Παίκτες και κομπάρσοι

 

* H Λευκορωσία επικεντρώνει τώρα το «ενδιαφέρον» της ελίτ των Βρυξελλών, η Κύπρος κείται μακράν της Ε.Ε.

Οι θλιβεροί χειροκροτητές του ισλαμοφασίστα Ερντογάν

Της Ανδρούλας Γκιούρωφ

 

????????????????????????????????????

Έπεσε και το τελευταίο φύλλο συκής. Οι ηγετικές χώρες της Ε.Ε. και η   ελίτ των Βρυξελλών οι οποίες καθορίζουν τα ζητήματα στη διεθνή πολιτική σκακιέρα, ξεδιάντροπα απέδειξαν  ακόμα μια φορά πως η λεγόμενη ενωμένη Ευρώπη και η περιλάλητη ισοτιμία των κρατών μελών είναι το μεγάλο παραμύθι για να κρατούν υπό τον έλεγχο τους τα  «ευπαθή»   κράτη-μέλη. Τα θεωρούν ως  χρήσιμους κομπάρσους για να τους υποκινούν  ανάλογα με τα τρέχοντα συμφέροντα τους .

Η  απύθμενη  υποκρισία τους επιβεβαιώθηκε με τον πιο προκλητικό και απροκάλυπτο τρόπο στο τελευταίο Συμβούλιο αρχηγών της Ε.Ε. στην τηλεδιάσκεψη της Τετάρτης.

Η Κύπρος η οποία είναι μέλος Ε.Ε. από το 2004 και  πασκίζει εδώ και καιρό να πείσει την ελίτ των Βρυξελλών να αποφασίσει κυρώσεις   κατά της Τουρκίας που θα της προκαλέσουν κόστος,  δεν εισακούεται .46 χρόνια η Τουρκία παραβιάζει κατάφωρα τα πιο στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα του κυπριακού λαού, απειλεί , εκβιάζει  αλλά κανείς δεν την αγγίζει. Μόλις όμως διεξήχθησαν  οι εκλογές στη Λευκορωσία στις 9 Αυγούστου με την επανεκλογή   Λουκασένκο, αίφνης τους έπιασε ο πόνος για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη  χώρα, ελέω των διαδηλώσεων που ακολούθησαν. Το σκηνικό θυμίζει το «βελούδινο» πραξικόπημα στην Ουκρανία με υποκινητές τον τότε πρέσβη των ΗΠΑ (και νυν πρέσβη στην Αθήνα ) Τζέφρι Πάιατ,  ο οποίος μαζί με την τότε Υφυπουργό Εξωτερικών  Βικτώρια Νούλαν,  μοίραζαν κουλουράκια στους «πορτοκαλί» διαδηλωτές στην πλατεία Μαϊντάν στο Κίεβο. Ήταν Νοέμβριος  του 2013, όταν ο τότε πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτωρ Γιανούκοβιτς  αποχώρησε από τη συμφωνία σύνδεσης της χώρα με την Ε.Ε. και προχώρησε στην ενδυνάμωση των σχέσεων με τη Ρωσία. Έτσι ΗΠΑ και Δύση αποφάσισαν την ανατροπή του με υποκινούμενες διαδηλώσεις και ελεύθερους σκοπευτές οι οποίοι προκαλούσαν αιματηρές προβοκάτσιες. Μέχρι το Φεβρουάριο του 2014, το πραξικόπημα επικράτησε και έκτοτε το 70% των Ουκρανών ζει σε συνθήκες φτώχειας, ανεργίας και απογοήτευσης σε μια διαμελισμένη από τον εμφύλιο χώρα.

Τώρα επιχειρείται παρόμοιο σκηνικό καθότι η Λευκορωσία είναι σύμμαχος με τη Μόσχα  και θέλουν να κτυπήσουν το μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας. Την περικυκλώνουν με ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα και δεν είναι τυχαία η ανάπτυξη τους σε Πολωνία και Ουκρανία. Κατά τα άλλα οι δημοκρατικές ευαισθησίες τους περιορίζονται ως εκεί…Δεν ακούν τις κραυγές αγωνίας των Κυπρίων και τις κατά συρροήν απειλές της Τουρκίας και των εγκάθετων της στα κατεχόμενα εδάφη ότι θα εποικίσουν την Αμμόχωστο.

Δυστυχώς για τα συμφέροντα τους φαίνεται ότι η Κύπρος κείται μακράν…της Ε.Ε.

Κανακεύουν τον μεγαλύτερο παραβάτη της υφηλίου

Στις αρχές της εβδομάδας που πέρασε το τουρκικό ΥΠΕΞ διαμαρτυρήθηκε για τη  συμφωνία Κύπρου – Γαλλίας και για τη στάθμευση γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών στην Κύπρο, λέγοντας πως «η συμφωνία αυτή,  είναι αντίθετη με την ισορροπία που δημιούργησαν οι συμφωνίες του 1960 ,  εμπεριέχει τον κίνδυνο διακοπής των προσπαθειών για διασφάλιση σταθερότητας και ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο» και  ότι «η Γαλλία την παρούσα περίοδο, προβαίνει σε βήματα αύξησης της έντασης στην περιοχή.»

Κανένας όμως δεν απάντησε στον Τούρκο παραβάτη πως είναι η Τουρκία που παραβιάζει τις συμφωνίες του 1960 για  την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι η Τουρκία που παράνομα κατέχει με την παρουσία στρατού το 37% των κυπριακών εδαφών. Είναι η Τουρκία που εμποδίζει τους νόμιμους κατοίκους να επιστρέψουν στα σπίτια και στις περιουσίες τους. Είναι η Τουρκία που σφάγιασε εκατοντάδες αμάχους ρίχνοντας τους σε ομαδικούς τάφους. Είναι η Τουρκία που προκαλεί εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο εισβάλλοντας ως πειρατής στην  Κυπριακή ΑΟΖ με παράνομα NAVTEX.

Δεν βλέπουν τις ασφυκτικά γεμάτες φυλακές με τους διαφωνούντες του Ερντογάν. Ούτε και τη βίαιη εξόντωση των Κούρδων.

Κατά τα άλλα ο ευαίσθητος για τα ανθρώπινα δικαιώματα   Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορρέλ, έσπευσε  να συγκαλέσει τηλεδιάσκεψη των ΥΠΕΞ της Ε.Ε. οι οποίοι συμφώνησαν  να επεξεργαστούν  λίστες για κυρώσεις «εναντίον εκείνων που είναι υπεύθυνοι για βία, καταστολή ειρηνικών διαδηλώσεων και παραποίηση των εκλογικών αποτελεσμάτων».

Επίσης ο   Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, μετά την τηλεδιάσκεψη των αρχηγών   κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ την Τετάρτη  δήλωνε ότι:
«Η Ένωση θέλει να στείλει ένα σημαντικό μήνυμα αλληλεγγύης στον λαό της Λευκορωσίας. Το μήνυμα είναι: ο λαός της Λευκορωσίας έχει το δικαίωμα να καθορίσει το μέλλον του και να επιλέξει ελεύθερα τους ηγέτες του…Η έξοδος από την κρίση θα επιτευχθεί μέσω του τερματισμού της βίας, μέσω της αποκλιμάκωσης, μέσω του διαλόγου και χωρίς εξωτερική παρέμβαση».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντάβιντ Σασσόλι, κατά την τοποθέτησή του στην τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εκ μέρους του Ευρωκοινοβουλίου κάλεσε το Συμβούλιο να επιβάλει σκληρές κυρώσεις χωρίς καθυστέρηση προκειμένου να επαληθεύσει και να τιμωρήσει τις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουν συμβεί. Αυτές οι κυρώσεις θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων εκείνων που κάνουν κατάχρηση εξουσίας και παραβιάζουν θεμελιώδεις ελευθερίες,».

Όσον αφορά στο   ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο που είναι πολύ πιο σημαντικό και υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης πολέμου, το άφησαν σε μεταγενέστερο στάδιο για να  συζητηθεί σε ειδική Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ   στις 24-25 Σεπτεμβρίου .

 

Οι Τούρκοι ζητούν το μισό Αιγαίο και τον πλήρη έλεγχο της Κύπρου

Την Πέμπτη ο Έλληνας πρωθυπουργός σε συνέντευξη του στο CNN κάλεσε την Τουρκία να τερματίσει τις προκλήσεις και να  προσέλθει πολιτισμένα σε διάλογο. Φαίνεται πως είναι τόσο αδιάβαστος που ούτε καν  μπήκε στον κόπο να διαβάσει τα πρακτικά προγενέστερων επαφών ελληνικών κυβερνήσεων με την Τουρκία. Ο    πρώην πρωθυπουργός και πατέρας του, Κώστας  Μητσοτάκης κατά την   «άτυπη» συνάντησή του με τον τότε πρωθυπουργό της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την προτροπή, και εποπτεία των Αμερικανών, διαπίστωνε με απογοήτευση τι εννοούν οι Τούρκοι με τον όρο «πολιτική προσέγγιση» . Δεν ζητούν τίποτε λιγότερο από το μισό Αιγαίο …» Την δε Κύπρο  την θεωρούν προέκταση της Τουρκίας καραδοκώντας τον πλήρη έλεγχο της. Γι’ αυτό και όλα τα σχέδια λύσης του κυπριακού ράβονται στα δικά της μέτρα με την πλήρη συνέργεια ΗΠΑ-Βρετανίας.

 

 

Πρωταγωνιστές,  πιόνια και μαριονέτες 

Δυστυχώς όπως και σε πλείστα άλλα σημεία του πλανήτη οι μεγάλοι παίκτες καθορίζουν πολιτικές και οι κομπάρσοι …τους κουνούν το μαντήλι.

Στην περιοχή Αιγαίου -Ανατολικής Μεσογείου ο μεγάλοι παίκτες είναι οι Αμερικανοί οι οποίοι παίζουν επικίνδυνα παιγνίδια μετακινώντας τα πιόνια τους κατά το δοκούν .Η πρόσφατη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για καθορισμό μερικής ΑΟΖ είναι ενδεικτική του τρόπου που λειτούργησαν. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ  όταν  μετέβη εσπευσμένα στο Κάιρο δεν γνώριζε , όπως ο ίδιος δήλωνε, ότι επρόκειτο να υπογράψει! Είναι τοις πάσις γνωστό πως το  καθεστώς της Αιγύπτου είναι μαριονέτα των Αμερικανών και εχθρικό προς την Τουρκία. Οι Αμερικανοί για να αποδείξουν ποιος κάνε κουμάντο στην περιοχή δεν χρειάστηκαν και πολύ κόπο να πείσουν Αθήνα και Κάιρο να συμφωνήσουν σε κάτι που ήταν ολοφάνερο ότι   θα οδηγούσε σε αποτυχία τη γερμανική διαμεσολάβηση για ελληνοτουρκικό διάλογο και διευθέτηση των ελληνοτουρκικών.

Τα γερμανικά όπλα στραμμένα εναντίον των ευρωπαίων πολιτών

Βέβαια και η Γερμανική παρέμβαση δεν είναι και τόσο αθώα, αν λάβουμε υπόψιν ότι η Καγκελάριος Μέρκελ  έχει γεμίσει  τα Γερμανικά θησαυροφυλάκια με τα δισεκατομμύρια που εισπράττει από τις πωλήσεις όπλων στο καθεστώς του  ισλαμοφασίστα Ερντογάν τα οποία ειρήσθω εν παρόδω σημαδεύουν τους Κύπριους πολίτες που είναι και ευρωπαίοι πολίτες. Η Μέρκελ είναι  επίσης εξοργισμένη με τον Γάλλο πρόεδρο Ε.Μακρόν για τη συμφωνία του με την Κύπρο και τις «χαλάστρες» που κάνει στον Ερντογάν.

 

Δεν χρειαζόμαστε μεσάζοντες για το ξεπούλημα μας

Η Ελληνική κυβέρνηση  όσο και να διακηρύσσει  δημόσια πως θα στηρίξει την Κύπρο δυστυχώς δεν μπορεί. Έχει μετατραπεί σε ένας άχαρος κομπάρσος στα χέρια των δήθεν συμμάχων της. Οι τελευταίες ελληνικές κυβερνήσεις παρέδωσαν την οικονομία   της χώρας στον γερμανικό – ευρωπαϊκό έλεγχο ενώ η  εξάρτησης της άμυνας της   βρίσκεται υπό τον απόλυτο έλεγχο των Αμερικανών. Η «αριστερή» κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έφτασε μέχρι το σημείο να εκχωρήσει βάσεις στις ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη προκειμένου οι Αμερικανικοί πύραυλοι να έχουν γρηγορότερη ευστοχία κατά  της Ρωσία απ’ ότι οι αμερικανικές βάσεις στη Σούδα.

Όλες οι τουρκικές κυβερνήσεις τις τελευταίες δεκαετίες έχουν διακηρύξει ότι δεν αναζητούν μια νομική διευθέτηση, αλλά επιδιώκουν να επιβάλουν μια πολιτική λύση. Και αυτή την πολιτική λύση φαίνεται να ψάχνουν οι Βρυξέλλες και το Αμερικανικό στέιτ ντιπάρτμεντ για να επιβάλουν σε Ελλάδα και Κύπρο.

Η Κύπρος δεν έχει άλλη επιλογή από το να ζητήσει την βοήθεια της Μόσχας καθότι το παιγνίδι που παίζουν πίσω από τις πλάτες μας οι δήθεν σύμμαχοι μας  είναι στημένο και από πριν ξεπουλημένο.

Η Ρωσία ήδη απευθύνθηκε σε Ελλάδα και Κύπρο να συνδράμει για την μείωση της έντασης σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο, αλλά όπως σημείωνε εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας, «εννοείται,   μόνο στην περίπτωση, εφόσον μας το ζητήσουν οι ενδιαφερόμενοι.»

Η Ελλάδα αποφεύγει να απαντήσει .Ας το πράξει η Κύπρος .

Δεν χρειαζόμαστε πλέον τους γνωστούς μεσάζοντες για να μας ξεπουλήσουν . Αρκετό μαστίγιο χρησιμοποιούν κατά του λαού μας από το 1974 μέχρι σήμερα.