94 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΚ – ΑΚΕΛ


Με αφορμή την 94η επέτειο ίδρυσης του Κομμουνιστικού Κόμματος  Κύπρου , το ΑΚΕΛ με διακήρυξη του αναφέρει:

“Η ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου, το Δεκαπενταύγουστο του 1926, ήταν ο σπόρος του βαθύρριζου δέντρου του Κόμματος της εργατικής τάξης και του εργαζόμενου λαού της πατρίδας μας. Με μαγιά τα μηνύματα της Οκτωβριανής Επανάστασης και με προζύμι το πιο συνειδητό κομμάτι της κυπριακής εργατιάς μαζί με προοδευτικούς διανοούμενους νέους της εποχής, το ΚΚΚ για πρώτη φορά στην Ιστορία του τόπου έβαλε τον ίδιο το λαό στο προσκήνιο των αγώνων και της ζωής.

Σε μια περίοδο που η ντόπια πλουτοκρατία και ο ανώτατος κλήρος ήταν σε αγαστή συνεργασία με τους αποικοικράτες -ενώ ο λαός μας ήταν στη σκλαβιά και την εξαθλίωση- το ΚΚΚ καλούσε σε δημιουργία ενιαίου αντιαποικιακού μετώπου πάλης όλων των Κυπρίων ενάντια στη βρετανική αποικιοκρατία που δυνάστευε το νησί μας. Το ΚΚΚ ήταν, ακόμα, ο ιδρυτής του εργατικού κινήματος της Κύπρου και ο οργανωτής των πρώτων εργατικών αγώνων σφραγίζοντας τις διεκδικήσεις της κυπριακής εργατιάς για το οκτάωρο, τα μεροκάματα, την κοινωνική ασφάλιση. Προέταξε τη συμμαχία εργατιάς και αγροτιάς απέναντι στην εκμετάλλευση των τοκογλύφων και των μεγαλοτσιφλικάδων θέτοντας ριζοσπαστικά αιτήματα όπως να διανεμηθεί η εκκλησιαστική, βακουφική γη και τα μεγαλοτσιφλίκια στους ακτήμονες, να σβηστούν τα χρέη των ξεκληρισμένων αγροτών. Το ΚΚΚ ήταν η φωνή που μίλησε για πρώτη φορά στην Κύπρο για την ισότητα των φύλων και την προστασία της μητρότητας, για την δωρεάν παιδεία και την απαγόρευση της παιδικης εργασίας. Ενέπνευσε καλλιτέχνες και διανοούμενους να στρατευτούν στην οργανωμένη πάλη για ένα καλύτερο κόσμο. Έσπειρε τις κομμουνιστικές ιδέες, τα διεθνιστικά ιδεώδη και το όραμα του σοσιαλισμού μέσα στην κοινωνία. Οι πρώτοι Κύπριοι κομμουνιστές λειτούργησαν ως φάρος μέσα στο σκοτάδι της αμάθειας, των προκαταλήψεων και του θρησκευτικού σκοταδισμού.

Ακριβώς για όλα αυτά, το Κόμμα μας, ως ΚΚΚ στην αρχή και ως ΑΚΕΛ στη συνέχεια, έγινε στόχος ντόπιων και ξένων συμφερόντων που το πολέμησαν με διώξεις, φυλακίσεις, εξορίες, δολοφονίες, οργανωμένη συκοφάντηση ενώ δύο φορές τέθηκε στην παρανομία. Ο ίδιος ο λαός όμως το καταξίωσε σε μια πρωτοπόρα και πρωταγωνιστική δύναμη γιατί ήταν με τους αγώνες και τις θυσίες των χιλιάδων λαϊκών αγωνιστών και αγωνιστριών του ΚΚΚ-ΑΚΕΛ που έγινε καλύτερη η ζωή του λαού, των εργαζομένων, της φτωχολογιάς.

Η ένδοξη Ιστορία του ΚΚΚ-ΑΚΕΛ δεν μάς επαναπαύει. Αντίθετα, ανεβάζει τον πήχη της ευθύνης για το Κόμμα μας σήμερα, να δυναμώνει τους δεσμούς του με το λαό και τη νεολαία. Να διορθώνει λάθη και αδυναμίες. Να συνεχίσει ακόμα πιο ριζοσπαστικά να παράγει πολιτική και να προτάσσει αιτήματα που να απαντούν στα σύγχρονα προβλήματα του λαού μας. Γιατί ο τόπος και ο λαός μας χρειάζονται ένα ισχυρό και πρωταγωνιστικό ΑΚΕΛ, μαχητικό και ριζοσπαστικό, ενωμένο και σφικτοδεμένο, σύγχρονο και διαρκώς ανανεούμενο. Δεμένο με τους εργαζόμενους, τη νέα γενιά. Με το λαό. Δύναμη αγώνα. Δύναμη αλλαγής.”