Το Ανώτατο έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο για κατάργηση πολλαπλών συντάξεων

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ότι ο νόμος που ψηφίστηκε από τη Βουλή για αναστολή της παράλληλης καταβολής συντάξεων σε πρόσωπα που λάμβαναν αντιμισθία για άλλο αξίωμα ή θέση που πήραν στο δημόσιο μετά τη συνταξιοδότησή τους είναι αντισυνταγματικός, πρέπει να γίνει σεβαστή, τόνισαν σήμερα Βουλευτές.

ÁÍÙÔÁÔÏ ÄÉÊÁÓÔÇÑÉÏ - ÅÖÅÓÇ ÕÐÏÈÅÓÇÓ ÇËÉÏÓΟ Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών της Βουλής Σωτήρης Σαμψών, κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του Ανωτάτου, είπε ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε τον εν λόγω νόμο “εν καιρώ ανέχειας, οικονομικής κρίσης και οικονομικής κατάρρευσης του κράτους” και πρόσθεσε ότι “ορθά η Βουλή έλαβε μέτρα δια νομοθεσίας”.

Συνέχισε ωστόσο λέγοντας ότι η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να κρίνει ως αντισυνταγματικό το Νόμο σε συγκεκριμένο σημείο και ως τέτοιο που αντίκειται του δικαιώματος της περιουσίας, είναι “απόλυτα νομικά τεκμηριωμένη, ξεκάθαρη, επομένως και απόλυτα σεβαστή”.

“Αυτό δεν διαφοροποιεί καθόλου την ανάγκη που ένιωσε τότε η Βουλή να λάβει μέτρα για να προσπαθήσει να σώσει και να νοικοκυρέψει τα δημόσια οικονομικά” είπε, προσθέτοντας ότι η Βουλή ψήφισε ως ψήφισε επειδή θεωρούσε την παράλληλη καταβολή σύνταξης και αντιμισθίας σε υψηλόβαθμους λειτουργούς του δημοσίου “προκλητική”.

Ο κ. Σαμψών, απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι “δεν τέθηκε θέμα τροποποίησης του Συντάγματος”.

Είπε, τέλος, ότι όσοι προσέφυγαν θα πάρουν αναδρομικά τις συντάξεις που δεν τους καταβλήθηκαν μετά την ψήφιση του νόμου.

Ο ΓΓ των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε πως οι Οικολόγοι σε συνεργασία με άλλα κόμματα εξετάζουν τρόπους ώστε “με νόμιμο και λειτουργικό τρόπο να σταματήσει το φαινόμενο των διπλών συντάξεων και των διπλών μισθών στη δημόσια διοίκηση”.

Ανέφερε, για παράδειγμα, ότι “ενδεχομένως εάν το μέτρο αυτό ήταν προσωρινό, λόγω της οικονομικής κρίσης, να μην έπασχε η συνταγματικότητά του” και πρόσθεσε ότι αυτή είναι μια πτυχή που μελετάται.

Ο κ. Περδίκης είπε ότι “μπορεί να ακούγεται προσβλητικό σε μια εποχή γενικής λιτότητας, ισοπεδωτική και άδικη πολλές φορές, κάποιοι αξιωματούχοι να διεκδικούν τα δικαιώματά τους μέχρι του βαθμού που να προκαλούν αντιδράσεις στο κοινό αίσθημα”.

Ανέφερε πάντως ότι “κανένας δεν μπορεί να παραγνωρίζει ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να προσφύγει στη δικαιοσύνη” και ότι η απόφαση του Ανωτάτου “πρέπει να γίνει σεβαστή”