Το τουρκικό Oruc Reis, επέστρεψε στην Αττάλεια

Στην Αττάλεια επέστεψε το τουρκικό Oruc Reis, καθώς η Άγκυρα δεν ανανέωσε τη Navtex η οποία έληξε χθες. Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος βρίσκεται στο εσωτερικό του λιμανιού στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον θαλάσσιο χάρτη πλοίων του MarineTraffic, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος βρίσκεται στο εσωτερικό του λιμανιού στην περιοχή.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη στην Κορσική όπου εστάλη ηχηρό μήνυμα στήριξης της ελληνικής και της κυπριακής πλευράς.

Πιο συγκεκριμένα, στο κείμενο συμπερασμάτων, εκφράστηκε η πλήρης στήριξη και αλληλεγγύη στην Ελλάδα και την Κύπρο για τις επανειλημμένες παραβιάσεις της κυριαρχίας και των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων από τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας. Ακόμη, οι ηγέτες κάλεσαν όλες τις χώρες να συμμορφωθούν με το διεθνές δίκαιο και συγκεκριμένα με το Δίκαιο της Θάλασσας και να λύσουν τις διαφορές τους μέσω του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης.

Παράλληλα, η Άγκυρα έλαβε ακόμη μία προειδοποίηση αναφορικά με τη λίστα κυρώσεων που ετοιμάζεται εις βάρος της. Η εν λόγω λίστα, βρίσκεται στη φάση της τελικής επεξεργασίας από την αρμόδια Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ και αναμένεται η τελική επικύρωσή της στην επικείμενη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 24-25 Σεπτεμβρίου.

Τόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, είχαν καλέσει – κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης – την Άκυρα να σεβαστεί τους κανόνες Δικαίου.