της Τουρκίας αλλά περιορίστηκε  -παρά τις αντιδράσεις Κύπρου και μερικώς της Ελλάδας -στα μελλοντικά «θα» και στα «αν και εφόσον δεν συνετισθεί και συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο». Και για να συνεχισθεί ο εμπαιγμός και η κοροϊδία παραπέμπεται το θέμα στην επόμενη σύνοδο κορυφής τον Δεκέμβριο .

Η Τουρκία δεν θα συμμορφωθεί και το γνωρίζουν πολύ καλά όχι μόνο οι Βρυξέλλες αλλά και οι ΗΠΑ και η Ρωσία.

Η νέα επίδειξη δύναμης του Τούρκου προέδρου είναι τώρα το Ναγκόρνο Καραμπάχ όπου μαζί με το Αζερμπαϊτζάν κήρυξαν πόλεμο στην Αρμενία. Μια νέα γενοκτονία βρίσκεται σε εξέλιξη.
Είναι ένας πόλεμος που αναμενόταν, καθώς μετά το τελευταίο περιστατικό στα σύνορα, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα βοηθήσει τον σύμμαχό της Αζερμπαϊτζάν σε όλες τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Ο  Ερντογάν απείλησε με «αντίποινα για κάθε επίθεση στο Αζερμπαϊτζάν», το οποίο προμηθεύει φτηνό αέριο στην Τουρκία. Ο Τούρκος Πρόεδρος απείλησε ακόμα  ότι η Αρμενία θα πληρώσει ακριβά την οποιαδήποτε επίθεση.

Το ότι οι απειλές του Τούρκου Προέδρου δεν είναι απλώς λόγια κενά περιεχομένου είναι γνωστό από τις τουρκικές στρατιωτικές επεμβάσεις στη Συρία και τη Λιβύη. Ο πόλεμος είναι μέρος της επεκτατικής εξωτερικής πολιτικής του, η οποία έχει μόνο έναν στόχο, δηλαδή μια νεο-οθωμανική αυτοκρατορία με την Τουρκία ως παγκόσμιας δύναμη. Άλλωστε πολλές φορές ο Ερντογάν και οι υποτακτικοί αποκάλυψαν με κομπορρημοσύνη τις τουρκικές επιδιώξεις .

Με την ένοπλη κλιμάκωση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η Τουρκία υπογραμμίζει τώρα την ηγεμονία της και στον Καύκασο. Εκεί συγκρούεται με τα συμφέροντα της Ρωσίας, η οποία διαθέτει αρκετές αεροπορικές βάσεις στην Αρμενία.

Από την πλευρά του Ερντογάν,  ο πόλεμος στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ είναι ένα μήνυμα ισχύος, που στρέφεται και προς την Κύπρο , την Ελλάδα , με τις οποίες η Τουρκία βρίσκεται σε διαμάχη για τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Άγκυρα καταδεικνύει για ακόμα μια φορά ότι θεωρεί τον πόλεμο ως αποδεκτό μέσο διεκδίκησης των συμφερόντων της.
Η Ε.Ε. ωστόσο τις παρέχει απλόχερα πίστωση χρόνου, για να αποδεκατίζει πληθυσμούς,  να κατακτά νέα εδάφη εδραιώνοντας τη θέση της.
Η τουρκική επέμβαση στο Ναγκόρνο-Καρμπάχ είναι ακόμα ένας κρίκος στη μακρά αλυσίδα των παρανομιών και  προσβολή έναντι της διεθνούς κοινότητας, καθώς η Άγκυρα αναπτύσσει στον Καύκασο εκ νέου πολιτοφυλακές από τη Συρία, με τις οποίες ο Ερντογάν ασκεί ήδη πολιτική στη Λιβύη. Περίπου 1.000 από αυτούς τους μισθοφόρους πολεμούν στο Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ΜΜΕ στη Συρία.

Η ατιμωρησία της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη, φαίνεται να εξοργίζει δημοσιογράφους – ανταποκριτές στην έδρα του ΟΗΕ. Τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου, ο ανταποκριτής του SkyNews Arabia που εδρεύει στα ΗΑΕ, Ray Bouchefra, ξάφνιασε με το ερώτημά του τον εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα, Στεφάν Ντουζαρίκ.

«Θα μιλήσω για το κομμάτι του κόσμου που είναι η βόρεια Συρία, μέρος του Ιράκ, η Λιβύη, η Κύπρος, η Ελλάδα, η ανατολική Μεσόγειος και τώρα η σύγκρουση μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας. Δεν νομίζετε ως Ηνωμένα Έθνη, ότι ο Πρόεδρος [Ρετζέπ Ταγίπ] Ερντογάν της Τουρκίας δημιουργεί χάος παντού στον κόσμο; Εννοώ, ότι όλες αυτές οι χώρες διαμαρτύρονται εναντίον του. Έχετε κάποιο σχόλιο για αυτό;» ρώτησε.

Σε ρόλο Πυθίας ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, είπε στον δημοσιογράφο ότι συνδέει καταστάσεις οι οποίες μπορεί να συνδέονται μεταξύ τους, αλλά μπορεί και όχι. «Αυτό που ζητούμε είναι η διεθνής συνεργασία γύρω από καθιερωμένες συνομιλίες που είναι ήδη σε ισχύ για ορισμένες χώρες. Υπάρχουν διαφορετικές φόρμουλες. Είτε πρόκειται για τη Συρία είτε για τη Λιβύη, αφορούν συνομιλίες υπό την ηγεσία του ΟΗΕ. Για την περιοχή των συγκρούσεων στο Αζερμπαϊτζάν και το Ναγκόρνο ‑ Καραμπάχ, ο πρωταγωνιστής είναι ο ΟΑΣΕ. Επομένως θα αφήσω την ανάλυση στους αναλυτές».

Όταν ο δημοσιογράφος επέμεινε πως ο τρόπος με τον οποίο η Τουρκία μετακινεί ξένους μαχητές στη Λιβύη είναι ο ίδιος με τον οποίο μετακινεί μαχητές στο Αζερμπαϊτζάν, ο εκπρόσωπος του ΓΓ απέφυγε να απαντήσει.

Όταν λοιπόν τα Ηνωμένα Έθνη συγκαλύπτουν την επιθετικότητα της Τουρκίας με το «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε» τι περιμένουμε αλήθεια από τον Γκουτέρες να πράξει για να συνετίσει την Τουρκία και να την οδηγήσει σε διάλογο, όπως αναμένουν οι Βρυξέλλες και κάποια κόμματα στην Κύπρο; Και τι είδους διάλογος θα είναι όταν η Τουρκία θεωρεί την Κυπριακή Δημοκρατία ως ένα ανύπαρκτο κράτος και επιμένει σε λύση δύο κρατών;