Μετά το Λαβρόφ έρχεται στην Κύπρο το Σάββατο και ο Πομπέο

imagewΟ Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε την Πέμπτη ότι θα επισκεφθεί την Κύπρο προς αναζήτηση μιας ειρηνικής λύσης για τις κλιμακούμενες εντάσεις στη Μεσόγειο και κάλεσε την Τουρκία να αποσύρει τις δυνάμεις της.

Ο κ. Πομπέο, ο οποίος θα έχει συνομιλίες στην Κύπρο το Σάββατο έπειτα από ταξίδι που θα πραγματοποιήσει στην Ντόχα, είπε πως το ταξίδι του στο νησί θα είναι συμπληρωματικό των τηλεφωνικών επικοινωνιών του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον Τούρκο ομόλογό, του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η διαφορά “πρέπει να λυθεί κατά ένα τρόπο που να είναι διπλωματικός και ειρηνικός”, είπε ο κ. Πομπέο στους δημοσιογράφους στο αεροσκάφος του, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

“Έτσι θα εργαστώ και επί αυτού, προσπαθώντας να καταστήσω βέβαιο ότι αντιλαμβάνομαι τους σχετιζόμενους κινδύνους από την οπτική γωνία του λαού της Κύπρου”, είπε.

Ο κ. Πομπέο πίστωσε επίσης τη Γερμανία για το γεγονός ότι αναζητεί να μειώσει τις εντάσεις. “Ελπίζουμε ότι θα υπάρξουν πραγματικές συζητήσεις και ελπίζουμε ότι τα στρατιωτικά μέσα θα αποσυρθούν από εκεί ώστε να μπορέσουν να διεξαχθούν αυτές οι συζητήσεις”, επεσήμανε.

Στο μεταξύ, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης είχε χθες βράδυ τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για Ευρωπαϊκά και Ευρωασιατικά θέματα, Φίλιπ Ρίκερ.

Σύμφωνα με ανάρτηση στον λογαριασμό του Υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter, Χριστοδουλίδης και Ρίκερ συζήτησαν θέματα που αφορούν τη διμερή συνεργασία, τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος και ενδιαφέροντος της ΕΕ.