Ελλάδα :Φαβορί ο Αβραμόπουλος για πρόεδρος της Δημοκρατίας

Ζήτημα ημερών ή ωρών θεωρείται η ανακοίνωση από την κυβέρνηση του υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, με τον επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο να παραμένει «φαβορί» στην κούρσα για τη διαδοχή του Κάρολου Παπούλια.assets_LARGE_t_420_54466305_type12713

Ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος είναι το πρώτο όνομα στη λίστα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για την Προεδρία της Δημοκρατίας
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση δεν φαίνεται να μεταβάλει τον προγραμματισμό της, καθώς σχεδιάζει εκτός απροόπτου – μέσα στο Σαββατοκύριακο να… ανοίξει τα χαρτιά της για τον διάδοχο στην Ηρώδου Αττικού.
Ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος είναι το πρώτο όνομα στη λίστα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με τα πιθανά πρόσωπα-έκπληξη που θα μπορούσαν να προταθούν για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Το «κεφάλαιο» Κώστας Καραμανλής έκλεισε στο Μέγαρο Μαξίμου, αναφέρουν πληροφορίες, πριν από τρία εικοσιτετράωρα, καθώς οι προσεγγίσεις που είχαν γίνει από στελέχη κυβέρνησης απέβησαν άκαρπες. Ο Αλέξης Τσίπρας πριν από την ανακοίνωση του υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας θα συνομιλήσει με στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματος – κύκλους επαφών που θα περιλαμβάνουν υπουργούς, τον υπουργό Αμυνας και πρόεδρο της ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο και στελέχη της Κουμουνδούρου. Ολα δείχνουν ότι, εάν χρειαστεί, θα συγκληθεί εκτάκτως η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και θα σταλεί να επιστρέψουν στην Αθήνα οι βουλευτές της περιφέρειας.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ελληνικής εφημερίδας  «Εθνος», μπορεί μεν ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος να έχει σαφές προβάδισμα στις προτιμήσεις του Μεγάρου Μαξίμου, ωστόσο κανένας δεν αποκλείει τελικά, την τελευταία στιγμή, να προταθεί πρόσωπο-έκπληξη, το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει ακουστεί…
«Σε κάθε περίπτωση ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας θα είναι πέραν των τειχών του ΣΥΡΙΖΑ», σημειώνει στέλεχος, το οποίο είναι σε γνώση των σχεδιασμών του Μεγάρου Μαξίμου, φωτογραφίζοντας πρόσωπο από τον χώρο του Κέντρου και της Κεντροδεξιάς.
Τα οφέλη
Η επιλογή προσώπου από τον λεγόμενο χώρο της Κεντροδεξιάς εκτιμάται από το Μέγαρο Μαξίμου ότι θα έχει πολλαπλά πολιτικά οφέλη: υπηρετώντας ταυτόχρονα και την προεκλογική ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του Αλέξη Τσίπρα, ότι θα επιδιώξει μία ευρύτερη συνεννόηση και συναίνεση, στο ευρύτερο δυνατό, με τα κόμματα της Βουλής.
«Γαλάζια στελέχη» πάντως σχεδόν προεξοφλούν ότι ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος θα είναι η πρόταση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, αν και αφήνουν και αυτοί ένα «παράθυρο» μήπως τελικά επιλεγεί άλλο πρόσωπο, με κεντροδεξιές αναφορές.
Το κυρίαρχο σενάριο πάντως είναι του Δημήτρη Αβραμόπουλου, καθώς, όχι μόνο αποτελεί εν ενεργεία στέλεχος της Κεντροδεξιάς και συνεπώς είναι μία ενωτική επιλογή, φέρνοντας στο Προεδρικό ένα στέλεχος, και με την ιδιότητα του επιτρόπου, με ισχυρές επαφές και ερείσματα στο εξωτερικό.
Παράλληλα η εκλογή του Δημήτρη Αβραμόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας απελευθερώνει τη θέση του Ελληνα επιτρόπου στο Κολέγιο των Βρυξελλών. Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να έχει «μάτια και αυτιά» στο κέντρο λήψης των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Μεταξύ των ονομάτων που έχουν ακουστεί για τη θέση του επιτρόπου, είναι ο υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μηλιός, ενώ άλλοι εκτιμούν και ως πιθανό ενδεχόμενο να μετακινηθεί ο Δημήτρης Παπαδημούλης – από τη θέση του αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου στο πόστο του επιτρόπου.
Το σενάριο του Δημήτρη Παπαδημούλη ταυτόχρονα απελευθερώνει μία θέση στο Ευρωκοινοβούλιο και τη θέση θα καταλάβει ο Γιάννης Μηλιός, καθώς ο Νίκος Χουντής είναι πλέον μέλος της κυβέρνησης. Με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα θα διατηρήσει το σημερινό «βαρύ» χαρτοφυλάκιο και δεν θα υποβαθμιστεί σε δευτερευούσης σημασίας, ενώ θα αποτραπεί κι ένας δύσκολος ανασχηματισμός της Επιτροπής Γιουνκερ.
Πάντως, παρά τις ενστάσεις από παράγοντες των Βρυξελλών για την ανατροπή στους συσχετισμούς, ο ίδιος ο πρόεδρος της Κομισιόν φαίνεται ότι ήδη έχει, από ημέρες, ενημερωθεί επισήμως για το ενδεχόμενο να προταθεί ο κ. Αβραμόπουλος για Πρόεδρος της Δημοκρατίας και προφανώς έχουν ανοίξει οι δίαυλοι συμφωνίας και για την επόμενη ημέρα.
Η ψηφοφορία
Ως προς την πρώτη ψηφοφορία, είναι πιθανό το σενάριο να μην απαιτηθεί άλλη… Στους 180 ψήφους που απαιτούνται αθροίζονται οι 162 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, στους οποίους θα προστεθούν οι 76 της ΝΔ. Το ΠΑΣΟΚ θα ανακοινώσει την απόφασή του αμέσως μετά την ανακοίνωση του υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ενώ το Ποτάμι προς το παρόν ζητά πρόσωπο το οποίο να μην είναι από παλαιό πολιτικό προσωπικό.