Χάος στην Τουρκία

 

Κρίσιμη σύσκεψη ασφαλείας συγκάλεσε ο Τούρκος πρωθυπουργός 

Οι συγκρούσεις μεταξύ των κούρδων μαχητών και των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους για τον έλεγχο της συριακής πόλης Κομπάνι πυροδότησαν βίαιες διαμαρτυρίες κούρδων σε όλη την Τουρκία με αποτέλεσμα τουλάχιστον 18 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. Οι Κούρδοι είχαν προειδοποιήσει την Τουρκία να σταματήσει τα “παιχνίδια” με τους τζιχανστιτές τους οποίους ενισχύει με όπλα και πυρομαχικά και να αποτρέψει την πτώση της πόλης Κομπάνι, διαφορετικά θα ξεσπούσε πόλεμος, ο οποίος θα έφτανε και μεσα στην Κωνσταντινόπουλη. Φαίνεται πώς οι Κούρδοι αυτά που έλεγαν, μέσω και του Οτσαλάν τα εννοούσαν, αλλά η κυβέρνηση Ερντογάν δεν έλαβε υπόψη της προειδοποιήσεις.

Kourdoi-Tourkia_0Σύμφωνα με την τελευταία αναφορά των τουρκικών μέσων ενημέρωσης πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Ντιγιάρμπακιρ που θεωρείται η κουρδική «πρωτεύουσα» της Τουρκίας. Νεκροί αναφέρθηκαν επίσης στις πόλεις Μαρντίν, Σιίρτ, Μπατμάν και Μους. Όλες αυτές οι πόλεις της νοτιο-ανατολικής Τουρκίας κατοικούνται ως επί το πλείστον από κούρδους. Από τις συγκρούσεις των κούρδων διαδηλωτών με τις δυνάμεις ασφαλείας αλλά και μέλη ισλαμιστικών οργανώσεων δεκάδες είναι οι τραυματίες ενώ έχουν καταγραφεί εκτεταμένες καταστροφές σε δημόσια κτίρια, αυτοκίνητα, καταστήματα και τράπεζες.

Οι κούρδοι διαδηλωτές κινητοποιήθηκαν κατόπιν έκκλησης του  κουρδικού πολιτικού κόμματος στην Τουρκία, του Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος (HDP). Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους σε όλη τη χώρα διαμαρτυρόμενοι για την άρνηση της Άγκυρας να επέμβει στρατιωτικά για να σώσει την πόλη Κoμπάνι η οποία κινδυνεύει να πέσει ολοκληρωτικά στα χέρια των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους

Στο Ντιγιαρμπακίρ, την κουρδική «πρωτεύουσα» της Τουρκίας πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυροβόλα όπλα κατά τη διάρκεια συγκρούσεων κούρδων ακτιβιστών με μέλη ισλαμιστικών κινημάτων. Επεισόδια έγιναν επίσης στην Κωνσταντινούπολη στην πρωτεύουσα Άγκυρα, στο παραθαλάσσιο θέρετρο της Αττάλειας και τις πόλεις Μερσίνα και Άδανα όπου η αστυνομία επενέβη με δακρυγόνα και με κανόνια νερού για να διαλύσει τους διαδηλωτές.

Οι τουρκικές αρχές επέβαλαν απαγόρευση της κυκλοφορίας στο Ντιγιαρμπακίρ και σε αρκετές περιοχές στο Μαρντίν και στο Βαν όπου έχει επέμβει ο στρατός. Ο τούρκος υπουργός Εσωτερικών Εφκάν Αλά απηύθυνε έκκληση για ηρεμία. «Η βία δεν είναι λύση (…) δεν είναι αποδεκτή» ανέφερε ο τούρκος υπουργός προειδοποιώντας τους κούρδους διαδηλωτές να σταματήσουν αμέσως «αυτές τις παράλογες αντιδράσεις (…) αλλιώς θα υπάρξουν απρόβλεπτες συνέπειες».

Οι κούρδοι της Τουρκίας είναι εξοργισμένοι καθώς παρά το πράσινο φως από την Εθνοσυνέλευση για την έναρξη στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά των τζιχαντιστών η τουρκική κυβέρνηση έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να επέμβει και να σώσει το Κομπάνι. Οι κούρδοι έχουν προειδοποιήσει ότι η πτώση του Κομπάνι θα τερματίσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες της Άγκυρας με τους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν με τις οποίες σταμάτησε μια πολεμική κατάσταση η οποία έχει αφαιρέσει 40.000 ζωές από το 1984.

Εν τω μεταξύ με ιδιαίτερη σκληρότητα συνεχίζονται οι μάχες στο Κομπάνι μεταξύ των κουρδικών δυνάμεων και των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους οι θέσεις του οποίου χτυπήθηκαν από τις αεροπορικές επιδρομές που εκτελεί ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών. Άλλοι δέκα νεκροί σήμερα στο Ντιγιάρμπακιρ, αυτή τη φορά από επίθεση που έγινε στα γραφεία οργάνωσης με όπλα.

Σύμφωνα με δήλωση του Υπουργού Γεωργίας Μεχντί Εκέρ, τα δέκα άτομα τα ονόματα των οποίων δεν είναι γνωστά ακόμη, έχασαν τη ζωή τους από σφαίρες, είτε κατά τη διάρκεια μάχης είτε από απευθείας πυροβολισμούς που δέχτηκαν. “Στόχος μας είναι να μην αυξηθούν αυτού του είδους οι διαμάχες”, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός προσθέτοντας ότι “εδώ υπάρχει ένα λόμπι χάους και στόχος τους είναι να σαμποτάρουν την ειρήνη και την ηρεμία. Υπάρχει μια προσπάθεια να δηλητηριάσουν την διαδικασία λύσης στο κουρδικό”.

Στις διαδηλώσεις στο Ντιγιάρμπακιρ, σύμφωνα με τον Υπουργό έχουν σκοτωθεί 10 άτομα, 45 τραυματίστηκαν και έγιναν 30 συλλήψεις. Ο Τούρκος Υπουργός κάλεσε σε ψυχραιμία και είπε ότι και απόψε θα αξιολογήσουν ξανά την απόφαση για απαγόρευση κυκλοφορίας.

Πάντως στο Ντιγιάρμπακιρ από χθες τοποθετήθηκαν στρατιωτικές δυνάμεις οι οποίες επιβάλλουν την τάξη, ενώ σήμερα στρατιωτικές μονάδες έφτασαν στην συνοικία Εσένγιουρτ της Κωνσταντινούπολης και βρίσκονται σε αναμονή για να προλάβουν τυχόν νέες διαδηλώσεις.

 Εκτακτη σύσκεψη ασφαλείας καλεσε ο Νταβούτογλου

Στο μεταξύ κρίσιμη σύσκεψη ασφαλείας υπό τον Τούρκο Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου ξεκίνησε στην Άγκυρα. Στην σύσκεψη που παρακάθονται και ο αρχηγός του τουρκικού στρατού Νετζντέτ Οζέλ, ο αρχηγός της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν και αρμόδιοι του τουρκικού ΥΠΕΞ, θα συζητηθεί η κρίση στα σύνορα με την Τουρκία καθώς και οι διαδηλώσεις των Κούρδων στην Τουρκία και ιδιαίτερα στην νοτιοανατολική Τουρκία.

 

Οι συγκρούσεις Κούρδων -μουσουλμάνων  μεταφέρθηκαν στη Γερμανία

Στο Αμβούργο και μετά το πέρας διαδήλωσης, περίπου 400 Κούρδοι συγκεντρώθηκαν χθες το βράδυ έξω από τζαμί της πόλης. Εκεί βρέθηκαν αντιμέτωποι με περίπου 400 ακραίους μουσουλμάνους, πιθανότατα σαλαφιστές, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.Μεταξύ μεμονωμένων μελών των δυο ομάδων ξέσπασαν «βίαιες συγκρούσεις». Η αστυνομία του Αμβούργου επιβεβαίωσε ότι υπήρξαν αρκετοί τραυματίες. Οι αστυνομικές αρχές αναγκάστηκαν μάλιστα να κάνουν χρήση υδροβόλων για να διαλύσουν το πλήθος.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ηλεκτρονικού μαγκαζίνου «Hamburg Mittendrin», τα πρώτα επεισόδια μεταξύ των δυο πλευρών ξέσπασαν στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Αμβούργου. Κατά τη διάρκεια «σφοδρών συγκρούσεων» μεταξύ Κούρδων και μουσουλμάνων.